Krijg je stress van Sint? 10 praktische tips

Lieve help, het is weer begonnen… kon ik maar tot 6 december onder een steen kruipen. Daarna wil ik er wel weer onderuit komen en lekker onder de kerstboom genieten van de decemberweken! Zo heb ik er jaren over gedacht. Gelukkig kan ik er steeds beter mee omgaan. In dit artikel lees je 10 tips waarmee dat jou ook gaat lukken.

Stress op stress…

stress sint dietz coachingSinds we een dochter hebben die eind november jarig is, gaat de intocht van Sinterklaas altijd gepaard met een hogere dosis stress. Ik maak het mezelf ook altijd wel heel ingewikkeld: ik koop verjaardagskadootjes  namens ons én namens beide oma’s; en voor 5 december ook weer namens ons en namens de oma’s. En dan natuurlijk de traktaties op school en op de BSO, een partijtje, schoenzetten, surprises die je kind moet maken, Sinterklaasfeesten op de hockey, voetbal, KDV, BSO, het kan allemaal niet op… Inmiddels ben ik gehard door het leven en ga ik deze weken dit jaar fluitend tegemoet. Haar partijtje hebben we naar voren gehaald, dus dat is al achter de rug. Met deze tips kom jij ook door de komende weken heen!

1. Plan van te voren, maak lijstjes

Ga er gewoon eens een avondje voor zitten, achter internet of met een foldertje van een speelgoedzaak: wat ga je allemaal in huis halen en voor wie? En maak daar lijstjes van. En maak lijstjes van wat je nog allemaal moet doen en wanneer. Afstrepen geeft je ook een heerlijk gevoel!

2. Maak het jezelf gemakkelijk

Dit is even niet de tijd van het jaar om je imago als supermoeder hoog te houden. Het leven is al ingewikkeld genoeg. Vraag je bij alles af: ‘kan dit niet makkelijker?’ Komt de intekenlijst voor het kerstdiner op te hangen? Zorg dat jij je naam snel achter de blokjes kaas of de knakworstjes zet! En al die kadootjes: bestel ze rustig online. En maakt het héél veel uit wat je koopt? Ik hoorde laatst een moeder zeggen: ‘ik weet écht niet wat ik moet kopen, mijn kind heeft álles aangekruist in de folder’. Hoe makkelijk wil je het hebben?

3. Je hoeft het niet alleen te doen

Als je een partner hebt, kun je daar natuurlijk de taken mee verdelen. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt uitbesteden. Zo heb ik laatst een berg strijkgoed naar iemand gebracht die ik via Marktplaats had gevonden. Scheelt ons weer een paar uur werk. Kijk waar jij nog hulptroepen in kunt schakelen en vraag gewoon om hulp! En kan de oppas je kind niet helpen met zijn surprise voor school?

4. Pak je rust

Doe je meestal de boodschappen en het huishouden op je vrije dag, als je kind op school zit? Doe dat dan eens een paar weken níestress sinterklaas sint tipst. Dat kun je ook na school doen. Zodat je overdag je momenten kunt pakken om even helemaal tot rust te komen. Wat ik ook wel eens doe, is een dagje vrij nemen als mijn kinderen naar school of opvang zijn. En dan niet om het huishouden te doen, maar misschien die laatste Sint-dingetjes, en verder gewoon eens een boek op de bank. Of overdag in bad!

5. Kies voor je gezin

Hou tussen alle stress voor ogen waarvoor je dit allemaal doet: een leuk Sinterklaasfeest voor je kinderen. Voel je spanningen over bij wie je het feest viert en met wie? Doe dan een stapje terug en bedenk hoe jíj graag wil dat je kinderen zich later het Sinterklaasfeest herinneren. Wat voor waarde wil jij er als gezin aan geven? En maak op basis daarvan je keuzes. Niet op basis van wat opa’s, oma’s, tantes en ooms willen.

