Heeft je kind moeite met afscheid nemen?

Herken je dat, dat je kind moeite heeft met afscheid nemen als je het naar de opvang of naar school brengt? baby afscheid moeilijk kdvIk weet het nog goed, mijn kind huilend achterlaten, dat druist zó in tegen je moedergevoelens. Ook al weet je, dat het binnen een paar minuten wel weer over is. En dan heb je natuurlijk ook nog je partner die zegt ‘bij mij doet ze dat nooit’. Dus ga je twijfelen of het dan aan jou ligt… Toch?

In dit blog lees je tips om je kind beter te begeleiden bij het afscheid nemen. Zodat jij ook met een fijn gevoel weer naar huis of naar je werk gaat.

1. Zorg dat je de tijd neemt

Je kind pikt alles op. Als jij gespannen bent omdat je snel naar je werk moet, omdat je iets spannends moet doen, omdat je al een uur hebt lopen rennen om alles en iedereen op tijd de deur uit te krijgen… dan gaat je kind mee in die spanning. Zorg dus voor een rustig ochtendritueel, waarin jij ook zelf ontspannen blijft en jullie op tijd de deur uit gaan. En je straks ook de tijd hebt om afscheid te nemen.

2. Zorg voor een vast ritueel

even mee naar binnen, even blijven zitten, even met de juf/meester/leidster praten, en dan weg. Misschien nog even bij het raam zwaaien. De vastigheid van zo’n ritueel geeft een kind ook veiligheid: elke dag gaat hetzelfde.

3. Vraag aan je kind wat het nodig heeft

laat je kind dit zelf aangeven en hou je vervolgens aan de afspraak. Misschien wil het wel even bij de leidster/juf zitten en zwaaien? knuffel afscheid tipsOf juist niet zwaaien maar gewoon ergens mee gaan spelen? Toen onze zoon het met 5 jaar moeilijk vond om naar een nieuwe BSO te gaan, vroeg ik hem “Hoe zou jij je sterker kunnen voelen daar?” en hij gaf aan dat hij zijn knuffeltje mee wilde nemen.

4. Jouw energie bij het afscheid

Misschien ken je de programma’s van Cesar Millan wel, hoe hij met honden omgaat. Een belangrijk aspect is daarbij de energie die je uitstraalt. Zo werkt het ook met mensen onderling, en dus ook bij de communicatie met je kind. Hoe jij denkt, hoe jij tegen jezelf praat, dat straal jij onbewust uit. Stel dat jij denkt “Oei, hoe zou het afscheid vandaag gaan, het zal wel weer moeilijk gaan” of “Wat doe ik hem toch aan, dat arme kind, elke dag hier brengen” of “Ik wou dat ik je mee kon nemen en niet naar m’n werk hoefde”. Welke stemming pikt je kind dan van je op? Herpak jezelf, spreek jezelf positief toe en neem een verwachtingsvolle nieuwsgierige houding aan: “Ik ben zo benieuwd wat jij allemaal gaat meemaken vandaag!”. Juist bij heel jonge kinderen, met wie je nog niet echt afspraken kunt maken,  is deze heel belangrijk. En dat je het ook oprecht zo van binnen voelt!

5. De juiste school of opvang

Hoe denk jij over de opvang/school en hoe groot is je vertrouwen dat het daar goed gaat met je kind? Ik ken moeders die het vreselijk vinden dat hun kind naar de BSO moet. Omdat ze er zelf niet graag heen zouden gaan. Dan neem je al zo’n sorry-houding aan, dat je moeilijk kunt verwachten dat het kind het daar enorm leuk gaat vinden. Neem als uitgangspunt dat jij het enorm prettig moet vinden op de plek waar je je kind achterlaat. Zo niet, wat is er mis? Wat kun je eraan doen? Ga in de oudercommissie, zoek een betere opvang, kijk naar alternatieven Wij zijn een keer van KDV veranderd en later nog eens een keer van BSO. Zodat we oprecht konden zeggen ‘wij zijn héél blij met de plek waar ze zitten en hebben er alle vertrouwen in’. Dát is wat je dan onbewust ook naar je kind uitstraalt.

6. Let op je taalgebruik

Gebruik je vaak het woordje ‘moeten’? “Morgen moet je weer naar de BSO”. Of: “Papa en mama moeten nu eenmaal werken, dus jij moet naar de opvang, ik kan er niets aan doen”. Wij hebben KDV en BSO altijd als normaal beschouwd: morgen GA je naar de BSO. En neem er een blije blik bij aan: lekker spelen de hele dag met je vriendjes! Op een gegeven moment vroeg onze zoon ook in de vakantie: ‘het is zo saai, mag ik morgen weer naar de BSO?’

7. Patroon doorbreken

Soms zit je zó in een bepaalde routine, dat het wel een soort Pavlov-effect lijkt dat je kind gaat huilen zodra jij aanstalten maakt om weg te gaan. blij kind afscheid kdvVerander eens iets aan de routine: bv afscheid nemen vóór het klaslokaal, en afspreken dat je meteen naar het raam loopt om te zwaaien. Of nog éven aan haar tafeltje wat werkjes bekijken of lezen. Een kleine verandering kan al een hele andere reactie geven. Experimenteer daar eens mee!

 

 

 

 

Foto’s:
Jongetje bij muur: rgbstock/muriellesw
Huilende baby: rgbstock/xymonau
Lachend meisje: Pixabay/Ben_Kerckx
Kikker: Pixabay/dantetg

2 gedachte over “Heeft je kind moeite met afscheid nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *