2020: zorg dat het jouw jaar wordt!

2020: zorg dat het jouw jaar wordt!

Wat een mooi rond getal hè, 2020. Nu is het écht. Het jaar dat vroeger enorm futuristisch ver weg leek. De jaarwisseling is geweest… misschien heb je een beetje teruggeblikt hoe het was en ben je blij dat het jaar voorbij is. Of misschien was het wel een heel leuk jaar. In ons gezin deden we op oudejaarsavond een vertel-spelletje met van die vraagkaartjes. Eentje was: “Welk cijfer geef je het afgelopen jaar?” met als extra vraag: “Raad eens voor de speler rechts van je wat hij/zij heeft opgeschreven”. Dit gaf een heel mooi gesprek met elkaar. Want wat voor zaken bepalen de hoogte van je cijfer?

Het is ook een beetje een periode van bezinning: niet zozeer ‘goede voornemens’ die na een week stranden, maar meer: hoe kan ik zorgen dat ik komend jaar net zo tevreden of meer tevreden ben over hoe alles gaat? En ook al geef ik onze Koning groot gelijk in zijn mooie toespraak waarin hij zegt dat we misschien wel een beetje teveel op zoek zijn naar perfectie en geluk. Toch wil ik deze praktische oefening met je delen omdat hij veel inzicht geeft. Zorg dat je even de tijd neemt en leg pen en papier klaar!

Stap 1: afscheid en loslaten

Van wie of wat heb je het afgelopen jaar afscheid moeten nemen? Misschien een geliefd persoon of huisdier. Of een oude gewoonte. Of een vervelende vriendschap. Of een vorige woning. Ben je al helemaal rond met dit afscheid? Het is belangrijk dat je daar de tijd voor neemt. Je kunt bijvoorbeeld een symbool neerleggen op een plekje in huis waar jij dat fijn vindt. Een bepaalde foto, of steen. Zo krijgt het letterlijk een plek…

Stap 2: veranderingen welkom heten

Wat was er allemaal nieuw in 2019? Zijn er kinderen bijgekomen in je omgeving? Of heb je een nieuwe baan of relatie? Of heb je nieuwe dingen geleerd of diploma’s gehaald? Is je kind naar een nieuwe school gegaan? Bedenk eens wat er allemaal bij is gekomen. En terwijl je diep ademhaalt, heet je die dingen nog eens extra welkom in je hart.

Stap 3: je halfvolle glas – wat ging er goed?

In deze stap ontdek je wat jouw afgelopen jaar ‘halfvol’ maakt (en niet ‘halfleeg’). Deze manier van denken werkt al-tijd beter dan kijken naar wat er niet goed ging… Volg de vragen één voor één en schrijf je antwoorden op:

  1. Wat voor cijfer geef je 2019, op schaal van 0-10? Als er een getal in je opkomt, schrijf dat dan op.
  2. En ga dan eens voor jezelf na: wat maakt dat het nu juist dít cijfer is, wat zit daar allemaal al in? Heb je bijvoorbeeld een 6 gegeven, wat maakt dat het geen 4 of 5 is? Welke fijne dingen heb je meegenomen in je overweging? Een mooie vakantie, of een mijlpaal van je kind, een cursus mindfulness, het kan van alles zijn. Neem hier goed de tijd voor. Het helpt je te focussen op het halfvolle glas. Best mooi toch allemaal?

Stap 4: en als het eind 2020 is…

Je hebt net bedacht welk cijfer 2019 voor jou krijgt. Stel je nou voor dat het december 2020 is en ik stel je die vraag weer.

  1. Wat voor cijfer zou je over een jaar aan 2020 willen geven? Schrijf dat ook op.
  2. En bedenk eens wat maakt dat je dat cijfer dan geeft… Hoe voel je je aan het einde van dit jaar, hoe ziet je leven er dan uit, wat doe je allemaal? En waaraan zien de mensen om jou heen dat je dit mooie cijfer gehaald hebt in 2020?
  3. Het nieuwe jaar is net begonnen. Bepaal nu voor jezelf, nu je weet wat je doel is: welke kleine verandering kun je nu al aanbrengen om richting dat eindcijfer te gaan? En weet je, leuk al die goede voornemens in januari. In de praktijk gaan nieuwe dingen over keuzes maken, steeds opnieuw. Begin gewoon eens met alleen vandaag. En dan morgen weer. Weet dat je elke dag opnieuw kunt beginnen om deze richting te kiezen!

Mail me

Ik ben heel benieuwd hoe je deze oefening ervaren hebt. Wil je dat met mij delen? Mail me eens! Of schrijf het in de reacties hieronder. Soms helpt het ook gewoon als je iemand bij je plannen betrekt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *