‘Begrijpend lezen’ voor middelbare scholieren

‘Begrijpend lezen’ voor middelbare scholieren

Begrijpend lezen voor middelbare scholieren

In deze training krijgt jouw tiener handigheid in het begrijpen van de tekstvakken op school, zodat het betere resultaten zal halen en ook meer gemotiveerd aan het werk zal gaan.

Waarom is begrijpend lezen zo belangrijk?

Begrijpend lezen is een vaardigheid die je nodig hebt bij meerdere vakken op school. Natuurlijk bij vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en biologie, maar ook bij het beantwoorden van toetsvragen en ‘verhaaltjessommmen’.

Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat… maar begrijpen niet wat ze leren. Bovendien kunnen deze kinderen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand.

Informatie over de training

De training ‘Alle teksten de baas’ is geschikt voor zowel basisschool als middelbare school. Let op: in mijn praktijk werk ik alleen met middelbare scholieren, aan de hand van hun lesboeken. Zo kan ik ze helpen de kern uit de tekst halen bij bijvoorbeeld geschiedenis, biologie en aardrijkskunde. Ook kunnen we oude examenteksten Nederlands oefenen om je kind nog vaardiger te maken bij doorgronden van deze teksten.

Ik geef dus geen ondersteuning als voorbereiding op Cito’s of andere toetsen van de basisschool. Mijn collega’s doen dat wel, kijk daarvoor in dit overzicht van alle trainers.

Hoe leer je tekstvakken

begrijpend lezen training

In de training Begrijpend lezen leer je in 6 stappen hoe je op een makkelijke manier teksten kunt lezen, begrijpen en onthouden. Door na te denken over de tekst en jezelf vragen te stellen, worden verbanden gelegd, waardoor overzicht en inzicht ontstaat. Daardoor snap je de tekst en kan je het in je eigen woorden navertellen. Door met kleuren en plaatjes te werken, krijg je meer inzicht in de tekst. Mindmappen is hier een onderdeel van. Daarom is deze training voor zowel Beelddenkers als Taaldenkers zeer goed te volgen.

Je kind hoeft niet altijd de hele training te volgen (6 lessen), soms is 1-3 keer al genoeg om de essentie van het samenvatten te snappen.

Omdat ik ook veel werk met scholieren rondom het ‘leren leren’, zullen we ook behandelen hoe je zo’n tekst nu ook goed in je hoofd krijgt.

Wat kost het?

Voor een basistraject van 3 privélessen betaal je 225 euro. Ik neem dan de basis van begrijpend lezen door met je kind en we gaan samen leren uit een tekstboek dat je kind ook voor school gebruikt. Vaak combineren ouders deze lessen met de training ‘Ik leer leren’ waarbij leerlingen alles leren rondom motivatie, faalangst, concentreren, plannen en organiseren.

Aanmelden

Aanmelden doe je door een mail te sturen met daarin een korte beschrijving van je kind en waar jullie tegenaan lopen. Heb je vragen? Plan dan gewoon even een kennismaking in,  dat gaat eenvoudig via deze pagina.

Denk eraan dat in geval van scheiding toestemming van beide ouders nodig is. Hiervoor ontvang ik dan graag het ondertekende toestemmingsformulier.