EFT: zo kom je snel van angst en stress af

Heeft jouw kind last van stress of angst? In mijn praktijk werk ik dagelijks met EFT/tapping (’emotional freedom technique’). Dit is een methode die mensen af helpt van spanningen, angsten en fobieën. Of het nou met school te maken heeft, of bepaalde insecten, clowns, of met de scheiding van je ouders.

Bij EFT klop (tap) je zachtjes op bepaalde plekken op je gezicht en lijf. Hieronder lees je waarom het zo goed werkt en hoe zo’n sessie in de praktijk gaat.

Heb je geen zin of tijd om alles te lezen? Kijk dan naar dit filmpje (2 minuten).

Problemen komen door spanning

Eigenlijk komen de meeste van onze problemen door spanning: je wilt iets en dat lukt niet. Of je hebt ergens last van en dat wil je niet meer. Iets gaat er over je grens en daar heb je last van. Vaak geeft je lijf al een signaal dat je last hebt van spanning: je voelt stress, je voelt je hart in je keel kloppen, je voelt een knoop in je maag. Heel vaak gebeurt het dat iets dat in het nú gebeurt je van binnen herinnert aan iets vervelends dat je eerder hebt meegemaakt. En als dat op jonge leeftijd was, ben je je daar soms niet eens bewust van. Maar die ervaring zit wel opgeslagen in je lijf, en bepaalt onbewust nog steeds hoe je op dingen reageert.

Verhalen

Toen onze zoon een jaar of vijf was, is er wel eens een hond tegen hem op gesprongen, hij was gelijk in paniek. Zelfs nu, hij is al 17, maakt hij een schrikbeweging als er zelfs maar een kitten op zijn schoot wil. Ergens in zijn systeem heeft hij na die ene ervaring het verhaal opgeslagen dat dieren eng zijn en je zomaar kunnen aanvallen. Eigenlijk zijn het vooral de verhalen die we maken, waardoor we ons zo voelen.

Andere schrikreacties

Het voorbeeld van de hond ligt natuurlijk best voor de hand, maar dit soort schrikreacties kunnen ook op andere manieren ontstaan. Een baby die schrikt van een hard geluid, een kind dat ergens heel enthousiast over is, en te horen krijgt: ‘wat bén je toch druk’. Of een kind komt thuis met een cijfer waar het hard voor gewerkt heeft en hoort ‘dat valt best tegen hè?’. Je verwacht iets, en er gebeurt iets anders.

angst hond eft

Wat doet EFT?

Tijdens een sessie EFT weken we die angstreactie los van de gebeurtenis of ervaring. We creëren nieuwe hersenpaadjes, zodat in de toekomst bij een soortgelijke ervaring niet meer die oude reactie op popt. Dat doen we door het brein heel druk bezig te houden met iets anders (al dat tappen op je lijf), terwijl je aan die spannende ervaring denkt. Je hersenen krijgen dan de kans niet om die oude reactie op te roepen, je lijf blijft rustiger, en dát wordt in je lijf opgeslagen als nieuwe ervaring.

Hoe gaat zo’n sessie in zijn werk?

Stel, een jongen komt in mijn praktijk met faalangst: doodsbang om toetsen te maken, hij verstijft al op het moment dat hij de klas binnenkomt. Met bijbehorende black-outs. Ik laat hem dan vertellen over een (recente) gebeurtenis waar dit hem overkwam. En dan gaan we tappen, ik doe bij mezelf voor op welke plekken hij moet tappen en hij doet me na. En ondertussen praten we over die herinnering.

Als alle plekken zijn ‘getapt’, laat ik hem even rustig voelen wat er in hem opkomt: een gedachte, een plaatje, of een andere herinnering. Daarmee doen we weer een rondje. En zo gaan we net zolang door, tot hij aan het einde ‘blanco’ blijft: er komen geen gedachten meer op, het is rustig.

Tenslotte gaan we een nieuw ‘verhaal’ maken: met zijn ogen dicht luistert hij naar een verhaal van mij waarin hij dit rustige gevoel ook heeft als hij naar een toets gaat en hoe hij rustig blijft en goed kan nadenken bij elke vraag. In dat nieuwe filmpje ziet hij zichzelf dan trots naar huis gaan. Zo maken we nieuwe breinpaadjes aan en groeit het vertrouwen weer dat hij het zelf kan.

Voor wat voor soort problemen is EFT geschikt?

EFT kan bij alle vormen van spanning ingezet worden: boosheid, angsten, fobieën, piekergedrag, schuld- en schaamtegevoelens, pestgedrag, leerproblemen, gevoelens van afwijzing, traumatische herinneringen, ergens tegenop zien.

De afgelopen jaren heb ik kinderen begeleid die niet naar boven willen, die examenangst hebben, die boos zijn op hun ouders, die bang zijn voor spinnen, voor horror clowns, voor overgeven, bang om te slikken bij het eten. Eigenlijk is alles wat spanning geeft weg te ‘tappen’.

Hoeveel sessies EFT zijn er eigenlijk nodig?

EFT werkt razendsnel: er zijn vaak maar 1-2 sessies nodig. En het fijne is dat je het gewoon thuis bij jezelf kan doen. Dus als een kind het eenmaal onder de knie heeft, kan het zichzelf ook rustig krijgen als het last heeft van nare gevoelens. Ouders kunnen het vaak niet geloven dat iets waar het hele gezin last van had, nu opeens weg is. En daar ligt meteen ook een belangrijke rol ná EFT: praat er niet meer over. Zo krijgt dat nieuwe hersenpaadje meer kans om succeservaringen op te doen.

Meer informatie?

Wil je hier meer over weten, of ben je nieuwsgierig of dit iets voor jouw kind is? Plan dan meteen een gratis kennisafspraak in. Dat doe je snel en makkelijk in mijn online agenda. Dan bespreken we je situatie en krijg je gelijk al bruikbare tips.

Scroll naar boven