Doorzetten kun je leren

BAM!

Met een klap is de pianoklep weer omlaag en gaat ze wat anders doen. Het lukte niet zoals ze wilde, en dat geeft frustratie. Voor een meisje bij wie alles aan komt waaien op school, valt het doorzetten niet mee bij een nieuw pianostuk: dat gaat natuurlijk nooit in één keer goed. Ze speelt liever de oude stukken nog een paar keer en steeds sneller. Maar ja, op maandag heeft ze weer les en wil de juf ook dat nieuwe stuk horen… dus mopperend begint ze er toch maar aan, vlak voor het weekend.

Piano is eigenlijk het minst leuk

In de auto op weg naar dansles praten we over haar hobbies. Hockey en dansen vindt ze het leukst, piano vindt ze eigenlijk het minst leuk. Omdat ze het oefenen van die moeilijke stukken niet leuk vindt. Er gebeurt van alles bij mij van binnen. Ik zou het zooo leuk vinden als ze het pianospelen volhoudt. Is dat wel eerlijk, projecteer ik niet mijn eigen verlangen op haar? Maar ja, ze moet toch ook om leren gaan met frustraties? Juist die pianostukken vormen een mooie les voor haar. Ik besluit haar wat meer te helpen zodat ze er weer meer lol in krijgt.

Stap voor stap

Dus ik ga naast haar zitten en speel de linkerhand, terwijl zij de rechterhand speelt. Dat is nog leuk ook, zo samen spelen!. Dan ga ik rechts zitten en doe ik rechts en zij links. High five, boks! Ze krijgt de smaak te pakken. En kijk: nu kan ze ook twee handen tegelijk proberen, en ik bevestig hoe goed het al gaat. Fanatiek als ze is probeert ze het nu nog een paar keer en ja: ze heeft het stuk in de vingers. Nu hoeft ze het alleen maar dagelijks een keertje te oefenen en is doorzetten geen probleem meer. Als die eerste hobbel maar genomen is.

Bingo

Een paar weken later zit ze bij mij in de praktijk. Ze vindt het leuk om de training “Ik leer leren” te volgen en we zijn bij hoofdstuk 2, over faalangst (zie ook dit blog over rode en groene gedachten). Eigenlijk herkent ze het niet bij haarzelf op school,  faalangst, want ze vindt alles makkelijk en ziet nergens tegenop. Maar dan komt ze opeens met iets anders: als ik een moeilijk pianostuk moet beginnen, dan heb ik al geen zin meer en stel ik het uit. Bingo! Hier gaan we mee werken.

Groene gedachten helpen doorzetten

rode en groene gedachtenWat zijn de rode gedachten die je dan hebt?
Het lukt nooit, ik kan het niet, het is stom, het is te moeilijk, het gaat te langzaam.
En wat voor groene gedachten kun je daarvoor in de plaats bedenken?
Alle begin is moeilijk, als ik het eerst heel langzaam doe,
gaat het beter; als ik links en rechts apart oefen, kan ik het daarna samen doen; als ik oefen, wordt een moeilijk stuk vanzelf makkelijk.
Ze gaat helemaal los, mag telkens weer een rood blokje omdraaien naar groen terwijl ik het op het bord schrijf.

Zelf en met plezier

En zo werkt het dus… waar ze voorheen pas op vrijdag begon aan het oefenen van een nieuw stuk, begint ze nu al op dinsdag, de dag na haar pianoles. Stapje voor stapje, helemaal zelf én met plezier. Zo bijzonder om te zien!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *