Zakgeld vergeten: dé tip tegen betaalachterstand

Zakgeld vergeten: dé tip tegen betaalachterstand

Herken je dat probleem dat je je kind al een paar wekenachterstallig zakgeld schuldig bent? De ene keer vergeten ze het zelf te vragen, de andere keer vragen ze het wel, maar net als ze naar bed moeten en je geen getreuzel wilt. Of je hebt geen kleingeld in huis, we pinnen tegenwoordig zoveel dat we nauwelijks nog cash op zak hebben. Na een paar weken vraagt iedereen zich af hoe groot de achterstand inmiddels is. Wij hebben de oplossing gevonden en getest: hij werkt echt!

Geld voelen: toch anders dan overmaken

Je kunt natuurlijk wekelijks of maandelijks geld op de rekening van je kind storten. Hele probleem opgelost. Maar ja… als keurig zelfbewuste ouders willen we onze kinderen graag met geld leren omgaan. Sparen en iets moois kopen, of snoep kopen en alles snel op maken, alles mogen ze ervaren. We willen dat ze het geld fysiek in hun handen voelen, muntjes herkennen en ermee gaan rekenen. Maar ja… hoe los je dan de achterstand op?

Zondag knutseldagzakgeld

Op een zondag in december, toen het probleem weer een hoogtepunt bereikt had (een paar weken achterstand) was de maat vol. Dit kon zo niet langer met deze stress. Familieberaad dus. Ik droeg de kinderen op om een vel papier te pakken, waarop ze per week een tegoedbonnetje voor hun zakgeld maakten. IJverig gingen ze aan de slag, ieder met een eigen vel papier.

Dit was het resultaat van onze dochter. Rechts staat per regel de datum van een zaterdag die maand. Zo konden we direct al drie achterstallige zaterdagen van november inlossen.

Het idee is simpel

Dit zijn de spelregels:

  • Zodra de datum op het bonnetje bereikt is, mag het kind het geld van die week claimen.
  • Hebben de ouders geen klein geld of komt het nu niet uit, dan dus ook geen bonnetje inleveren.
  • Zijn er nog oude bonnetjes niet verzilverd, dan kunnen er meer tegelijk worden ingeleverd.

zakgeldkalender zakgeld vergeten tipFraudebestendig

Manlief heeft nog een ingenieus systeem bedacht waardoor de bonnetjes niet nagemaakt kunnen worden: hij heeft over alle bonnetjes heen gekrast, en de krassen van het ene bonnetje moeten precies aansluiten op die van het vorige bonnetje (dat we voor dat doel bewaren). Ja ja, hier is serieus werk van gemaakt!

6 weken later…

Inmiddels zijn we ruim een maand verder en het werkt perfect! Nog steeds vergeten ze wel eens om het te vragen, of krijgen ze soms niets omdat ze naar bed moeten, of hebben we net geen kleingeld in huis. Maar nu geeft het niet. Na drie weken knippen ze 3 bonnetjes af en komen ze die declareren. Meteen een kans om ze zelf te laten berekenen hoe hoog de achterstand bedraagt. Ze heeft inmiddels haar zakgeldkalender tot halverwege 2016 gemaakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *