10 tips om je huiswerk beter te onthouden

10 tips om je huiswerk beter te onthouden

“Ik heb het hele weekend Frans geleerd, en toch had ik een 1”, vertelde de jongen tijdens de laatste les van ‘Ik leer leren’. Hij zit in 2 VWO, een brede interesse, weet zichzelf af en toe wel te motiveren om aan de slag te gaan en kan best dingen onthouden. Dus hoe kan hij dan na een heel weekend leren tóch een 1 halen? Ik vraag door over hoe hij geleerd heeft. En of hij zich laat overhoren. Het bleek dat hij vooral de woordjes leest in plaats van leert. Alsmaar opnieuw lezen, dan beklijft het niet genoeg. Wat kun je nou het beste doen, om te zorgen dat je de lesstof onthoudt? In dit blog lees je hier 10 handige tips voor.

1.      Herhalen, herhalen, herhalen

De aloude tip… om dingen te leren moet je ze vaak oefenen. Net zoals je hebt leren fietsen, zwemmen of autorijden: bij nieuwe dingen die je leert activeer je nieuwe hersenverbindingen. En door iets vaker te herhalen, worden die verbindingen steviger en gaat het telkens gemakkelijker. Vergelijk het een stuk gras, waar alsmaar mensen overheen lopen: waar het gras er eerst wat platgetrapt uitziet, vormt zich steeds meer een paadje.

2.      Sluit aan op voorkennis

onthouden huiswerk

Je hersenen vinden het fijn om dingen op te slaan bij de informatie waar het bij hoort. Als je vóór het leren van een tekst al bedenkt wat je al weet van een onderwerp, zal de nieuwe informatie gemakkelijker een plekje in je hoofd vinden.
Moet je een lap tekst leren, lees dan eerst de titel van het hoofdstuk en de kopjes van de paragrafen. Zo krijg je al een beeld van wat er globaal in staat, waarna je hersenen startklaar staan om verder ‘gevoed’ te worden.

3.      Vat elke alinea samen

Als je een alinea gelezen hebt, kijk dan even op, en vat samen wat je net gelezen hebt. Dit hoeft niet per se schriftelijk, het gaat erom dat je het zó aandachtig hebt gelezen, dat je het met je eigen woorden kunt navertellen. Zo voorkom je dat je het leest terwijl je gedachten naar heel iets anders afdwalen. En bedenk na het lezen ook meteen wat het verband is met de titel van de paragraaf, en wat het verband is met de rest van het hoofdstuk. Ga dan pas verder met het lezen van de volgende alinea.

4.      Ga actief aan de slag met de stof

Zoals al bij tip 3 aangegeven, alleen lezen is niet genoeg. Ga bij alles wat je leert na, hoe je hier actief mee aan de slag kunt gaan. Maak een samenvatting, maak een tekening, maak een mindmap, verzin ezelsbruggetjes, maak een rebus of liedje, of doe alsof je de leraar bent en verzin de toetsvragen. Laat iemand in je omgeving het je nog eens uitleggen… of leg het zelf aan iemand anders uit, zodat je meteen doorhebt of het in je hoofd zit.

5.      Overhoren is scoren

Echt… overhoren is dé manier om je hersenen te trainen in het ‘eruit halen’ van de leerstof, precies dat wat je bij een toets op school ook moet doen. Overhoren dwingt je om actief te zoeken naar antwoorden, wat niet gebeurt als je de stof alleen maar doorleest. Zoek naar een manier van overhoren die bij je past: je kunt jezelf overhoren, door vragen over de lesstof te maken en beantwoorden, je kunt de computer erbij gebruiken (Quizlet, woordjesleren.nl, WRTS), of je vraagt iemand in je omgeving om het te doen.
Uiteraard moet je jezelf pas overhoren, als je éérst geleerd hebt: je kunt pas iets úit je hersenen halen, als het er eerst is ingestopt. Denk eraan, dat je eerst 10 minuten wat anders doet, voor je je laat overhoren: dan weet je zeker dat het in je langetermijngeheugen zit.

6.      Maak het leuk

Als je dingen doet die je leuk vindt, zul je de lesstof veel gemakkelijker onthouden. Dat komt omdat je hersenen dan endorfine en dopamine aanmaken. Deze stofjes helpen je geheugen beter te werken. En hoewel herhaling goed is voor het leren van dingen, kan teveel van hetzelfde doen het leren juist saai maken. Gebruik humor, bedenk grappige ezelsbruggetjes, zet prettige muziek aan, zorg dat je in een goede stemming bent voor je begint, zorg voor afwisseling tussen gemakkelijk en moeilijk, tussen leer- en maakwerk, en houd pauzes waarin je even lekker gek kunt doen.

7.      Gebruik al je zintuigen om het te onthouden

Je kent ze vast wel, filmpjes van hele klassen die springend of klappend de tafels leren. Als je je lijf inzet, blijft de stof beter hangen in je geheugen. Je kunt ook de leerstof herhalen terwijl je alsmaar met een bal tegen een muur gooit. Of terwijl je de trap op en af loopt. Je kunt ook je gehoor inzetten: spreek woordjes, lesstof en definities in op je smartphone en luister ze daarna af. Ben je erg visueel ingesteld, schrijf de dingen die je maar moeilijk kunt onthouden eens op kaartjes. Het Nederlandse woord op de ene kant en het Franse woord op de andere, en speel memory met jezelf. Of maak een filmpje in je hoofd van de lesstof.

8.      Plan het leerwerk over meerdere dagen

Drie maal 30 minuten leren is beter dan éénmaal 90 minuten leren. Start op tijd! Maak een planning zodra je een toets of overhoring hebt op gekregen: zorg dat je elke dag een nieuw deel leert en een vorig deel herhaalt. Per saldo ben je dan echt niet méér tijd kwijt; én je zult het een stuk gemakkelijker onthouden.

9.      Stop als je met tegenzin bezig bent

Er is geen slechtere manier van leren, dan wanneer je met tegenzin begint. Dan kun je net zo goed meteen iets anders gaan doen, anders is het zonde van je tijd. Ga even wat anders doen en ga dan met goede moed verder. Pep jezelf op, zorg voor positieve gedachten, bedenk waar je het voor doet en vooral voor wie… schouders recht en gáán!

10.  Zorg goed voor je lijf

gezond leven

Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je hersenen beter werken en dat je de dingen beter zult onthouden. Dus zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg beweging. Des te meer rendement haal je uit de uren die je in het leren stopt!

Groene gedachten…

De jongen die een 1 voor Frans had, liet zich nooit overhoren. Hij was bang dat hij dan fouten zou maken. We pakten les 2 van de training er nog eens bij, over rode en groene gedachten. Hoe zou het zijn, als je ervan uit ging dat je van je fouten alleen maar slimmer wordt? Omdat je dan precies weet wát je nog wat extra aandacht moet geven? Of dat je de gedachte omarmt dat je best om hulp mag vragen?

Vol goede voornemens verliet hij na afloop de ruimte. Ik ben heel benieuwd hoe zijn volgende toets is gegaan!

Zou ‘Ik leer leren’ iets voor jouw kind zijn?


Kijk dan eens op de site van ‘Ik leer leren’ in Hoofddorp of op de landelijke pagina www.ikleerleren.nl voor een trainer bij jou in de buurt!
Wil je gewoon eens met mij sparren of dit bij jullie past? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten, dat doe je eenvoudig in mijn online agenda op deze pagina!

20 gedachte over “10 tips om je huiswerk beter te onthouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *