fbpx

‘Begrijpend lezen’ voor middelbare scholieren

‘Begrijpend lezen’ voor middelbare scholieren

Begrijpend lezen voor middelbare scholieren

In deze training van 6 lessen krijgt jouw tiener handigheid in het begrijpen van de tekstvakken op school, zodat het betere resultaten zal halen en ook meer gemotiveerd aan het werk zal gaan.

Waarom is begrijpend lezen zo belangrijk?

Begrijpend lezen is een vaardigheid die je nodig hebt bij meerdere vakken op school. Bijvoorbeeld bij het vak rekenen en dan met name bij verhaaltjessommen, is het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit, waarna je de som kunt uitrekenen.En natuurlijk gebruik je Begrijpend lezen ook voor vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en biologie.

Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat… maar begrijpen niet wat ze leren. Bovendien kunnen deze kinderen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand.

Informatie over de training

De training ‘Alle teksten de baas’ is geschikt voor zowel basisschool als middelbare school. Let op: in mijn praktijk werk ik alleen met middelbare scholieren, aan de hand van hun lesboeken. Zo kan ik ze helpen de kern uit de tekst halen bij bijvoorbeeld geschiedenis, biologie en aardrijkskunde. Ook kunnen we oude examenteksten Nederlands oefenen om je kind nog vaardiger te maken bij doorgronden van deze teksten.

Ik geef dus geen ondersteuning als voorbereiding op Cito’s of andere toetsen van de basisschool. Mijn collega’s doen dat wel, dus zoek je hulp op dit vlak? Kijk dan hier voor een overzicht van alle trainers en zoek een trainer bij jou in de buurt.

In 6 stappen

begrijpend lezen training

In de training Begrijpend lezen leer je in 6 stappen hoe je op een makkelijke manier teksten kunt lezen, begrijpen en onthouden. Door na te denken over de tekst en jezelf vragen te stellen, worden verbanden gelegd, waardoor overzicht en inzicht ontstaat. Daardoor snap je de tekst en kan je het in je eigen woorden navertellen. Door met kleuren en plaatjes te werken, krijg je meer inzicht in de tekst. Mindmappen is hier een onderdeel van. Daarom is deze training voor zowel Beelddenkers als Taaldenkers zeer goed te volgen.

Je kind hoeft niet altijd de hele training te volgen (6 lessen), soms is 1-3 keer al genoeg om de essentie van het samenvatten te snappen.

Omdat ik ook veel werk met scholieren rondom het ‘leren leren’, zullen we ook behandelen hoe je zo’n tekst nu ook goed in je hoofd krijgt.

Wat kost het?

De lessen zijn privé en kosten 75 euro per keer. Bij afname van drie of meer lessen betaal je 70 euro per keer.

Aanmelden

Aanmelden doe je door een mail te sturen naar mariette@dietzcoaching.nl met daarin een korte beschrijving van je kind en waar jullie tegenaan lopen. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met jullie op!

Denk eraan dat in geval van scheiding toestemming van beide ouders nodig is. Hiervoor ontvang ik dan graag het ondertekende toestemmingsformulier.