De kracht van de unicorn

De kracht van de unicorn

Stemmen in haar hoofd…

Een gevoelig meisje van acht vertrouwde me toe dat ze drie stemmen in haar hoofd heeft. Eentje is slecht en vertelt haar om onaardige dingen te zeggen en te doen, hij maakt haar bang. De tweede is een engel: die is goed, en laat haar lieve dingen doen. Gelukkig kwam er onlangs een derde stem bij, de unicorn, en die hielp de engel. Die wist trucjes om de slechte stem tot stilte te manen.

Ik liet haar een tekening maken waarin ze kon aangeven hoeveel ruimte elke stem had in haar hoofd. En ik vroeg haar of de slechte stem misschien ook nog een goede bedoeling had. Maar nee, ze wilde hem echt weg hebben. Samen bedachten we een plan: de andere twee stonden immers samen veel sterker.

Je kunt er van alles bij analyseren: is het slechts fantasie, is het iets paranormaals… of zijn het gewoon de verschillende kanten in jezelf, die iedereen heeft en zij zo écht voelt… Maar dat maakt niet uit. Het belangrijkste vond ik dat ze leert dat zij zelf de baas is: zij bepaalt naar welke stem ze luistert. Zij kan ook de stem wegsturen die ze niet meer wil hebben. Ze kan hem ook anders maken, anders inkleuren.

De week erna pakte ik de tekening erbij.

“Hoe gaat het nu?”

“Hij deed gisteren nog naar, maar toen heb ik hem weggestuurd”

“En waar is hij dan nu?”

“Bij die andere twee, aan de goede kant. Hij zei sorry en dat hij het nooit meer zou doen.”

“En wat voor kleur heeft hij nu?”

“Roze”

En ze kleurde met roze hoe het nu was. Tevreden keek ze naar het resultaat: zo moet het zijn.

Misschien gaat hij het af en toe toch nog eens proberen, zei ik. Maar jij bent de baas. En die andere twee zijn veel sterker. Dus jullie sturen hem gewoon weer weg!

En vrolijk stapte ze weer naar buiten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *