Zo zorg je voor een goede sfeer in huis

De eerste opstartweken zijn voorbij, het nieuwe schooljaar is nu echt begonnen! Met deze tips zorg je voor een goede sfeer in huis:

1.    Op tijd naar bed

sfeer tipsZorg dat je kind op tijd naar bed gaat. Of, dat het in elk geval dat het voldoende slaap krijgt. Je weet het natuurlijk zelf ook wel: slaaptekort zorgt niet alleen voor een slecht humeur, lagere pijngrens en hoger piepgehalte bij je kinderen. Het zorgt er ook voor dat je kind zich minder goed concentreert op school.

2.    Sta eerder op

Een open deur, maar als je vanaf nu écht een beter ochtendritueel in huis wilt, zet de wekker dan minimaal een half uur eerder. Zorg dat je zelf gedoucht en aangekleed bent als je je kind wakker maakt. Dan loop je er zelf een stuk meer ontspannen bij, je zult merken hoe goed je kind daar weer op reageert. Zorg vervolgens dat een kwartier voor je naar school gaat ook echt alles klaar is, alle tassen, lunchtrommeltjes, tanden en haren. Dan is de overgang naar ‘jas aan, schoenen aan’ en stuk meer geleidelijk.

3.    Vast ritme

Niet alleen qua bedtijd, maar voor alles wat er in de week moet gebeuren, is het fijn als je een redelijk ritme hebt. Natuurlijk, als je kind op een sport of muziekles zit, kan niet elke dag hetzelfde zijn, maar misschien kun je wel zorgen dat alle maandagen ongeveer gelijk gaan, en de dinsdagen, etc. Op vaste dagen speelafspraken, op vaste dagen een bepaalde maaltijd, doordeweeks een vast avondritueel (bv na het eten Klokhuis/Jeugdjournaal), voorlezen voor het slapen gaan, dat soort dingen.
Veel volwassenen hebben een allergie voor ‘rust en regelmaat’, want we ‘moeten’ al zoveel in ons leven… Maar ja, als je een kind hebt dat hecht  aan vastigheid, helpt het voor de sfeer in huis, als je zorgt voor vaste terugkerende rituelen. Je kunt die dingen ook vastleggen op een planbord, waar je kind dan ook zelf op kan kijken.

4.    Afspraken

Raakt bij jullie de sfeer verpest als het gaat over huiswerk of andere taken die je kind moet doen? Staan jullie te commanderen en levert het vooral veel discussie op? Soms verzand je dan in de inhoud en in verwijten over en weer. Soms kan het helpen om dan wat meer ‘uit te zoomen’, en het van een andere kant te bekijken; stel je voor hoe het voor je kind is om met jou te praten… en gooi het over andere boeg (in het kader van: als iets niet werkt, doe dan wat anders). Door afspraken te maken:

  • Over huiswerk en wat jullie van elkaar verwachten: hoe ga je ervoor zorgen dat je alles steeds op tijd af krijgt? En hoe wil je dat wij er als ouders mee omgaan? Moeten we je helpen herinneren? En zo ja, hoe? En wanneer zullen we dan ingrijpen?
  • Over gebruik telefoon/tablet/PC: wat vind je zelf redelijk? En kunnen we daar dan een afspraak over maken? En wat spreken we dan af als je over de grens gaat?

5.    Blijf in contact: praat over de dingen die je kind bezig houden

Kinderen vinden heel andere dingen belangrijk dan jij. Het verbaast me altijd hoe onze zoon middenin een serieus gesprek opeens begint over de backspintechniek bij tafeltennis. Of over zijn nieuwste voetbaltrick. Natuurlijk is het beleefd als kinderen je laten uitpraten en leren wanneer het hun beurt is om te praten. sfeerMaar zorg dat je ook interesse hebt in hun belevingswereld. Waaróm is dat Minecraft nou zo boeiend? Waarom moet ik naar dat vage Youtubefilmpje kijken? Ik probeer er bewust tijd voor vrij te maken (en dat lukt niet altijd hoor). Met in mijn achterhoofd de zin: “Als je interesse toont in de kleine dingen, komen ze ook bij je met de grote dingen”. En het is ook gewoon erg leuk om te praten over wat er in dat koppie omgaat!

6.    Geen waarom…

Vermijd de “waarom”-vraag! Je kind schiet direct in de verdediging of antwoordt vaak met “weet ik niet”, toch? Wen jezelf eraan om dit soort vragen te beginnen met: “Hoe komt het dat…?”. Voel maar eens het verschil tussen:

  • “Waarom heb je me niet eerder gebeld?”
  • “Hoe komt het dat je me niet eerder hebt gebeld?”

En let bij je vragen op je toon, daarmee bepaal je de hele sfeer van het gesprek. Praat vanuit oprechte belangstelling, niet om te verwijten. Hoe oprechter en nieuwsgieriger jouw houding, hoe gemakkelijker je gesprekken zullen lopen.

 

Heb jij nog meer tips voor een goede sfeer in huis? Deel ze hieronder!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *