Naar nieuws: 10 tips voor meer positiviteit

Alsmaar naar nieuws:
10 tips voor meer positiviteit

Vandaag is het de 7e dag dat de scholen dicht gingen. Vorige week zat ik nog in een café, nu lijkt dat alweer zó’n andere wereld. Het is weekend, het is lente. Overal lees je naar nieuws. En de ene helft van Nederland is boos op de andere helft. De mensen die binnen blijven, zijn boos op de mensen die buiten zijn. De mensen die werken worden kriegel van mensen die niks doen.

Langzaam worden we gek van elkaar…

naar nieuws tips positiviteit

Ouders worden gek van hun kinderen. Kinderen worden gek van hun ouders. Alle kleine irritaties in huis worden uitvergroot. Ruzies over wel/niet afspreken met vrienden. Er zijn ouders die trots hun dagschema’s laten zien en foto’s van hardwerkend kroost aan de eettafel. En er zijn ouders die het allemaal niet bijbenen om al die ballen nu in de lucht te houden.

Overal die discussies

De een vindt dit, de ander dat. In alle Facebookgroepen waar ik rondneus worden overal dezelfde discussies gevoerd. Mag je kind wel of niet buiten voetballen? Mag je nu wel of niet een rondje hardlopen? Moet je ook in huis 1,5 m afstand houden? Die laatste vraag was bij mij niet eens opgekomen… maar ook dáár zijn mensen van overtuigd.

Zelfs in die zoete online groep van Pieterpadwandelaars is men boos op de mensen die ze buiten tussen de boerderijen zien wandelen: Jullie brengen het virus naar Groningen, ga weg! En dan dat gediscussieer en alle beschuldigingen in politiek… hou op mensen, ga nu even lekker samenwerken!

Ik merk dat mijn humeur ervan daalt. Nog meer dan van de cijfers over besmettingen en economie. Ik geloof dat ik niet zo van ruzie houd. Ik begrijp altijd ieders standpunten, en als ik ze niet begrijp probeer ik het te begrijpen, en dat is best vermoeiend in mijn hoofd.

Nieuw leven

En ondertussen is het lente geworden: de natuur laat haar mooiste kant zien. Nieuwe blaadjes aan de bomen, bloemetjes langs de weg en in de tuinen, bloesem aan de bomen. Je hebt vast ook dat gedicht rond zien gaan: “En de lente wist het niet”, zo treffend.

In alle storm gaat de natuur gewoon door met ontwaken. En gaat mijn schoonzus deze maand bevallen van haar eerste kindje.

Wat kun je doen?

Nu nog meer dan ooit is het van belang dat je je alleen en vooral druk maakt om dat wat je zelf kunt beïnvloeden. Anders ga je onderdoor aan je frustratie! Maak voor jezelf een lijst van dingen die je nu kunt gaan doen: dingen die je tijd vullen én die je rustig maken.

Zo zijn wij deze week een puzzel van 1500 stukjes begonnen. En ik ben weer gaan piano spelen. En ik dweil de vloer weer eens… de voortuin ziet er ook weer geweldig uit!

Positieve berichten

En waar ik me vooral erg op focus, zijn positieve nieuwsberichten. Ze zijn er ook, wees er alert op! Mensen die lieve dingen voor elkaar doen, die eenzame ouderen kaartjes en tekeningen sturen. Bedrijven die mondkapjes gaan maken. Mensen die vuurwerkbrillen inzamelen. De Ferrarifabriek die mee wil helpen beademingsapparaten te bouwen. Al die docenten die zich zo enorm hebben ingezet om in 1 dag helemaal online te gaan. Al die extra mensen die zich aanbieden in de zorg om mee te helpen.

En ook gewoon in het klein bij mij thuis: mooie coachsessies die ik ook via Skype kan houden. De zoon die zich in alle chaos toch aan het schoolwerk heeft weten te zetten. De sfeer in huis die nog steeds gezellig is. En natuurlijk dat we allemaal nog gezond zijn.

10 tips om je energie op positieve dingen te richten

Wat je aandacht geeft groeit. Waar richt jij je energie op? Vind je het lastig om jezelf staande te houden? Dan heb ik hier mijn tips voor jou:

Tip 1: Sluit je af voor online negativiteit: als bepaalde mensen/groepen/kranten je onrustig maken, zorg dat dat je die niet volgt/leest. Heb je last van het volgen van naar nieuws, kijk dan wat minder vaak.

Tip 2: Zorg dat je af en toe kunt verdwijnen in muziek of een boek. Of een dom spelletje op je telefoon. Even niet dááraan denken. Even niet aan anderen denken. Even gewoon niks.

Tip 3: Blijf de mooie dingen zien, elke dag opnieuw: wat heeft je kind goed gedaan, wat heb jij vandaag geleerd, wat ging er boven verwachting goed.

Tip 4: Blijf focussen op jouw ‘circle of influence’: daar waar jíj invloed op hebt.

Tip 5: Doe elke dag iets liefs voor een ander. Dat heeft een dubbel effect: allebei blij!

Tip 6: Blijf mensen begroeten en aardig doen als je dan toch buiten of in de winkel bent. Het lijkt wel of de mensen iets norser aan het worden zijn, maar met ‘hallo’ zeggen, of een vriendelijke glimlach, breng je ook weer wat meer zonlicht in het leven van een ander!

Tip 7: Omlaag met die hoge lat van je! Zéker voor de mensen die én van huis werken én het huishouden hebben én de kinderen die moeten leren. Het hoeft nu even niet perfect! Het is niet erg als alles maar een béétje lukt.

Tip 8: Wees lief voor elkaar. Als je samen in een relatie zit, en zo van buitenaf gedwongen wordt je leefstijl aan te passen, kan dit écht heel lastig zijn. Wees geduldig, wees open, en blijf in gesprek.

Tip 9: Zorg dat je je op tijd weer oplaadt zodat je emmertje niet overloopt. Grijpt de angst je naar de keel? Op deze manier krijg je jezelf snel weer rustiger.

Tip 10: Ga eindelijk die dingen doen waar je nooit tijd voor had: dat boek, dat dieet, alle foto’s op je PC ordenen en dat album maken, de tuin, muziek maken, podcasts luisteren, die films en series kijken, die online studie…

Over 20 jaar…

omgaan met naar nieuws tips

Dikke kans dat jouw kinderen over 20 jaar terugkijken op deze periode als eentje die ze heel bijzonder en knus vonden.

Alles was even anders dan anders… iedereen samen in huis, papa en mama die veel tijd hadden.

Lees deze tips nog eens door met tips om de tijd met de kinderen door te komen.

Laten we samen mooie herinneringen maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *