Woordjes leren

Woordjes leren… 5 praktische tips

De nieuwste inzichten – wetenschappelijk onderzocht!

Gastblog van: Marijke Teeuwissen, opleider van de trainers ‘Ik leer leren’

“Heeft u ook tips hoe ik het beste woordjes kan leren”? Die vraag wordt regelmatig aan ‘Ik Leer Leren’ trainers gesteld en ja, die hebben we wel!

En die tips hebben wij niet bedacht, maar 7 jonge wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen die een internationale wedstrijd met hun methode van woordjes leren wonnen! De proefpersonen die de Nijmeegse methode volgden, wisten na een week niet alleen nog de meeste woordjes, maar ze vonden de methode ook nog eens het leukst om te doen.


Heb je weinig tijd om dit te lezen? Ga dan meteen naar tip 5!

Tip 1: kleine groepjes

Verdeel de woordjes die je moet leren in groepjes van 5 à 6 woordjes. Als je een groepje hebt geleerd, dan overhoor je jezelf. Ken je ze allemaal? Dan kun je verder met een nieuw groepje. Lukt het nog niet zo goed, dan moet je ze opnieuw leren en jezelf overhoren. Idee: schrijf elk woordje een keer over op een klein kaartje met de vertaling of betekenis aan de andere kant. Als je je zelf dan gaat overhoren, dan kun je de kaartjes door elkaar husselen zodat je niet op volgorde gaat leren. En als dan de woordjes  op de toets ‘random’ getoetst  worden dan weet je ze veel beter te herinneren!!! 

Jezelf overhoren werkt veel beter dan het steeds opnieuw doornemen van de te leren woordjes!

Tip 2: handige ezelsbruggetjes

Bedenk ezelsbruggetjes bij de woorden die je moet leren. En vergeet niet; hoe gekker hoe beter je ze onthoudt. Bv het woord ‘akis’ betekent ‘oog’ maar het klinkt als ‘a kiss’ Als je je dan inbeeldt dat je twee mensen ziet zoenen dat kun je het woord beter onthouden.

Het allerbeste is om gewoon zelf gekke ezelsbruggetjes te verzinnen want die onthoud je gewoon veel makkelijker en langer.

Tip 3: looproute door je huis

Dit wordt ook wel eens het Loci-systeem genoemd: bedenk eerst een vaste looproute door je huis. Vervolgens ga je de woordjes die je moet leren koppelen aan spullen of plekken in je huis. Als je dan later in gedachten door je huis loopt, dan herinner je je weer waar je de woorden aan hebt gekoppeld. Kijk ook eens naar dit leuke filmpje van het Klokhuis, dan wordt het meteen duidelijk hoe goed dit werkt.

Tip 4: begin meteen

woordjes leren

Het is handig om, op de dag dat je overhoring wordt opgegeven door de docent, alvast een plannetje te maken hoeveel woorden je per dag gaat leren tussen nu en de toets. Dus stel dat je 20 woordjes moet leren en je hebt 5 dagen de tijd dan is het handig om elke dag 4 woordjes te leren. Dat is maar een klein beetje huiswerk per dag!  

Tip 5: kijk en luister naar de experts

Als je geen zin hebt om dit allemaal te lezen, dan kun je ook dit filmpje bekijken (2 minuten):


Dit gastblog is geschreven door trainer/coach Marijke Teeuwissen. Zij trekt al jaren volle zalen bij het opleiden van trainers voor de training ‘Ik leer leren’ en is zelf een wandelende encyclopedie als het gaat om pubers en leren.

Wil je zelf trainer worden? Kijk dan hier voor meer informatie! Zoek je juist een trainer bij jou in de buurt? Kijk dan hier op de kaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *