Voetbalouders en hun WII-remote

NAAR DE BAL!
OP DE BAL!
LOPEN JONGENS!
NAAR ACHTEREN!
HET IS GEEN THEEKRANSJE!
KIJK NAAR DE BAL!
VOETBALLEN!
KOM OP NOU JONGENS!

Zo werden de F-jes vanmorgen aangemoedigd vanaf de lijn. In de pauze zei mijn kind dat hij last heeft van al dit lawaai. Bij hem is het effect dat hij álle geluiden weg filtert en rustig verder kuiert over het veld. De vader tegen wie ik er wat van zei, antwoordde ‘maar ze hebben het nodig, anders staan ze stil’. Dus ja, ze kunnen beter wat bewegen, maar toch… blijkbaar helpen bovenstaande zinnetjes niet. Wat dan wel?

Grassprietjes tellen
Voor het coachen van de jeugd bestaan er 2 theorieën, begreep ik van de club: óf je vertelt ze continu steeds wat ze moeten doen en zo leren ze wat werkt, óf je laat het ze zelf ontdekken. Het ene uiterste staat hierboven beschreven, en het andere uiterste kan resulteren in 7 spelertjes die grassprietjes staan te tellen en die de tegengoals om hun oren krijgen.

WII-Remotevoetbalouders remote wii
Bij het geroep vanaf de zijlijn heb ik visioenen van een WII-spel waarbij de voetbalouders met hun remote vanaf de zijlijn elk hun eigen kind de juiste beweging laten maken: been naar voren, been omhoog, loslaten, afspelen, teruglopen, afpakken, schieten… goal! Leuk voor je positie in de competitie, maar wat voor onderliggende boodschap geef je je kinderen dan mee? “Ik vertel hoe jij het moet doen, want jij kunt dit niet zelf”. Niet echt versterkend voor het zelfvertrouwen.

De kracht van complimenten
Ik ben meer voor het leren door ervaring. Dan staan ze maar sprietjes te tellen, ze leren wel wat er dan gebeurt: balverlies, een tegendoelpunt. Geef ook al buiten de wedstrijd om op een positieve manier aandacht: “Jongen, ik weet dat je het ín je hebt, dit en dat doe je al hartstikke goed! Ik ga zo opletten bij de wedstrijd hoe goed je dat al kunt! Laat ons maar eens even zien, wat je allemaal al geleerd hebt!” En zoek tijdens de wedstrijd even oogcontact, geef een knipoog, of steek je duim omhoog. Zul jij eens zien hoe hard ze dan gaan rennen! De kracht van complimenten is zo belangrijk. Lees hier eens hoe je dat het beste doet.

Zonder winst geen plezier?
En hoe zit dat met het belang van winnen of verliezen? Keer op keer zie ik dat de ouders fanatieker zijn dan de kinderen. De wedstrijd vanmorgen was een lokale derby, dus ook bekenden bij de tegenpartij. Na de verloren wedstrijd liep mijn zoon naast zijn klasgenootje uit het andere team richting de kleedkamers. De jongens hadden samen de grootste lol, de uitslag was allang weer vergeten. Laat de F-jes vooral genieten van het spel, plezier hebben in het sporten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *