Op vakantie met je puber… voor hoelang nog?

Op vakantie met je puber… voor hoelang nog?

Waarom gaan we eigenlijk zo’n eind rijden als ik daar tóch de hele dag op mijn telefoon zit?

Als ik drie weken op trainingskamp ga en dan ook nog drie weken met jullie, dan heb ik helemáál geen vakantie.

Het is hier thuis al niet gezellig met jullie, dus waarom zou ik dan met jullie op vakantie willen?

Hij had niet makkelijk, onze bijna-14-jarige. We kwamen er niet goed uit bij onze democratische vakantieonderhandelingen dit voorjaar. Vader en moeder wilden wel weer verdwijnen in de leegte van de hoogvlakten van Noorwegen. Of anders wilde ik wel heel graag naar mijn geliefde Italië. Dochterlief (12) wilde vooral instagrammable stranden voor het maken van mooie selfies. Maar de zoon.. die wilde eigenlijk gewoon he-le-maal niks.

Vriezer vol gehaktballen

Toen mijn broer een jaar of 14 was, wilde hij al niet mee op vakantie. Mijn ouders losten het nog op met een soort van huizenruil waarbij hij thuis bleef en gevoederd werd door de familie die in ons huis kwam. Vanaf een jaar of 16 ging hij echt niet meer mee. De vriezer lag vol gehaktballen zodat hij niet zou verhongeren. Met mijn ouders en jongere broer vertrokken we voortaan als ‘gezin van 4’ richting de Middellandse Zee.

Ik zie het bij ons huidige gezin ook nog wel gebeuren, zoiets. Want ja, wat is er nou leuk aan vakantie voor zo’n puber: helemaal uit zijn vertrouwde habitat, weg van zijn enige leuke bezigheid (de computer), richting oorden waar de wifi altijd slechter is dan thuis… de hele dag al die gezinsgenoten om je heen die je het hele schooljaar een beetje ontweken hebt. Een nachtmerrie toch?!

Instagrammable was het zeker!

Een passende oplossing hebben we wel gevonden deze zomer: we gebruiken het budget voor een paar weken vakantie en gaan één week iets heel bijzonders doen. Dan heeft De Puber daarna nog wat weken rust voor zijn trainingskampen, en houden wij daarna nog een thuisvakantie.

We gingen helemaal naar Curacao: hoe instagrammable wil je het hebben? Er zijn heel wat fotoshoots met de dochter gehouden. We hadden een mooi appartementje waar we ook lekker konden niksen, reden van baai naar baai en snorkelden met zeeschildpadden. We raakten gewend aan de warmte en lagen hele dagen op strandjes. Een hele nieuwe ervaring voor dit gezin!

Het lijkt me echt stom

En de hoofdpuber, wat vond hij ervan? Hij heeft zich kranig gehouden! Hij heeft nogal last van de mindset “Ik heb het nog nooit gedaan, dus het is vast stom”, inderdaad, niks Pipi Langkous hier… Maar álles was ook anders daar, hij had nog nooit van snorkelen gehoord, je gaat toch niet zo voor schut lopen met zo’n ding?

De man van het autoverhuurbedrijf had ons geadviseerd de auto open te laten bij verlaten strandjes. Dan kunnen de dieven gewoon even binnen checken of er niks ligt, wel zo handig, hoeven ze geen ruitje in te slaan. De zoon vond dat net als wij een beetje gek. Hij had er ook een heel ander beeld bij, bleek toen we voor het eerst parkeerden: hij liet zijn portier wagenwijd open en wilde weglopen. Hij begreep niet waarom we moesten lachen. “We moesten de deuren toch open laten?”

Non-stop vragen en opmerkingen

Het was een supergeslaagde ervaring, die bijzondere en lange vliegreis, het exotische oord, de idyllische stranden, de aardige mensen… en ook de puberzoon heeft zich prima vermaakt. Het viel bést mee allemaal.

Maar jee, ik kwam er voor mijn rust….! En die puber kon af en toe aan één stuk door vragen stellen, opmerkingen maken, mopperen en nog meer vragen stellen:

“Maar waarom gaan we dat eigenlijk doen?” (als we over 10 minuten opgehaald worden voor een allang geboekte excursie)

“Kunnen we niet gewoon in ons huisje blijven?”

“Gaan we pizza eten?”

“Mogen we dit wel?”

“Het gaat heus niet vallen”

“Mag ik snoep?”

“Waarom hebben we die huurauto niet de hele week?”

“Schamen mensen met een snorkel zich niet?”

“Hoezo moet ik mee?”

“Wat gaan we daar dan precies doen?”

“Wat gaan we hierna doen?”

“En daarna?

“Volgens mij is er niks aan”

“Wanneer gaan we dan pizza eten?”

“Je hebt toch wel gereserveerd?”

“Waarom heb je niet gereserveerd?”

“Gaan we naar de Burger King?”

“Denken jullie ook dat de maanlanding fake was?”

“Nee, geen foto maken”

“Wat kun je daar doen dan?”

“Daar lijkt me niks aan”

“Je zegt echt allemaal onzin”

“Mag ik snoep?”

“Hoezó?!”

“Burger King! Ik wil een milkshake! Aaaah papa wil je stoppen?”

“Doe normaal, mam (pap, zus)”

“Hoeveel fooi geef je?”

“We zouden toch pizza eten?”

“Ik ga niet meer zwemmen, ik kreeg water in mijn oog”

“Doe wat áán” (tegen halfnaakt lopende zus)

“Waarom moet ik mee?”

“Wat vinden jullie dan van Erdogan?”

“Mag ik chips?”

“Zullen we een keer een milkshake meenemen voor de man bij de slagboom?”

“Gaan we nog een spelletje doen?”

“Spelletje? Ik heb geen zin”

“De WiFi is stuk”

“Lust ik dit?”

“Mag de zon uit?”

“Ik wil niet mee. Kan ik niet gewoon hier blijven?”

“Waarom moet ik naar bed?”

“Waarom moet ik opstaan?”

“Is er nog chips?”

Ik ga dit vast missen als hij over een tijdje niet meer meegaat…

7 gedachte over “Op vakantie met je puber… voor hoelang nog?

 • Oh zo herkenbaar Mariette, er is ook menig vakantie vroeger door mijn oudste zoon ‘verpest’. Breek mij de bek niet open. Ik zal volstaan met het feit dat het zo was.
  Toen hij 16 was mocht hij (wij: graag😉) met vrienden met Go-go Tours mee. In diezelfde tijd ging zijn 2 jaar jongere broer op surfkamp in Friesland en wij konden onze stedentrip doen. Opgelost. Zo verzonnen wij jaarlijks wel wat en werden zij ouder.
  Alleen voor skiën met ons konden ze nog warmlopen. Dat kon helaas niet elk jaar. Pech.
  Nu 42 en 40 en gaat de oudste het zelf al een beetje bij zijn eigen dochter van 12 ervaren🤣🤣. Ik lach in mijn vuistje. Is van alle tijden. En missen….nee die chagrijnige hoofden van toen heb Ik nooit gemist. We kunnen er nog wel lol om hebben.
  Ik volg graag!

 • Trudy

  Wat herkenbaar. Wij toch 3 weken gedaan, op hoop v zegen. Met idd slechte WiFi in hotels en appartementen. Af en toe ‘ging t dak eraf’. Ze stoppen gewoon met aardig praten 😱 Had je wel toestemming van De Puber om dit te publiceren?
  Fijn om te lezen dat t overal zo gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *