Maak een einde aan die onzekerheid! 10 tips

Maak een einde aan je onzekerheid! 10 tips

Als je last hebt van onzekerheid, kan het zweet je uitbreken in dit soort situaties:

  • Je moet een presentatie houden…
  • Je krijgt het woord in het werkoverleg…
  • Je wilt tegen je baas zeggen dat het anders moet…
  • Je wilt je mening geven op een ouderavond…
  • Je voelt je aangesproken op iets dat niet terecht is…
  • Je stoort je aan het gedrag van mensen om je heen…
  • Je wilt die afspraak eigenlijk afzeggen…
onzeker

De een gaat blozen, de ander verstart, een ander trekt zich terug in haar schulp… Wat gebeurt er bij je van binnen, dat maakt dat je niet gewoon zegt wat je zou willen zeggen? Hoe komt het dat zelfverzekerde mensen dat wel gewoon kunnen? Met deze 10 praktische tips bouw jij beetje voor beetje aan jouw zelfvertrouwen!

1. Zeg elke ochtend 3 aardige dingen over jezelf

Ga voor de spiegel staan en kijk eens goed: noem 3 aardige dingen op die je ziet! We zijn altijd zo gefocust om te kijken naar wat we níet mooi vinden, dwing jezelf om te letten op de mooie dingen. Doe dit telkens opnieuw, iedere dag weer. En als je het moeilijk vindt, doe het dan vaker per dag!

2. Doe dagelijks iets waar je van houdt

Van welke bezigheid word jij nou blij, waar ben jij goed in en trots op? Sporten, haken, freubelen, marktplaats afstruinen, je kind knuffelen… Het kan van alles zijn.Besteed hier dagelijks minimaal 15-30 minuten tijd aan.Als jij gericht dagelijks bezig bent met iets dat je goed kunt, groeit je zelfvertrouwen vanzelf mee!

Onzekerheid zelfvertrouwen
3. Zie de vooruitgang bij jezelf

Noem 3 dingen op die je het afgelopen jaar beter hebt gedaan dan in de jaren ervoor. Wees je ervan bewust wat je allemaal al hebt geleerd de afgelopen tijd. Dan besef je ook de tijdelijkheid van je huidige situatie: je bent nog steeds aan het leren, en dat hoort bij het leven!

4. Verzorg jezelf goed

Zorg dat je er leuk uit ziet. Als jij je prettig en mooi voelt, zul je je ook krachtiger voelen in je contact met andere mensen. Dus draag bv make-up, koop iets moois voor jezelf, ga lekker tutten met je nagels, ga naar de kapper… doe iets extra’s dat bij jou past!

5. Ga bewegen

Ontdek de kick van het grenzen verleggen… geniet ervan hoe je steeds beter wordt en steeds verder komt. Je zult je lekkerder voelen in je lijf en daardoor zul jij minder last hebben van onzekerheid!

6. Hak grote dingen in kleine stukjes

Zie je tegen een grote klus op, verdeel het dan in kleinere klussen. En begin gewoon aan de eerste klus. Merk op hoe je stap voor stap steeds verder komt. Door het in kleine porties te hakken, kun je telkens opnieuw genieten van de successen die je onderweg behaalt.

7. Ga vooraan zitten

Ben je gewend om achteraan te zitten tijdens een training of bijeenkomst? Doe eens gek, pak de eerste rij. Door vooraan te zitten voel je je meer betrokken en zul je actiever meedoen. Je merkt vanzelf dat het helemaal niet eng is om mee te doen!

8. Lach je onzekerheid weg

lachen tegen onzekerheid


Humor helpt je zo enorm relativeren. Lach om jezelf, lach om elkaar, lach met elkaar. Doe grappige dingen met je kinderen, laat het kind in je spelen! Spreek af met je vriendinnen voor een avondje slappe lach…

9. Maak iets af

We hebben allemaal wel van die klussen waar we ooit aan begonnen zijn, maar die zijn blijven liggen. Alleen al de gedachte eraan geeft je een gevoel van falen… Bedenk eens zo’n klus, pak hem op, en maak hem af. Geniet van het feit dat je dat gewoon kunt. Check! Van je lijstje af!

10. Fake it till you make it

Als je het nog niet voelt, dat zelfvertrouwen, doe dan alsof!
– Geef mensen een stevige handdruk
– Kijk ze recht in de ogen aan
– Let op je houding, rug recht
– Neem je plek, waar je ook loopt of bent

En dan, beetje voor beetje, met de tijd, zul je voelen dat je niet meer aan het faken bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *