Doelen voor je zien

Doelen voor je zien

We werden gered door invaller Wout, de eerste EK-wedstrijd. Fijn natuurlijk, want dat was een lekker begin! Maar wat ik vooral opvallend vond was dat hij dit vooraf naar zijn vriendin had geappt: “Ik ga invallen en ik ga scoren”.

Een paar maanden terug was er zo’n verhaal van de Amerikaanse schaatser Jordan Stolz. Die had vóór zijn wedstrijd al zijn rondetijden aan de NOS doorgegeven: ““Als ik nu hard open (in 16,2 seconde), dan een snelle tussenronde doe van 24,2 en eindig met weinig verval en 25,0, dan heb ik het wereldrecord.” Het werd 16,1 – 24,1 – 25,0. Hoe dan?

Mental coaching in de sport

Al jaren leg ik dit fenomeen uit aan kinderen in mijn praktijk: sporters visualiseren vóór hun wedstrijd al hoe de perfecte wedstrijd zal gaan. Dit is een van de eerste dingen bij mentale coaching in de sport: zie jezelf die goede moves maken, voel je lijf die bewegingen maken, focus je op wat je wilt neerzetten. Schaatsers, zwemmers, voetballers, al die sporters doen dat. De jonge nieuwe keeper van het Nederlands elftal, Bart Verbruggen, zei het deze week ook in een interview: sinds zijn 15e heeft hij mental coaching en neemt hij voorafgaand aan een wedstrijd al alle mogelijke situaties door.

Het belang van doelen visualiseren

doelen visualiseren

Bij alle vormen van coaching, EFT en hypnose pas ik dit principe toe: hoe wil je zijn? Hoe wil je doen? Hoe ziet het eruit als je je doel bereikt? Wat zie je, wat hoor je, wat voel je, soms zelfs: wat ruik je, wat proef je … iemand moet zich vooral enorm inleven in dát moment en natuurlijk voelen hoe enorm plezierig dat voelt, waard om voor te strijden. Voor je brein maakt het niet uit of je het bedenkt, het wordt opgeslagen als iets dat haalbaar is.

Of je doel nu een wedstrijd is, 20 kilo minder, stoppen met nagelbijten, of die presentatie durven houden, visualiseren is belangrijk. En wat denk je van een leerling die niet zo gemotiveerd is of er slecht voor staat:
– Stel je eens voor, het is half juli en je kijkt in Magister.
– Je laatste cijfers druppelen binnen en dan weet je het zeker: je bent over!
– Voel eens hoe lekker dat voelt, voel die vreugde, voel die opluchting.
– En kijk dan eens terug naar vandaag, welke stappen heb je moeten nemen om dit te bereiken?

Focus op het positieve

Doelen visualiseren is niet alleen belangrijk om het ‘haalbaar’ te maken in je brein. Het focussen op je doel is sowieso veel handiger dan focussen op wat mis kan gaan… stel dat je naar een proefwerk gaat met de gedachte: “Als ik maar geen black-out krijg”, “Als ik maar geen onvoldoende haal”, “Als ik maar niet faal”. Wij mensen kunnen hier zo goed in zijn: fantaseren wat er allemaal mis kan gaan. Het vervelende is dat de kans dan ook groter is dat dat gebeurt.

Ik vertel kinderen wel eens over toen we op skivakantie gingen en we op de parkeerplaats die vreselijk logge skischoenen aandeden. Bij onze zoon (toen 10) lukte het niet. “Het past niet!” riep hij, bozer en bozer. “Hij past écht niet”. Hoe hard wij ook riepen dat die dingen gisteren in de winkel nog wel pasten. Op een gegeven moment riep mijn man boos: “Als je blijft zeggen dat ze niet passen dan passen ze ook niet, je moet zeggen dat ze wél passen”. En toen gebeurde het: hij deed wat zijn vader zei en riep: “Ze passen WEL!” en gleed er zo in…

De oefening met het touwtje

Om het nog wat kracht bij te zetten tijdens mijn coaching, laat ik ze nog een oefening doen. Ik heb een paar pennen aan een touwtje van een meter of zo. Dan laat ik ze zo’n touwtje vasthouden, losjes met duim en wijsvinger, terwijl daar beneden die pen bungelt. “Hou je hand stil en stel je nu eens in gedachten voor dat die pen rondjes draait. Maak een filmpje in je hoofd dat dat ding enorme cirkels draait”. En ja hoor, binnen een paar seconden gebeurt het ook echt. Ze schrikken er soms van: “What the peep, hoe kán dit?”.

Ja, zeg ik dan, hoe denk jij dat dit kan?

Heb jij een kind dat vaak negatief denkt?

Probeer het maar eens op deze manier uit te leggen aan je kind, met die pen en dat touwtje ook. Wil je eens sparren of ik je kind verder kan helpen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met me in en dan bespreken we jullie situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *