Begrijpend lezen: 10 tips om je kind te helpen

Begrijpend lezen: 10 tips om je kind te helpen

Begrijpend lezen is niet voor niets een heel belangrijk vak op de basisschool én op de middelbare school. Je hebt er de rest van je leven profijt van als je lappen tekst kunt lezen én snappen. Als je handleidingen leest, of een krantenartikel, of een studieboek, of een verslag van een collega… En toch hebben veel kinderen er moeite mee, waardoor ze er ook een hekel aan krijgen. Als ouders kun je best je kinderen een handje helpen. In dit blog lees je 10 tips om je kind te laten oefenen met begrijpend lezen.

1. Laat je kind véél lezen

begrijpend lezen

Een open deur natuurlijk, maar er wordt steeds minder gelezen door kinderen, en dat is te merken aan het taalniveau. Wen kinderen er van jongs af aan om veel en vaak te lezen, en geef daarbij ook het goede voorbeeld. We zitten zelf natuurlijk veel op beeldschermpjes. Ziet jouw kind jou wel eens met een boek zitten? Voor begrijpend lezen is het nodig dat je goed ‘technisch’ kunt lezen, en om dat te oefenen moet je véél vlieguren maken. Laat je kind bijvoorbeeld ’s avonds in bed nog een half uurtje lezen.

2.  Oefen met vooraf voorspellen

Je snapt een tekst beter als je al een beetje weet waar het over gaat. Wen je kind eraan om vooraf even te bedenken waar een boek/artikel over gaat, bijvoorbeeld door naar de titel en de afbeelding/omslag te kijken. Wat weet je al van dit onderwerp? Op dat moment gaan er een soort ‘luikjes’ open in je hersenen, waardoor je dat wat je leest gemakkelijker in je opneemt. Als je kind dit op school ook toepast, zal dat echt helpen bij het tekstbegrip en bij het concentreren in het algemeen. En achteraf kun je ook kijken of de voorspelling een beetje klopte.

3. Vergroot de wereldkennis van je kind

Heb je op het jeugdjournaal iets over ‘plastic soep’ gezien, dan zal het lezen over dit onderwerp je een stuk gemakkelijker afgaan: het is dan interessanter en de tekst sluit aan op je voorkennis. Laat je kind dus kennismaken met het nieuws, met informatieboeken over de wereld en over de natuur, zoek samen filmpjes op over onderwerpen waar je kind een vraag over heeft. Bij elke leeftijd past een andere nieuwsgierigheid, probeer daarop aan te sluiten.

4. Zorg voor leuk leesvoer

Kijk naar wat je kind leuk vindt om te lezen. Of het nu een stripboek is of het Guiness Book of Records of een ‘echt’ leesboek, of bijvoorbeeld een kinderkrant zoals Kidsweek (ook online te lezen). Haal leesvoer in huis dat past bij je kind, ook qua onderwerp en smaak. Of ga samen in de bibliotheek boeken uitzoeken. Zo zorg je voor veel leesplezier!

5 Maak samen een begin aan een boek

begrijpend lezen

Bij jonge kinderen lezen we vaak nog voor, maar op een gegeven moment wordt dat minder: ze kunnen het immers zelf. En bij veel kinderen is de lol er dan snel vanaf, want het is toch ook een momentje van samenzijn. En lezen kost nu eenmaal ook moeite, dus dat doen ze niet snel voor de lol. Begin gewoon eens samen aan een nieuw boek. Als het verhaal eenmaal op gang komt is ook jouw kind vast niet te stoppen en zal het ook alleen verder lezen.

6. Laat je kind een artikel lezen en bespreek het samen

Kies een artikel van een (online) krant of tijdschrift en praat er samen over: wat staat er nu eigenlijk? Wat is het doel van de schrijver? Is dat gelukt? En wat voor soort tekst is het? Is het informatief, amuserend, of overtuigend? En wat vind je ervan?

7. Oefen op de computer

Op internet zijn veel websites waar je kind kan oefenen met begrijpend lezen en woordenschat. Vaak staan er dan korte teksten met daaronder meerkeuzevragen. Kijk bijvoorbeeld eens op:

8. Leer je kind omgaan met moeilijke woorden

Leer je kind strategieën die je kunt inzetten bij moeilijke woorden. Je kunt ernaar raden, door uit de rest van het verhaal de betekenis gokken. Of je kunt het aan iemand vragen. Of je zoekt het woord op in een woordenboek. Oefen eens met je kind hoe je iets in een woordenboek opzoekt, dat vraagt best wat in het begin, hoe je omgaat met het alfabet.

En natuurlijk kun je ook de betekenis online opzoeken: www.vandale.nl/opzoeken

9. Oefen met samenvatten

Als je kind een tekst meekrijgt om te leren (bijvoorbeeld van aardrijkskunde of geschiedenis) ga dan eens samen kijken hoe je die tekst in een samenvatting of mindmap kan omzetten. Goed lezen, de belangrijkste woorden per alinea eruit halen, en daar een overzicht van maken.

10. Laat je kind veel vertellen

Laat je kind vertellen over een boek, of over andere belevenissen. Daarvoor moet je kind namelijk van alles doen van binnen: kiezen wat de belangrijkste dingen zijn, keuzes maken, naar woorden zoeken. Bovendien maakt dit het lezen nog wat leuker, als je er samen over praat, een kind voelt zich graag gehoord en begrepen. En het geeft jou ook een kijkje in het hoofd van je kind: wat vindt hij/zij nou leuk/grappig/spannend?

Heb jij nog extra tips of websites? Plaats ze hieronder!

Training begrijpend lezen

Wil je je kind een training laten volgen voor Begrijpend Lezen? Kijk dan eens op mijn site voor meer info.

Ik wens jullie veel lees- en oefenplezier!

Begrijpend lezen tips

Eén gedachte over “Begrijpend lezen: 10 tips om je kind te helpen

  • Wat een waardevolle tips om kinderen te helpen met begrijpend lezen! Ik ben het helemaal eens met het belang van veel lezen en het vergroten van de wereldkennis van kinderen. Het is fantastisch om te zien dat je als ouder zoveel kunt bijdragen aan de ontwikkeling van begrijpend lezen bij je kinderen. Ik denk dat de interactieve aanpak, zoals samen een boek beginnen of een artikel lezen en bespreken, het leren nog leuker maakt en de interesse van kinderen stimuleert. Dank je wel voor het delen van deze handige en nuttige tips!

    Met vriendelijke groet,

    Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *