Hoe help je je kind met de einde-schooljaar-stress

spanning stress einde schooljaar

Hoe help je je kind met de einde-schooljaar-stress

Soms lijkt het wel of alle drukte aan het eind van het schooljaar zit. Op de basisschool heb je dat al met schoolreisje, kamp, musical afscheid. En op de middelbare school lijkt het of alle docenten aan het einde nog een hoop toetsen willen afnemen. Ik hoor moeders wel eens verzuchten waarom docenten dat doen. Maar ik hoor ook docenten die gebonden zijn aan regels en afspraken, bepaalde stof die nog af moet, dingen die ingehaald moeten worden.

spanning stress einde schooljaar

En tja, als je mentaal al aan vakantie toe bent, het weer warmer wordt, hoe hou je dan nog de focus? Zeker als je een eindsprinter bent, die de laatste cijfers echt nog nodig heeft om over te gaan, kan dat extra druk geven. En dan misschien ook uitstelgedrag.

Hoe kun je daar als ouder het beste mee omgaan? In dit blog lees je tips om je kind te helpen ontspannen en succesvol door de laatste schoolweken te komen.

1. Creëer routines

Het instellen van vaste routines geeft structuur en houvast aan je kind. Een vaste dagelijkse routine helpt hen zich veilig en georganiseerd te voelen. Zorg dus voor vaste tijden voor huiswerk, vrije tijd, maaltijden en slaap. Dit zorgt voor een gevoel van stabiliteit en vermindert stress. Dat is natuurlijk het hele schooljaar belangrijk, maar juist nu misschien een punt om weer even aan te halen.

2. Maak leren leuk

Leren hoeft niet saai te zijn. Bedenk samen creatieve manieren om leren leuker te maken. Gebruik spelvormen, websites, YouTube of andere manieren om het leren aantrekkelijker te maken. Door spelelementen toe te voegen, blijft het leren boeiend en wordt de stress verminderd. En ook al heb je geen zin of tijd, of heb je nog meer kinderen om aandacht te geven: samen leren is voor veel jonge tieners fijner dan alleen leren.

3. Hak het in stukjes

Grote taken kunnen overweldigend zijn voor tieners. Help je kind om hun taken in behapbare stukjes op te splitsen. Dit maakt het werk overzichtelijker en minder stressvol. Moedig hen aan om na elk voltooid deel een korte pauze te nemen voordat ze aan de volgende taak beginnen. Dit helpt om frustratie te verminderen en het werk beter behapbaar te maken. In mijn praktijk heb ik met veel leerlingen ervaren dat het ook uitstelgedrag vermindert: als de berg werk minder groot is, is de weerstand minder.

spanning stress einde schooljaar

4. Stimuleer beweging en ontspanning

Ook al lijken ze tijd tekort te komen soms, moedig fysieke activiteiten aan. Ze hebben het nodig om te bewegen: sporten, dansen, fietsen, buiten zijn. Beweging helpt om stress te verminderen en de concentratie te verbeteren. Creëer ook momenten van ontspanning, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek. Goed voorbeeld doet goed volgen!

5. Zorg voor een goede nachtrust

Voldoende slaap is essentieel voor opgroeiende kinderen. Ze hebben hun slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg voor een vast ritme en een rustige slaapomgeving. En dat kan bijvoorbeeld betekenen om de telefoons allemaal in de keuken te laten ’s nachts.

spanning stress planning

6. Bied ondersteuning bij planning

Zeker jongere pubers hebben begeleiding nodig bij het plannen van hun taken en activiteiten. Help ze bij het maken van een planning of overzicht. Dit helpt ze om georganiseerd te blijven en hun tijd beter te managen. Bovendien leer je ze een belangrijke vaardigheid voor de toekomst.

7. Blijf positief en moedig aan

Positieve feedback en aanmoediging zijn onmisbaar voor opgroeiende kinderen. Hoe lastig ze je het soms ook maken met hun gedrag! Wees de oudste en de wijste… Geef regelmatig positieve feedback en moedig aan. Laat weten dat je trots op je kind bent, ongeacht het resultaat. Positieve steun motiveert en versterkt het zelfvertrouwen van je kind enorm.

8.     Bied veiligheid, juist aan het einde van het schooljaar

Veel kinderen kunnen zich zorgen maken, of ze sociaal goed liggen, of ze overgaan, of ze komend schooljaar vrienden krijgen. Bied geruststelling en benadruk dat het normaal is om zenuwachtig te zijn. Wees er gewoon voor je kind en vertel dat je er bent om hen te helpen. Het is heel helpend voor ze als ze hun verhaal bij je kwijt kunnen zonder dat je hun gevoelens meteen wegwuift.

Ten slotte

Ook volwassenen lopen soms tegen spanningen op zo aan het einde van het schooljaar. Als je zelf een kort lontje hebt of je zorgen maakt, kan het dat je kind dit oppikt. Dus zorg ook voor jezelf: bewaak je grenzen goed, durf ‘nee’ te zeggen als er teveel van je gevraagd wordt en neem als het kan ook wat gas terug. Als jij je rust bewaakt, kun je je kind nog beter helpen! Wil je daar wat hulp bij, of zoek je hulp voor je kind? Plan dan gewoon een gratis kennismakingsafspraak in, dan kunnen we er even over praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *