De vijf killers van je zelfvertrouwen
Natuurlijk willen we het allemaal goed doen als ouders. Maar oh wat zijn we soms onzeker:
Doe ik het wel goed genoeg?
Kan ik mijn kinderen de veiligheid bieden die ze nodig hebben?
Deze opmerkingen komen uit een enquête die ik eerder dit jaar onder moeders hield. Dit is een onderwerp waar veel van ons van wakker liggen. En wat maakt nou dat we ons zo onzeker voelen? In dit blog lees je de top 5 van factoren die funest zijn voor je zelfvertrouwen als moeder. En natuurlijk ook tips hoe je deze effectief te lijf kunt gaan!
5e plaats: Het gedrag van je kinderen
Je ziet je kinderen als het visitekaartje van hoe jij het doet als moeder. Maar ja, als ze dan iets doen wat niet door de beugel kan… of als ze zich bij anderen beter gedragen dan bij jou… dan ga je aan jezelf twijfelen: had ik het anders moeten doen? En hoe dan? En waarom zijn ze bij vriendjes thuis wel zo rustig? Hoe komt het ooit goed met deze kinderen als ze mij als moeder hebben?
Tip: hou een paar weken lang een dagboekje bij waarin je schrijft wat er góed is gegaan op een dag. We zijn geneigd om naar problemen te kijken… en je weet: wat je aandacht geeft, groeit! Let dus meer op de goede dingen, dan train je je blik om daar ook méér van te zien. Dit zal je gevoel en je gedrag beïnvloeden, en daarmee ook het gedrag van je kinderen.
4e plaats: De dingen die je partner (niet) zegt
Heb jij zo’n oerbehoefte aan complimentjes, om je beter te voelen? Zou je niet willen dat je partner af en toe bewondering uit? Of ophoudt met opmerkingen waar je onzeker van wordt?
Tip: wees helder in je verwachtingen. De meeste mensen kunnen geen gedachten lezen, dus waarschijnlijk je partner ook niet. Spreek uit waar je soms onzeker over bent en hoe hij je hierbij kan ondersteunen: met positieve woorden, met een aanraking, of welke manier jij maar fijn vindt. En geef het goede voorbeeld: wat bewonder je in hem? Spreek je dat ook uit?
3e plaats: Aanvallen van de buitenwereld
Van alle kanten word je overspoeld met adviezen: andere moeders op het schoolplein, het consultatiebureau, internet… Als het over heikele thema’s gaat als ‘straffen/belonen’, draagzak/draagdoek’, ‘wel/niet laten huilen’ of ‘flesvoeding/borstvoeding’, dan ontstaan er kampen die je doen denken aan een ouderwetse loopgravenoorlog. Probeer je dan maar eens staande te houden met jouw eigen ideeën!
Tip: schrijf voor jezelf op wat jij belangrijk vindt in de opvoeding. En wat niet. En blijf je bij alles bewust van deze waarden: jouw waarden. Dat maakt het gemakkelijker om je eigen keuzes te maken.
2e plaats: Je familie
…maar ja hè, toen werkten de moeders ook niet. Ik was er al-tijd voor mijn kinderen
Je moeder, je schoonmoeder, die ene schoonzus bij wie het allemaal zo makkelijk gaat met haar grote gezin. Ze hoeven maar dít te zeggen, en je schiet al in de verdediging of je voelt je kleiner worden. Toen onze kinderen ruzie maakten, zei mijn lieve schoonmoeder wel eens dat haar kinderen vroeger nóóit ruzie hadden: “…maar ja hè, toen werkten de moeders ook niet. Ik was er al-tijd voor mijn kinderen”. Au!
Tip: dit is er eentje die je met een enorm zen-incasseringsvermogen gaat overwinnen. Mededogen. Diep ademhalen. Iedereen met goedbedoelde adviezen is er om jou te helpen. Glimlach lief terug en pik uit al hun tips alleen dát op, wat jou nuttig lijkt. De rest laat je als een wolkje wegwaaien in de wind….
1e plaats – met stip: Je eigen interne stemmetje
Dit is de allerbelangrijkste in dit hele verhaal. Want wàt maakt nou dat de dingen hierboven je zo kunnen raken? Hoe komt het dat je zoveel wél kunt hebben, maar opmerkingen over je moederschap niet? Als je veel van zekerheid houdt, en je krijgt opeens een kind zonder gebruiksaanwijzing… en telkens als je denkt dat je snapt hoe je kind werkt, moet je weer een andere aanpak zoeken… en hoe weet je wanneer het goed genoeg is?
Tip: dit gaat over jou en jouw identiteit als moeder. Durf jij hardop te zeggen: “Ik ben precies de juiste moeder voor mijn kind”? Of bedenk anders eens een andere positieve zin die goed voelt voor jou, zoals: “Ik doe mijn best en dat is goed genoeg” of “Ik ben een liefdevolle moeder en ik mag fouten maken” of “Ik kies mijn eigen pad” of “Ik geloof in mezelf en mijn moederschap”. Plak het op een post-it en hang het op je spiegel, zodat je er elke ochtend even aandacht aan geeft!
Ben jij vaak onzeker? Zou je meer je plek willen pakken en meer zelfvertrouwen willen hebben? Neem dan eens contact met me op. Via Skype of in mijn praktijk kan ik je helpen om je minder onzeker te voelen. En is misschien de training ‘Jij blij, zij blij’ iets voor jou!