Woordjes leren – hoe doe je dat het beste?

Woordjes leren – hoe doe je dat het beste?

Woordjes leren… pagina’s vol woordjes leren… steeds opnieuw, want na unité 4 komt unité 5 met weer rijen vol woordjes. En dan niet alleen voor Frans, maar ook voor Duits, Engels en Spaans.

“Bij Natuurkunde is het tenminste nog afwisselend, je leert iets nieuws, doet er oefeningen over, en het volgende hoofdstuk gaat over een nieuw onderwerp. Bij de talen houdt het nooit op”

Zo verzuchtte onze zoon. En hij heeft gelijk. Wat voor plezier beleven deze kinderen aan het leren van een taal? Eindeloze series woorden die gestampt moeten worden. En om het nog verwarrender te maken volgen veel methodes dezelfde thema’s: dan heb je opeens het klokkijken of alle voedingsmiddelen in drie talen tegelijk.

Ik ben zelf goed in talen, ik vind het leuk, en ik vind grammatica en woordjes leren leuk… maar ik ben daarin een nerd, een uitzondering. Voor de meeste mensen, dus ook kinderen, is het een kwelling.

Het liefst zou ik een kentering zien in het onderwijs, waarin veel meer gebruik gemaakt wordt van onbewust leren, via veel comprehensible input: lezen, filmpjes, luisteren, herhalingen. Dan groeit die woordenschat vanzelf, met meer plezier en meer resultaat.

Maar goed… het is nu zoals het is en we leven met onze pubers mee. Een beetje erkenning mogen ze wel, maar vervolgens moeten ze aan de bak. Lekker oefenen met discipline en doorzetten! Onderstaande tips helpen in elk geval om de woordjes goed in je hoofd te krijgen.

Met deze tips kun jij goed woordjes leren:

1. Leer steeds kleine stukjes tegelijk, bv setjes van 5 woorden. Blijf ze herhalen tot je ze weet, en pak er dan 5 bij. Eerst passief woordjes leren (naar het NL) en als dat lukt, dan actief (naar de vreemde taal).

2. Noteer de woorden die je na een paar keer nog niet weet.

3. Maak flitskaarten van de moeilijke woorden en speel memory met jezelf

4. Begin op tijd met woordjes leren! Van elke set woorden die je leert, ben je de volgende dag alweer een deel vergeten. Door ze een paar keer te herhalen, vergroot je het aantal woorden dat je onthoudt. Dus: liever op vier verschillende dagen een half uurtje leren, dan in één keer twee uur.

5. Merk je dat je meer fouten gaat maken, las dan een pauze in. Bij de een is dat na 10 minuten, bij de ander na 30. Voel aan wanneer het ‘op’ is en ga even wat anders doen en daarna weer verder. Even wat drinken, even de trap op en af, even de kruisloop (tik afwisselend rechterhand-linkerknie en linkerhand-rechterknie).

6. Beweeg bij het leren: loop met je boek door de kamer, leg het boek aan de ene kant en herhaal lastige woordjes terwijl je naar de andere kant loopt en terug.

7. Spreek woordjes in op je telefoon en luister ze meermaals af terwijl je een blokje omgaat of lekker ontspannen op bed ligt.

8. Schrijf lastige woordjes in je schrift op de linkerhelft van de bladzijde, die je omvouwt, en oefen telkens met een lege andere bladzijde eronder met het opschrijven van de vertalingen.

9. Maak gebruik van markeerstiften en kleuren, zo activeer je het visuele gedeelte van je hersenen.

10. Verzin slimme ezelsbruggetjes, hoe gek ze ook zijn, als ze maar helpen. Bij mijn zoon riep ik een paar keer ‘denk aan een skelter’ als hij het woordje ‘ouders’ moest vertalen in het Duits. Op een gegeven moment had hij zelf dat beeld erbij en zei hij netjes ‘Eltern’.

11. Leer hardop. En spreek het dan gerust uit hoe je het schrijft. De correcte uitspraak komt heus wel aan bod in de les en kun je later altijd nog eens oefenen. Uiteindelijk moet je het bij een toets goed opschrijven. Hardop

12. Overhoren is scoren! Laat je overhoren, overhoor jezelf, bel je vrienden en ga elkaar via Facetime overhoren…

Eigenlijk is de belangrijkste tip, bij alles wat je moet leren:

  • zorg voor herhaling, zodat je hersenen de juiste verbindingen aanmaken en deze ook stand houden
  • ga actief aan de slag (niet alleen maar lezen), des te meer gebieden in je hersenen zet je in
  • en zorg voor een positieve stemming, dan werkt je geheugen een stuk beter!

Leren via een website?

Veel mensen vinden het fijn om gebruik te maken van een website bij het leren. Het heeft voor- en nadelen. Het is namelijk bewezen is dat je dingen beter onthoudt als je ze opschrijft, in plaats van intypt, omdat je bij het schrijven méér hersengebieden activeert dan bij het typen. Aan de andere kant hebben websites zoals Quizlet ook veel voordelen, want ze:

  • bouwen het leren van een lijst langzaam op, telkens in kleine stukjes
  • bieden maken veel gebruik van herhaling
  • zorgen voor afwisseling
  • bieden woorden die je fout doet automatisch extra vaak aan
  • motiveren je om je doel te halen
  • hebben soms extra opties zoals het toevoegen van afbeeldingen (handig als je visuele leerder bent) of het leren met een groepje (wie het eerste klaar is).
  • bieden meerdere manieren van leren aan: bijvoorbeeld in Quizlet kun je leren met ‘flitskaarten’ maar ook als game: woordjes die als meteoren neerstorten, als je niet snel genoeg de vertaling intypt

En zeg nou zelf: hier doen we het toch voor:

woordjes leren quizlet