6. Laat verjaardagen even links liggen

De weekenden in november en begin december kunnen ook nog vol lopen met verjaardagen. Als het je allemaal teveel wordt, durf dan ook af te zeggen: ‘Ik spreek liever een andere keer af, dan ben ik in een feestelijker stemming’. Ik kan je verzekeren dat ik dat op het feestje van mijn dochter echt niet erg zou vinden! Juist leuk om een nieuwe afspraak te maken om in kleiner gezelschap eens goed bij te kletsen.

Durf ook gewoon níet naar verjaardagsfeestjes te gaan.

7. Beperk stress en sintfeestjes voor je kind

Toen onze kinderen klein waren, kwamen Ernst en Bobbie met Sinterklaas optreden in ons dorp. Daar móesten we heen, vond ik. Maar kijk toch eens naar dat snoetje op de foto… zou dit echt iets toevoegen aan haar fijne jeugdherinneringen…? sint kind stress dietz coachingEn zo is er jaarlijks wel een Sinterklaasfeest in de schouwburg, in het winkelcentrum, in het wijkcentrum, op het kinderdagverblijf, op de BSO, op jouw werk, op zijn werk, op de hockeyclub, bij de voetbalvereniging. Vraag jezelf af aan hoeveel je je kind wilt blootstellen: je hóeft er niet heen! Is je kind gevoelig voor prikkels, hou dat dan gewoon meer beperkt. Het is echt al spannend genoeg, met wat ze op televisie en op KDV/school voorgeschoteld krijgen. En het scheelt voor jou minstens zoveel prikkels.

8. Wees realistisch

Heb jij een kind dat het écht niet trekt allemaal? Trek dan niet alles uit de kast om het geloof in stand te houden, alleen omdat jij dat zo leuk vindt voor je kind. Kinderen die het grote geheim weten, beleven net zoveel plezier aan het Sinterklaasfeest. Kinderen die eerst juist ongelukkig werden van de spanning, zullen er juist meer plezier aan beleven wanneer ze het grote geheim weten.

9. Laat je niet opfokken

Vroeger waren mensen veel vrijer om hun Sinterklaasfeest in te richten zoals ze dat zelf wilden. Ze konden alle verhalen eromheen zelf verzinnen. Nu wordt de toon grotendeels bepaald door het Sinterklaasjournaal, waar scholen dan weer hele draaiboeken voor mee krijgen. Dat kan botsen met hoe jij het wilt. Laat je niet gek maken en trek vooral ook  je eigen plan. Creëer je eigen tradities in je gezin, dingen die elk jaar terugkomen en speciaal van jullie zijn.

10. Geniet ervan

Het allerbelangrijkste natuurlijk: deze periode is er ook een om van te genieten! sint stress dietz coachingAls je kinderen 8-9 jaar zijn, dan is de grote spanning er vanaf. Als ze klein zijn, kun je nog in hun belevingswereld kruipen en leuke ‘schoengrapjes’ verzinnen. Ik weet nog heel goed dat ik vroeger – toen ik net kon lezen en schrijven – een briefje  in mijn schoen vond, waarin een domme Piet ‘pama en mapa’ had geschreven in plaats van ‘papa en mama’ (hoe suf en fout met de huidige pietendiscussie). Die ‘grap’ vond ik als kind geweldig en vertelde ik aan iedereen! Om maar aan te geven: het hoeft niet groot te zijn…

Tenslotte…

Laatste tip van een ervaringsdeskundige: als je kinderen een knutselwerk voor Sint in hun schoen hebben gedaan, zet het dan niet bovenop de kast. Ik herinner mij dat ik als kind tijdens het ontbijt naar de kast wees en zei: “Hee! Sinterklaas is het vergeten mee te nemen!”

 

 

Foto’s:
Stresshoofd: Flickr/Firesam!
Vrouw sokken: Pixabay/tookapic

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *