De kleine prinses

prinses charlotte

Op de een of andere manier denkt Facebook dat ik een enorme royalty-watcher ben. Ja, ik heb wel eens gedrukt op een voorbijvliegende ‘reel’ over Kate Middleton. En ja, zo’n interview in de tuin laatst met onze eigen koninklijke jongedames, dat vind ik ook wel leuk: de leeftijd van onze kinderen maar zo’n ander leven.

Het gevolg van dit algoritme is dat ik op Facebook deze dagen alléén nog maar artikelen over die Britse royals kreeg voorgeschoteld, omdat er een of ander evenement was waar Kate voor het eerst sinds haar ziekte weer aantrad. Dus keer op keer zie ik filmpjes waarin Kate vanuit de koets zwaait, uit de koets stapt, op een balkon staat te wuiven en naar haar man kijkt. Alle reacties zijn het erover eens hoe mooi ze is, hoe dun ze is en hoe de wereld met haar meeleeft nu ze zo ziek is.

Sowieso bizar die pers daar, ze hebben er liplezers op losgelaten om te analyseren wat de gezinsleden tegen elkaar zeiden.

Het leven is al ingewikkeld genoeg als je 9 bent

britse royals

Wie mij het meeste opviel die dag, was hun dochter Charlotte. Het meiske is 9 en was steeds haar broertje aan het corrigeren: zo moet je staan, hou je handen stil. Het publiek op social media vond het schattig, maar het stemde me triest.

Dat arme kind, 9 jaar is toch al zo’n ingewikkelde fase voor een kind. En dan heeft zij al zo’n last op haar schouders en al die mensen die meekijken. Misschien wilde ze haar zieke moeder ontlasten. Het kan niet anders dan dat ze zich zorgen maakt. Er gaat de laatste jaren wel meer mis in die familie, ruzies en ziekte, en dan moet je zo’n happyface toneelstukje voor het volk gaan opvoeren.

Het zijn allemaal ingrediënten voor parentificatie, een kind dat zich ‘groter’ maakt om de boel te redden: ik pas me wel aan, ik zorg wel dat alles goed komt, maak je over mij maar geen zorgen. En natuurlijk ken ik ze niet en is dit nu eenmaal hun leven zolang er monarchie is. Maar ik vraag me vaak af hoe het voor een prins of prinses is om ‘zo’ op te groeien met al die verplichte nummertjes.

Onze eigen prinsessen zeiden het ook vanuit hun tuin: het is echt heel eng en ongemakkelijk zo’n halfjaarlijkse fotoshoot en al die vragen die journalisten dan gaan stellen. En dan zijn zij al een stukje ouder en is ons land – denk ik – wat nuchterder. Maar die kleine Charlotte, met haar serieuze blik… ik hoop dat ze goede begeleiding krijgt en dat er genoeg momenten in haar leven zijn waar ze ‘gewoon’ kind mag zijn.

prinses spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *