Mijn kind zorgt zó goed voor mij

Lief hè, zoals onze zoon trots zegt: “Ik heb de tafel voor je gedekt, mama” of “Kijk eens, ik heb koffie voor je gemaakt”. Of als hij bij een ruzie met zijn zus als eerste ‘sorry’ tegen haar zegt. Niet omdat het hem zo spijt, maar omdat hij ziet hoe vervelend ik dat geruzie vind. Of dat hij mij spontaan helpt om de kamer van z’n zus op te ruimen, omdat ik mopper dat zij mij niet helpt. Dat doet hij allemaal voor míj, wat een schat!

Wie zorgt voor wie?

Toch word ik er onrustig van. Als een kind zó zijn best doet om je te pleasen, klopt het niet.  Een kind hoort kind te zijn, te spelen, en ook zijn ouders te durven teleurstellen. Dat hoort bij het proces van losmaken en je eigen weg kiezen. Een kind hoort niet voor zijn ouders te zorgen, maar andersom.

Een kind dat zich groter maakt

Als je als kind een ouder had die niet in staat was voor zichzelf te zorgen, dan ben je waarschijnlijk voor die ouder gaan zorgen. Een kind zorgt zo misschien juist dat alles in huis beter loopt, maar het gedraagt zich als de ouder van zijn ouder. Dat is een automatische beweging – uit liefde: in kleine dingen als ‘zorgen dat je geen herrie maakt’ bij je overspannen vader, het maken van een ontbijtje voor je depressieve moeder die haar bed niet meer uitkomt, of mama troosten als ze huilt. En wie zorgt er dan voor het kind? Deze beweging kan grote invloed hebben op je verdere leven: je zult later misschien alsmaar voor anderen zijn gaan zorgen, en jezelf vergeten.

Jij bent de kleine, ik de grote

Natuurlijk is het ook vooral heel zoet en schattig, als je kleuter je een dekentje brengt wanneer je ziek op de bank ligt. Waar het om gaat, is dat dit geen vaste patronen worden. Als mijn kind zó vaak zijn best doet om het mij naar de zin te maken, om voor mij te zorgen, om mij te verwennen, dan benoem ik het gewoon: “Ik ben de moeder en jij het kind, daarom hoef je niet voor mij te zorgen. Ik zorg voor mezelf én ik zorg voor jou. En ik houd zoveel van je, daar hoef je helemaal níets voor terug te doen”.

Foto van Rgbstock/bies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *