Zen in 5 minuten

Zen in 5 minuten

Deze week hadden we een afdelingsmiddag met ons werk. Misschien ken je dat wel, met een groep medewerkers in een zaaltje, even weg van de waan van de dag, luisteren naar presentaties van baas en collega’s. Aan het einde was er opeens een verrassingsact: een zenleraar, vader van een collega van ons, kwam ons leren mediteren!

Samen delen

Ik vond het best spannend. Kijk, dat ik zelf al een paar jaar met dat soort vage dingen bezig ben, ok, maar al die collega’s, wat moesten die wel niet denken! Het was uiteindelijk heel bijzonder. Niet alleen het mediteren, waar ik zo meer over vertel, maar alleen al het feit dat je naast al die saaie werkdingen ook zoiets persoonlijks met elkaar deelt. En ook de ontdekking dat sommigen van ons zich net als ik thuis met dit soort dingen bezighouden. Hoe goed kennen we elkaar nu eigenlijk?

Niet alleen ter ontspanning

Eerst legde hij uit wat mediteren met mensen doet. Natuurlijk, je wordt er rustig van, je komt lekker tot jezelf, het ontspant. Maar als je hier dagelijks 5 minuten zen voor inbouwt, ga je je fitter voelen, gelukkiger en energieker. Je neemt gemakkelijker afstand van dingen waar je anders heftig op reageert. En als je dan kijkt wat de lichamelijke voordelen zijn, dan helpt mediteren bij heel veel fysieke klachten waar mensen onder lijden.

In 5 minuten helemaal zen

mediteren

Zoals deze man het vertelde, is mediteren supereenvoudig. Ogen dicht, en in jezelf je ademhaling tellen, rustig van 1 tot en met 10, en dan weer bij 1 opnieuw beginnen. En dat moesten we 5 minuten lang doen. En natuurlijk, je gedachten dwalen af naar de boodschappen, naar de vraag of de tijd om is, naar je werk en kinderen… maar telkens ga je dan weer terug naar het tellen, en tel je verder. Voor we het wisten, was de tijd alweer om en gingen alle ogen weer open. Achteraf vertelden sommigen dat het ‘bij de les blijven’ nog wel het meest inspannende was, steeds weer jezelf terugdwingen naar het tellen. Dat is ook iets waar je je in het begin nog op moet trainen. Zelf had ik die middag een heuse ervaring van ‘opstijgen’, ik voelde me licht en ontspannen, heel bijzonder.

En dan doorpakken!

Het meest pakkende vond ik de eenvoud waarin het werd uitgelegd. Hoe makkelijk is dit niet toe te passen? Gewoon een paar minuten per dag, je zoekt een rustig plekje in huis en zet je timer op 5 minuten. En misschien vind je het op den duur zo fijn, dat je dit opbouwt naar 10-15 minuten. Probeer het eens een tijdje, en ervaar hoe dingen veranderen. Misschien merken andere mensen het op, dat je anders reageert of minder snel boos wordt. Of misschien voel je je opeens krachtiger en zelfverzekerder. Ik ben benieuwd, laat het me eens weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *