Training ‘Ik leer leren’

training ik leer leren hoofddorp

Training en coaching ‘Ik leer leren’

Zit je kind nog op de basisschool? Klik dan hier voor alle info over deze training!

“Waren we hier maar eerder mee begonnen”

 • Heb jij thuis veel gedoe rondom school en motivatie?
 • Of raakt je kind geblokkeerd van de stress?
 • Gaan de gesprekken vooral nog over huiswerk en cijfers?

Dan is de training ‘Ik leer leren’ het goede antwoord:

* Gegeven door de eerste en meest ervaren trainers in het land *
* Sinds 2016 zijn in deze praktijk al honderden leerlingen op de rit geholpen *
* of het nu gaat om onmacht, motivatie of faalangst *
* Leerlingen komen ook van ver of worden op afstand via Zoom geholpen *

Het succes van deze praktijk zit hem in de combinatie van de sterke inhoud van de training met de krachtige coachtechnieken.

Waarom moet je ‘leren leren’?

Op de basisschool gaat het vaak nog wel goed met het leren van huiswerk: je kijkt een blaadje geschiedenis door, je oefent de topo, en je bent klaar voor je toets.

mariette dietz kindercoach jongerencoach pubercoach hoofddorp ik leer leren

En dan komt de middelbare school: opeens heb je per dag voor 4-5 vakken huiswerk. Komen er toetsen aan, praktische opdrachten… Hoe hou je dan overzicht? Precies op het moment dat je nog meer leuke dingen in je leven ontdekt: vrienden en vriendinnen, social media, gamen. Het valt ook niet mee. Uitstellen, op het laatst in de stress schieten, of het minimale doen, dat zijn de dingen die dan gebeuren.

Dan is daar de frustratie van ouders: hoe kan het nou? Hij is zó slim, het zit er wel in maar het komt er niet uit! Als ze zich er wat meer toe zou zetten, zou het veel beter gaan! Dan overhoor je je kind, en mondt het wéér uit in ruzie.

Je hebt misschien al huiswerkbegeleiding geprobeerd… en op school wordt er ook geholpen met plannen. Maar toch blijft het een probleem.

Wat wél werkt

Nog meer van hetzelfde werkt niet… Vanuit mijn ervaring met pubers en leren weet ik dat het bijna altijd uitkomt op:

 • Mindset: het vermogen om door te zetten als het tegenzit, als het moeilijk is, of veel, of saai, of als de leraar ‘stom’ of ‘irritant’ is.
 • Motivatie: de wil om ergens voor te gaan, ook als je nog niet precies weet waarom. Om dan toch een doel voor jezelf te stellen.
 • Zelfreflectie: het vermogen om na te denken over hoe het gaat en waar nodig je tactiek aan te passen.

Precies deze elementen vormen de basis-ingrediënten van de training ‘Ik leer leren’. Dit is een landelijk gegeven training, ontwikkeld door Kindercoach Tea Adema. Door de juiste oefeningen en vraagstellingen leren kinderen nadenken over zichzelf en hun eigen gedrag.

Voor wie is de training ‘Ik leer leren’ bedoeld?

De training is geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar, van alle schoolniveaus, ook HBO en universiteit. Hij is ook erg succesvol bij meer- en hoogbegaafde kinderen. Op de middelbare school lopen deze kinderen vaak na 1-2 jaar vast, omdat ze simpelweg nooit hebben geleerd hóe ze moesten leren. Ook ​moeten ze ​werken aan een groeimindset: het idee dat je inspanning moet leveren om iets te leren en om iets te bereiken, of om je te concentreren ook op dingen die je niet zo interessant vindt.

Wat leer je allemaal bij ‘Ik leer leren’?

Deze training is géén huiswerkbegeleiding. Het is een training waarin je kind zelfstandiger leert worden.

Je leert in 5 lessen:

 • wat je kwaliteiten en talenten zijn, waar je goed in bent
 • wat je natuurlijke leerstijl is en hoe je daar het beste gebruik van maakt
 • hoe je met positieve gedachten zonder faalangst gemotiveerd te werk gaat en afleiding kan weerstaan
 • hoe je het praktisch allemaal plant en organiseert
 • hoe je de verschillende vakken goed ​in je geheugen krijgt gestampt.

Wat bereik je ermee?

Beter inzicht, meer motivatie om zelfstandig aan de slag te gaan. Veel kinderen halen ook hogere cijfers na het doen van deze training. ​Ook zul je merken dat er minder gedoe en discussie is in huis. Je kind leert dat het zelf verantwoordelijk is voor wat het voor school doet. En hoe het zelf meer plezier krijgt in het leren.

In onderstaand filmpje (1:1​5 min) leg ik je meer uit over Ik leer leren:

Introductie ‘Ik leer leren’

Leestips

​Klik hier voor al mijn blogs over de training ‘Ik leer leren’ en leertips in het algemeen. Hierin vertel ik ook veel verhalen uit de praktijk! En klik hier voor een overzicht van reacties van ouders over het effect van de training.

Betrokkenheid ouders: graag!

In mijn trajecten vind ik het belangrijk dat de ouders van het kind betrokken zijn bij het proces. De rol van de ouders is van groot belang bij het slagen van het traject. We houden dus contact tussen de lessen door, zodat je je kind thuis kunt begeleiden in het toepassen van het geleerde. En soms is het juist ook goed om als ouders een stapje terug te doen en de verantwoordelijkheid voor het huiswerk meer bij je kind te leggen.

Wat kost de training ‘Ik leer leren’?

De training wordt gegeven als individueel coachtraject: dit bestaat uit 5 sessies van 1 uur à 75 euro, plus 37,50 voor het werkboek. Telkens na 1-2 bijeenkomsten ontvang je de factuur per mail. Neem je minder dan 5 lessen af, dan betaal je 80 euro per sessie.

Meer informatie of aanmelden?

Wil je meer weten, of wil je je kind aanmelden voor de training? Stuur dan een mail naar mariette@dietzcoaching.nl met daarin de reden voor aanmelding. Eventueel kun je meteen al het ingevulde intakeformulier meesturen en in geval van echtsscheiding en gedeeld gezag ook het toestemmingsformulier.

Je kunt de lessen meteen al inplannen in mijn online agenda op een moment dat jullie het beste uitkomt. We kunnen dan bijvoorbeeld afspreken om dat tijdstip 5 weken achter elkaar te doen. Je kunt eventueel ook eerst een gratis kennismakingsgeprek met mij inplannen. Meestal doe ik dat alleen met de ouder(s).

Wat ouders zeggen…

“Het gaat echt nu super op school. Onze dochter heeft ontzettend veel aan de cursus gehad en weet nu hoe ze alles in moet plannen. Ze wilde een planbord en die hebben we aangeschaft voor haar. Voor de cursus slechte cijfers en nu heeft ze op een enkele keer na prachtige cijfers. We zijn nog steeds erg blij met de keus dat we haar de cursus hebben laten volgen en ik beveel de cursus graag aan bij mensen die tegen hetzelfde aanlopen. De rust is wedergekeerd in ons huis wat heel fijn is.” (Moeder van meisje groep 8)

“Het voelt voor onze zoon al heel anders als wij zeggen ‘hoe laat gaan we aan Geschiedenis beginnen’ dan dat we zeggen ‘heb je al iets aan Geschiedenis gedaan?”. Hij verzoop er gewoon in en nu we jouw planning gebruiken en alles samen doen, heeft hij denk ik het gevoel dat hij er weer grip op krijgt. Hij is ook veel vrolijker en liever en dat komt de sfeer in huis echt heel erg ten goede. Ook zijn instelling is drastisch veranderd.” (moeder van jongen van 14)

“Onze zoon heeft ​een planning voor zichzelf gemaakt voor de komende week. ​Met kleurtjes en al. Ook de sportschool – drie keer in de week een uurtje – staat ingepland. Hij zet op zijn telefoon allerlei alarmpjes en weet dan precies welk vak hij moet leren en hoe lang. Als hij tot drie uur op school zit, zorgt hij dat om vier uur het eerste piepje gaat dan kan bij thuiskomst eerst nog even zitten. Na een dag zei hij: mam dit is zo fijn. Ik weet nu precies wanneer ik wat moet doen. Dit ga ik voortaan altijd maken want ik word hier heel rustig van.” (MOeder van jongen 2 havo)