Wat als je kind onder de RIVM-regels uit wil komen?

Wat als je kind onder de RIVM-regels uit wil komen?

Na de meivakantie gaan de basisschoolkinderen weer naar school, een paar weken later die van de middelbare school ook weer. Ze mogen weer gaan sporten buiten. Voor veel ouders is het steeds moeilijker om de kinderen thuis te houden. Hoe leg je je standpunt uit als ze straks toch allemaal samen sporten en ook weer naar school gaan? Of als vriendjes wél buiten mogen spelen met elkaar en die van jou niet?

Zorg dat je de regels kent

Laat je goed informeren over de regels en richtlijnen die je kunt vinden op de website van de RIVM. Zorg dat je die goed kent, zeker als je puber met je in discussie wil gaan.

Bespreek als ouders wat de regels voor jullie gezin betekenen

regels Corona

Spreek vervolgens als ouders af wat deze regels voor jullie gezin betekenen. Er zijn altijd grijze gebieden, en misschien is het bij jullie nodig om juist wat stricter te zijn. Spreek dus samen af wat jullie wel acceptabel vinden: wat mag je kind wel, wat mag niet, met wie wel, met wie niet…

Blijf in gesprek met je kinderen: 5 tips

Kinderen stellen veel vragen, gaan met je in discussie. Vooral als je kind kritisch en verbaal sterk is, dan sta je nog wel eens met je mond vol tanden. Dat is alleen maar goed: ze oefenen in overtuigen en argumenteren. Blijf de regels van het RIVM voor ogen houden en ook hoe je die thuis wilt toepassen: dat is je leidraad. Blijf in gesprek met je kind. Leg uit welke regels er binnen jullie gezin gelden en waarom.

De volgende tips zullen je ook helpen bij het gesprek:

Tip 1: herhaling

Kinderen hebben veel herhaling nodig. Ze leven veel meer in het hier en nu, als ze iets willen dan willen ze dat ook meteen. Dus vragen ze opnieuw of ze weer naar opa en oma mogen. Niet om jou te irriteren… Hun hersenen kunnen nog niet zover vooruit denken als die van ons, ze kijken minder naar het ‘grotere plaatje’. Daar kun jij dus mooi bij helpen.

Tip 2: Kijk terug op de afgelopen tijd

corona buitenspelen regels

Bespreek samen met je kind hoe de afgelopen weken gegaan zijn – wat ging heel goed, wat ging nog niet zo goed? Geef je kind veel erkenning en ook complimenten over de dingen die goed gegaan zijn. Het is een enorme omschakeling geweest van hun oude leven met vriendjes, sport en school naar deze nieuwe tijd: thuis hangen, thuisonderwijs, mensen die over niets anders meer praten. Geen verjaardagsfeestjes, geen kamp, geen uitjes… Kijk samen met je kind hoe het jullie gelukt is om deze weken toch goed door te komen.

Tip 3: Spreek je kind aan op gezond verstand

Spreek je kind aan op zijn of haar gezond verstand: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we moeten er samen het beste van maken. Als team kunnen jullie dit als gezin aan, dat hebben de afgelopen weken al laten zien. Laat je kind dus ook meedenken over oplossingen bij vragen en problemen.

Tip 4: Geef je kind veel erkenning

Geef je kind veel erkenning voor wat het wil: het is logisch dat je kind behoefte heeft aan sociaal contact en aan beweging en actie. Het helpt als je je kind daarin eerst gewoon gelijk geeft. Dat betekent niet dat je zomaar toegeeft, maar dat je je kind begrijpt. Dat haalt al zóveel spanning uit een gesprek. Het geeft jullie de ruimte om meer in oplossingen te denken.

Tip 5: Neem als ouders de leiding

Neem als ouders de leiding: kinderen moeten ook leren om zich in te houden, zich te voegen naar de regels. Als dat betekent dat jij strenger bent dan de ouders van vrienden, dan is dat maar zo. Het blijft een situatie met grijze gebieden, waarin ieder zo goed mogelijk zijn/haar eigen weg in probeert te vinden. Laat je niet van je stuk brengen door discussies, maar blijf wel open staan voor argumenten, zeker bij je puber.

Tenslotte

Wees in deze periode zelf ook niet te moeilijk over beeldschermgedrag. Zeker in de schoolvakantie als ze ook weinig te doen hebben. Ik heb het bij onze pubers nu helemaal vrij gelaten: het is zo ongeveer hun enige binding met hun vrienden. Zolang ze ook nog zorgen voor genoeg beweging – daar kan ik dan wel weer over mopperen – dan vind ik het helemaal prima.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *