Mijn blogs

Je kind alleen op pad

Je kind alleen op pad

Persoonlijk, Vakantie
Je kind alleen op pad Eigenlijk maakt het weinig verschil: een kind dat voornamelijk op haar kamer of op haar werk is, of een kind dat een weekje alleen op vakantie is. Maar toch voelt het anders als moeder… Het lijkt ook wel of de mannen hier thuis opeens meer samenspannen met hun flauwe grapjes. Op haar 13e bleef ze al eens 4 nachtjes alleen thuis, op eigen verzoek. We zaten in een vakantiehuisje op een half uur rijden, maar ze wilde het gewoon ervaren: samen hadden we boodschappen gedaan en ze ging zelf koken. Met 15 ging ze in haar eentje naar concerten bij Amsterdam Arena, de hele dag buiten ‘queuen’ met andere fans, om dan zodra het kon naar de beste staplaatsen te rennen. En dan om half…
Verder lezen

Hoe hou je het leuk in de vakantie?

Vakantie
Hoe hou je het leuk in de vakantie? De vakantie komt eraan, zeeën van vrije tijd voor je kind: vrije tijd thuis, of ergens op een vakantieplek. Voor veel ouders is het wel een zorg: hoe houden we het leuk? Je wilt vast niet dat ze de hele dag op hun telefoon hangen, maar wilt ook niet de hele dag politie-agent spelen. Hoe pak je dat aan? In dit blog vind je mijn tips. 1.     Hou vooraf een gezinsgesprek Het is belangrijk om vóór de vakantie met je kinderen te praten. Bespreek je zorgen en verwachtingen op een rustige en open manier. Over de lange autorit, of over de weken dat je thuis bent in de vakantie. Laat ze weten dat je  begrijpt dat ze willen ontspannen en genieten, maar…
Verder lezen
Je eigen emmer vol

Je eigen emmer vol

Ouderschap
Je eigen emmer vol Of je nu kleuters hebt of pubers, jouw gemoedstoestand heeft invloed op de manier waarop je kind op jou reageert. Dat kan je enorm helpen in positieve zin, om je kind in de meewerkstand te krijgen. Maar helaas gebeurt het ook vaak in negatieve zin: jij hebt haast, jij bent moe, jij voelt je niet gezien, jouw emmer raakt vol.En dan gebeurt er wat emmertjes doen: die lopen over. Je gaat zuchten, sarcastische opmerkingen maken, schreeuwen of huilen. Of wat stiller: je toon wordt kortaf, je gezicht staat anders, je fronst meer en zucht nog wat. Het is menselijk, we kennen het allemaal, maar het vervelendste is: zo escaleert de boel ook sneller. Als jij niet lekker in je vel zit, pikken ze dat feilloos op en…
Verder lezen
Doelen voor je zien

Doelen voor je zien

Coaching
Doelen voor je zien We werden gered door invaller Wout, de eerste EK-wedstrijd. Fijn natuurlijk, want dat was een lekker begin! Maar wat ik vooral opvallend vond was dat hij dit vooraf naar zijn vriendin had geappt: “Ik ga invallen en ik ga scoren”. Een paar maanden terug was er zo’n verhaal van de Amerikaanse schaatser Jordan Stolz. Die had vóór zijn wedstrijd al zijn rondetijden aan de NOS doorgegeven: ““Als ik nu hard open (in 16,2 seconde), dan een snelle tussenronde doe van 24,2 en eindig met weinig verval en 25,0, dan heb ik het wereldrecord.” Het werd 16,1 - 24,1 - 25,0. Hoe dan? Mental coaching in de sport Al jaren leg ik dit fenomeen uit aan kinderen in mijn praktijk: sporters visualiseren vóór hun wedstrijd al hoe…
Verder lezen
De kleine prinses

De kleine prinses

Familieopstellingen
De kleine prinses Op de een of andere manier denkt Facebook dat ik een enorme royalty-watcher ben. Ja, ik heb wel eens gedrukt op een voorbijvliegende ‘reel’ over Kate Middleton. En ja, zo’n interview in de tuin laatst met onze eigen koninklijke jongedames, dat vind ik ook wel leuk: de leeftijd van onze kinderen maar zo’n ander leven. Het gevolg van dit algoritme is dat ik op Facebook deze dagen alléén nog maar artikelen over die Britse royals kreeg voorgeschoteld, omdat er een of ander evenement was waar Kate voor het eerst sinds haar ziekte weer aantrad. Dus keer op keer zie ik filmpjes waarin Kate vanuit de koets zwaait, uit de koets stapt, op een balkon staat te wuiven en naar haar man kijkt. Alle reacties zijn het erover…
Verder lezen
Sorry zeggen

Sorry zeggen

Opvoeding
Eerst even sorry zeggen “Ik ga echt geen sorry zeggen als ik het niet meen” “Als jij te laat aan tafel komt en we zitten al te eten, is het normaal dat je sorry zegt” “Nee, dat doe ik niet, want ik zou het volgende keer weer doen” “Dit is hoe mensen doen, ze zeggen gewoon sorry en dan is het ok”“Waar sláát dat op, als je het niet meent?” Voel je de stoom al uit je oren komen bij dit soort gesprekken? We hebben het regelmatig meegemaakt bij onze puber, zeker toen hij nog veel bezig was met gamen (jaja ook die fase gaat vaak weer voorbij!). Na dit soort uitbarstingen volgde dan vaak een avondmaaltijd onder hoogspanning, waarbij de verschillende gezinsleden elkaar afwisselden van passief agressief (niks zeggen, maar…
Verder lezen
Co-ouders: wat als je moeite hebt met de opvoedstijl van je ex?

Co-ouders: wat als je moeite hebt met de opvoedstijl van je ex?

Opvoeding
Co-ouders: wat als je moeite hebt met de opvoedstijl van je ex? Soms voelen gescheiden ouders zich zo machteloos: je ziet hoe je kind worstelt bij de andere ouder en je kunt er zo weinig aan doen. Het is een gevoelig onderwerp en het lukt niet altijd goed om als ex-partners te overleggen. Verschillende opvoedstijlen, de invloed van een nieuwe partner en stiefbroertjes of -zusjes, en soms ook de onwillige tiener die niet meer naar de andere ouder wil – het zijn allemaal zorgen die ik vaak tegenkom in mijn praktijk. Als je uit elkaar gaat en voor co-ouderschap kiest, ontstaan er twee huishoudens met elk eigen regels. Dus je hebt weinig te zeggen over hoe het ‘daar’ gaat. Maar toch raakt het je, omdat je kind daar ook vaak…
Verder lezen