Omgaan met verlies

 

Vorig jaar stuurde ik een nieuwsbrief uit met als titel ‘hoe overleef je kerst met je familie’. Iemand stuurde mij toen een mail waarin ze aangaf dat ze dit erg kwetsend vond. Juist als je iemand bent verloren, is kerst een moeilijke periode. Een harde les voor mij… ik leer mensen altijd om een situatie vanuit meerdere kanten te bekijken, en nu had ik zelf niet gedacht aan de mensen die rouwen om het verlies van een dierbare.

Iedereen gaat anders om met verlies. Er staat ook geen termijn voor, je kunt de pijn nog jaren voelen. Juist op bijzondere dagen en in de decembermaand. En dan is het extra pijnlijk als je op social media de gezellige plaatjes ziet van mensen die nog wel hun vader, moeder of partner hebben.

Speciaal voor wie deze periode extra moeilijk vindt, heb ik deze tips:

1. Neem je tijd

Er staat geen standaard periode voor rouw. Als jij je verdrietig voelt, dan voel jij je verdrietig. Accepteer dat ook van jezelf: het hoort erbij. Dat iemand anders misschien sneller over iemand heen is, of er minder mee lijkt te zitten dan jij, heeft niets met jou en je verdriet te maken. Het is niet te vergelijken, en bij de een haalt een verlies soms ook oude pijnen uit je jeugd boven, waardoor je reactie nog heftiger kan zijn.

2. Doe het op jouw manier

Trek je niet zoveel aan van wat anderen vinden dat je moet doen. Je kunt ernaar luisteren, dank je wel zeggen, maar voel bij jezelf wat nu het juiste is. Soms is het fijner om alleen te zijn, soms juist niet. Bedenk ook maar dat anderen het goed bedoelen en het soms ook niet weten.

3. Maak een lijst van de dingen waar je goed bij voelt

Schrijf alle dingen op waar je een fijn gevoel van krijgt. Misschien bepaalde muziek die je doet denken aan degene die je verloren bent. Of juist iets dat je herinnert aan een blije periode in je leven. Of een warm bad, een saunadag. Of een avondje uit met vrienden/vriendinnen. Bedenk zoveel mogelijk dingen, zodat je op de mindere dagen iets van je lijstje kunt kiezen om jezelf weer een beetje op te peppen.

4. Zoek mensen op bij wie jij je geborgen voelt

Bij welke mensen voel jij warmte en geborgenheid? Bij wie kun jij je batterij opladen? Bij wie durf je helemaal jezelf te zijn? Zoek die mensen op, en sta toe dat je stap voor stap weer fijne momenten kunt voelen.

5. Geef je verdriet een fysieke plek

Maak je gebruik van rituelen? Een foto, een steen, een plekje met een kaarsje… het kan van alles zijn. Het helpt als je je verdriet letterlijk een plekje geeft: degene die je mist hoort nog in je systeem. Geef hem of haar daarom ook de plek die hij/zij verdient.

6. Wees duidelijk in wat je wiltomgaan met verlies

Ook als dat elke dag iets anders is. Je hebt vast een aantal lieve vrienden en kennissen die jou door deze moeilijke tijd heen willen helpen. Maar hoe ze dat moeten doen, dat weten ze vaak niet. Wil je liever alleen zijn, wil je samen zijn, wil je advies, of wil je gewoon praten. Wees daarin maar duidelijk, zo help je de anderen om jou beter te helpen.

7. Haal fijne herinneringen op

Bij welke herinneringen tover je weer een glimlach op je gezicht? Denk daaraan terug, schrijf ze op, zoek de foto’s erbij. Natuurlijk kan het je ook verdrietig maken, laat beide kanten er gewoon zijn. Het is zoals het is, en voel bij jezelf, hoe je allebei kunt voelen.

Heb jij zelf nog meer tips? Deel ze dan hieronder.

Aan iedereen die verdrietig is deze periode: ik wens je toe dat je ook snel weer wat lichtpuntjes gaat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *