Hoe maak je je kind meer weerbaar?

Hoe maak je je kind
meer weerbaar?

Soms val ik van de ene verbazing in de andere, als ik meiden hoor praten over hoe het eraan toe gaat in de klas.

“Jij wilt rol X voor de musical? Ik wil die al, dus ik wil niet dat je die op jouw lijstje aan de juf zet”…

In groep 7 begint het gedoe vaak, en dat past ook bij de leeftijdsfase: groepjes vormen, waar wil ik bij horen, waar wil ik niet bij horen. Met ook de andere kant: jij hoort niet bij ons groepje, jij mag niet meedoen. Hoe verdrietig is dat voor je kind, en voor jou als ouder? In dit blog lees je 10 tips hoe jij je kind als ouder kunt helpen, zodat het meer weerbaar wordt.

Gekke geiten

weerbaar en social media

Vroeger noemde mijn moeder de meisjes in mijn klas al ‘gekke geiten’: het is iets van alle tijden. Maar tegenwoordig speelt het zich niet alleen op school af, maar gaat het verder op social media. Toch een stuk minder zichtbaar voor de volwassenen om je kind heen. Ga er maar aan staan, als jij die ene bent die er net niet bij hoort. Soms openlijk buitengesloten, soms in het geniep. Ik heb het idee dat dit bij meiden nog erger is dan bij jongens, al zie ik ook jongens in mijn praktijk die hier last van hebben.

Geen curling ouder

En nee, we willen geen curling ouder zijn, hebben we sinds de Luizenmoeder nog maar eens geleerd. Dus je hoeft niet voor elk wissewasje de meester of juf in te schakelen, of meteen op hoge poten naar de ouders van die andere kinderen. Maar wanneer dan wel? Wat als het in jouw ogen te erg wordt? Wat als je zoon niet meer naar school wil?

Weerbaarder worden

Je kind moet maar wat weerbaarder worden, is dan het devies. Maar hoe word je dat, weerbaar? En wat is dat eigenlijk?

Zelf zie ik bij het woord ‘weerbaar’ zo’n tuimelbekertje voor me: hoe het ook omvalt, het gaat vanzelf weer rechtop staan. Het laat zich niet klein krijgen door de omstandigheden.
Dus een weerbaar kind laat zich niet uit het veld slaan door nare opmerkingen, laat zich niet uit de tent lokken, voelt van binnenuit dat het goed is zoals het is.

Hoe kun je je kind helpen met weerbaar worden? Tips voor ouders

weerbaar weerbaarheid grenzen aangeven tips

Als ik met kinderen werk aan weerbaarheid, gaat het mij vooral om zelfvertrouwen, grenzen aanvoelen en grenzen aangeven, jezelf verdedigen. Ik leg bijvoorbeeld een touw in een cirkel om het kind heen, en zeg: dit is jouw gebied. Vervolgens ga ik een beetje met mijn voet morrelen aan het touw, aan de grens. Hoe het kind dan reageert is al tekenend voor hoe het ‘in het echt’ gaat. En hoe zou je ánders kunnen reageren?

Als ouder kun je je kind ook helpen. Kijk maar naar deze tips:

1. Leg je kind het verschil uit tussen plagen en pesten. Met sommige dingen moet je kind ook echt leren omgaan, ook door het aangeven van grenzen.

2. Bespreek situaties en hoe je kind meestal reageert, en of er nog meer manieren zijn om te reageren.

3. Oefen met stevig staan: benen iets uit elkaar, stevig op de grond, rug recht, vanuit de buik ademen, recht vooruit kijken, heldere stem.

4. Geef je kind erkenning dat het ook echt niet leuk is. Met ‘ach het valt wel mee, maak je niet druk’ voelt een kind zich niet gehoord. Eerst erkenning geven en dan samen kijken wat het kind kan doen.

5. Kijk regelmatig mee op social media (zeker tot ze een jaar of 12 zijn of tot je het gevoel hebt dat het goed gaat daar) en bespreek ook wat je daar ziet

6. Praat met je kind over grenzen: wees hierin ook een voorbeeld als ouders. Vertel wat je doet als iemand over jóuw grenzen gaat: hoe voel je dat, waar voel je dat, wat doe je dan?

7. Geef extra aandacht aan de momenten waarop je kind voor zichzelf is opgekomen: zo krijgt het vertrouwen dat het dit kan

8. Benadruk de positieve kwaliteiten van je kind: wat zijn zijn/haar talenten, en hoe kan je kind deze gebruiken in lastige situaties?

9. Benadruk dat je kind altijd wel ergens bij hoort: is het niet in de klas, dan is het misschien bij sport, of in elk geval bij het gezin thuis.

10. Schakel hulp in van school als het te ver gaat. Pesten houdt niet op als het gepeste kind naar een weerbaarheidstraining gaat: als er structureel pestgedrag in de klas is, moet school dit serieus oppakken en ook met de pesters aan de slag gaan. Hiermee geef je je kind ook de boodschap dat het er niet alleen voor staat.



Meer lezen? Lees ook mijn blogs over:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *