Moederliefde


Zodra de kinderen uit school komen, schalt opeens K3 uit de speakers. Ik roep nog vermanend dat ze dat eerst moet vragen, maar ja, het leed is al geleden. Nadat het hele huis van Afrika tot in Amerika heeft meegedreund, zeg ik tegen onze dochter dat ze de gewone radio weer aan moeten zetten.

Golden Girl
Even later zitten we aan tafel te eten en zegt zoonlief (8): “Dit liedje vind ik niet zo leuk, volgens mij is het uit de jaren tachtig, véél te oud”. Hij zit er slechts een decennium naast, het was Supertramp. “Wat voor zénder is dit?” ging hij door, “zeker geen Sky Radio, want die draaien veel leukere liedjes”. En inderdaad, deze bejaarde moeder had vandaag Radio 10 Gold aan staan (dankzij dat ‘Gold’ klink ik helemaal als Golden Girl – ik ontdek trouwens net dat ze sinds kort gewoon Radio 10 heten). Hij kreeg permissie om Sky Radio aan te zetten. Onmiddellijk een leuk nummer, ik moest hem gelijk geven, het was sfeerverhogend.

Uit met de rust
Mijn gedachten gingen terug naar toen ik vroeger thuis kwam uit school, en de vreselijkste radiooperastemmen of pianostukken via Hilversum 4 door ons huis klonken. Daar had mijn moeder dan heerlijk rustig naar zitten luisteren de hele middag. Met m’n jas nog aan stapte ik dan naar de radio om hem ongevraagd op 3 te zetten. Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder er wat van zei – of ik heb het verdrongen. Maar pas NU voel ik enorm met haar mee! Zit je daar in je stille huis te genieten van muziek die jij mooi vindt, komen die wervelwinden thuis en hup… uit met de rust.

Chapeau
Daarbij deed ze als oudere moeder, die werkelijk níets met popmuziek had, ook nog eens enorm haar best om op mijn commando wekelijks de nummer 1 van de Top 40 op te kunnen noemen, en om de stem van mijn held George Michael – die van dat dekbed waaronder ik sliep – altijd uit duizenden te herkennen. Chapeau voor al die moeders die zich in de wereld van hun kind weten te verplaatsen… moederliefde gaat echt ver…

Cup Song
Dus ja, dit is blijkbaar universeel, in elk geval in onze familie: meebuigen met de muzieksmaak van je kinderen… of liever gezegd: genadeloos overruled en uitgelachen worden door je kinderen. En sta ik dus toe dat K3 op staat … even… En zouden onze kinderen nu over 30 jaar óók zo genieten als The Cup Song weer eens op de radio voorbij komt?

 

Foto van Rgbstock/kalilo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *