Een familieopstelling bij 1-op-1 coaching?

Over familieopstellingen heb je hier al het een en ander kunnen lezen. Maar stel nou dat je geen mensen voor handen hebt die jouw familie kunnen representeren. En je wilt toch eens ervaren wat zo’n opstelling je kan brengen. Dan kun je ook prima een opstelling in je eentje doen, samen met je coach.

Voor- en nadelen van een groep

Het grote voordeel van een opstelling met een groep representanten, is dat zij elk als een soort antenne werken: ze voelen fysieke veranderingen en emoties die op dat moment bij hun rol als representant horen. Maar het heeft ook nadelen. Misschien voel je een drempel om over jezelf te praten met andere mensen om je heen. Of misschien heb je zo’n groep simpelweg niet altijd voor handen. Het is dus ook gewoon heel praktisch, dat er een vorm van opstellingen bestaat, die je zonder groep kunt uitvoeren. Gewoon met je eigen coach, bij wie je er in een latere sessie nog eens op terug kunt komen.

Tafelopstelling

Vaak wordt er bij coaching gewerkt met een tafelopstelling. Tafelopstelling familieopstellingenIk geef je dan een aantal voorwerpen (poppetjes, stenen, lucifers, etc) die staan voor mensen uit jouw familie. Die leg je neer op tafel op een manier die voor jou klopt. Je kijkt er nog eens naar, verandert nog eens iets, totdat je vindt dat het goed is. Uit zo’n familieopstelling kunnen zowel de coach als jij zelf al veel concluderen: die staat wel erg apart van de rest, die kijkt de andere kant op, waarom heb je die daar gezet, waarom kijkt die de andere kant op. Samen bekijken we wat een eerste logische stap zou zijn binnen wat je nu hebt neergelegd. En hoe je daar praktisch handen en voeten aan kunt geven.

Vloerankers als familieopstelling

familieopstelling vloerankers coachingWat je op zo’n tafel doet met poppetjes of stenen, kun je ook op de vloer doen. Ik geef je dan een aantal vellen papier of matjes, die elk staan voor iemand uit je familie. Die leg je dan ergens in de ruimte neer. En je kijkt ernaar. Een extra voordeel boven de tafelopstelling: je gaat eens op de plek van iemand anders staan, om te voelen hoe het voor die persoon voelt. En je kijkt vanaf die plek eens naar jezelf. Deze oefening kan je zóveel inzichten geven: ik had eens een cliënt die zo vanaf een afstand opeens zag wat er schortte aan haar relatie, en hoe ze het anders moest doen.

De coach als representant

Als coach kan ik ook samen met jou een mini-familieopstelling doen. Ik ga tegenover je staan, en representeer bijvoorbeeld je moeder. Je sluit je ogen, doet ze weer open, en kijkt in de ogen van je moeder.  Wat gebeurt er dan, wat voel je, wat roept het bij je op als je naar me kijkt? Wat wil je zeggen, welk verlangen of gemis wil je benoemen? Bij zo’n intieme en kwetsbare opstelling is de veiligheid van een 1-op-1-situatie juist weer een groot voordeel.

Symbolen

Naast familieleden kun je ook symbolen opstellen: je werk, je onzekerheid, jezelf als klein meisje, je sombere en je vrolijke kant, je toekomst, je handicap, je lijf. Juist door er vanaf een afstand intens naar te kijken, en te voelen wat je voelt, ontdek je weer nieuwe mogelijkheden.

Interessant? Lees dan ook deze blogs over opstellingen:

Familieopstellingen in de praktijk

Familieopstellingen: wat kun je daarmee?

Kinderen en familieopstellingen

 

Eén gedachte over “Een familieopstelling bij 1-op-1 coaching?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *