Je anker als grootste hulpbron

Zodra we ’s morgens vroeg in de volgeladen auto stappen om naar Italië te rijden, voel ik het al: ankertje. We passeren Sempach in Zwitserland, waar we met mijn ouders vaak de eerste overnachting deden: ankertje. We komen bij de Gotthard, waar mijn vader vol spanning de 17 km lange tunnel in ging: ankertje. anker grens italieWe passeren Lugano, waar we een paar fijne vakanties aan het meer hebben gehad vroeger: ankertje. We waren nog niet eens op onze bestemming, en ik had al de nodige golven van blije ontroering gevoeld onderweg! En dan heb ik het nog niet eens over dat groene bord ITALIA als de de grens passeren…

Ankers hebben we allemaal

Een anker is “een externe prikkel die gekoppeld wordt aan een interne stemming”: iets wat je hoort, ruikt, ziet, voelt of proeft brengt je in een de stemming die je al eerder hebt gehad. Je leven zit vol ankers, positieve en negatieve. Denk maar aan de tune van je favoriete serie, of de geur van vers gemaaid gras, of een bepaalde blik van iemand, die je herinnert aan een leraar van vroeger. En wat dacht je van moeders bij wie het toeschietreflex nog werkt als ze het kind van een ander horen huilen… Of de vaste knuffel van je kind, een enorm anker van veiligheid.

Géén Italië

Met ankeren kun je bij jezelf of bij anderen een bepaalde stemming oproepen. Je doet het vast al in de praktijk: een knipoog naar je kind, of een bepaald gebaar dat jullie altijd doen, een bepaald liedje dat jullie altijd zingen of opzetten, een bepaald ritueel dat jullie altijd volgen. Onbewust kom je dan telkens in dezelfde positieve stemming. ‘Géén Italië’ is hier de running gag in huis (vanwege de woordspeling met genitaliën, mocht je hem niet meteen zien): mijn man roept het al-tijd als ik weer eens over mijn favoriete land begin.

Jezelf helpen met een positief anker

Je kunt ankers heel goed bij jezelf inzetten en gebruiken. anker nlp dietz coachingStel dat je altijd angst hebt als je in een vergadering moet spreken, of voor een groep moet staan. Hoe mooi zou het zijn als je precies op het juiste moment in een stemming komt waarmee het spreken je makkelijker afgaat? Met een anker kun je dat gewoon zelf regelen:

  1. bedenk wat je op dat moment voor stemming nodig zou hebben (bv: zelfvertrouwen)
  2. denk terug aan een moment in je leven waarop je helemaal in die stemming was
  3. beleef het moment helemaal opnieuw, voel die stemming van toen weer helemaal terug
  4. op het hoogtepunt van dat gevoel, bal je even je vuist, of druk je op je bovenbeen (kies zelf een plek die je handig vindt)

Op het moment dat je die stemming nodig hebt, bijvoorbeeld in zo’n vergadering, roep je het weer op door hetzelfde gebaar te maken. Wat overigens nóg beter werkt, is de momenten ankeren waar je écht live de gewenste emotie voelt. Dus ben je in een euforische stemming omdat iets heel goed gegaan is, anker het dan meteen bij jezelf!

En ook voor je kind is een anker een hulpbron

Je kunt ook bewust ankers inzetten bij je kind. Bijvoorbeeld door telkens bij succeservaringen (op school, een gewonnen wedstrijd, een overwonnen angst) nadrukkelijk je duim omhoog steken, of – liever nog – een vaste plek op zijn of haar lijf aan te raken (lichamelijke ankers werken het beste). Als je dat telkens op die plek doet, stapelt het ‘succes-anker’ zich daar op, waardoor het gevoel van succes steeds intenser wordt.
Let je kind eens uit wat een anker is, en vertel hoe hij of zij een anker bij zichzelf kan installeren: op fijne momenten steeds dezelfde plek even bewust aanraken. Met een anker heb je altijd een manier bij de hand om dat fijne gevoel opnieuw op te roepen. Bij kindercoaching krijgen kinderen ook vaak ankertjes mee naar huis, bijvoorbeeld een armband of steen die herinnert aan een krachtig gevoel.

Plezier en vrijheid

IMG_1114.JPGBij mij is ‘Italië’ één groot anker: niet alleen de herinneringen aan fijne reizen met mijn ouders, maar juist vooral de jaren erna, als student: ik heb er gestudeerd, gewoond, gewerkt, gereisd. Die periode in mijn leven staat voor een intens gevoel van plezier en vrijheid. En natuurlijk is het fijn, nu ik ‘groot’ ben en een gezin heb, om mezelf af en toe op te laden met het fijne gevoel van destijds! Ook als ik niet in Italië ben, hou ik dit anker in leven, door bijvoorbeeld Italiaans te eten, of naar Italiaanse muziek te luisteren. En wat dacht je van deze plaat in onze woonkamer? Nog een anker…

 Maak je eigen ankerboekje!

Welke ankers heb jij allemaal? En hoe kun je die nu zo goedIMG_1115.JPG mogelijk inzetten op de momenten dat je ze nodig hebt? Maak eens een lijstje met muziek, herinneringen, bezigheden die voor jou als anker werken. En als je creatief bent, maak er dan een boekje van! Zo heb ik tijdens een training een hulpbronnenpaspoort gemaakt, vól met ankertjes waar ik blij van word. Een kadootje aan jezelf!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *