Minder ruzie dankzij de cijferketting

Minder ruzie dankzij de cijferketting

Af en toe graaien onze kinderen in het materiaal dat ik voor kindercoaching in huis heb. Rood-groene blokken die helpen bij het opruimen, poppetjes waarmee je een familieopstelling op tafel kunt doen, het kernkwaliteitenspel, ze vinden het prachtig. Van de week pakten ze de cijferketting: een lang touw met blokjes met cijfers erop. Die is ideaal om iemand te laten ontdekken waar hij nu staat, waar hij heen wil, hoe dat voelt en hoe je daar komt. Voor groot en klein!

 

Ruzie om de telefoon

Ik bedacht een thema waarmee we konden werken: hoe vinden jullie dat de samenwerking gaat wie er wanneer op de iPhone mag? Ze delen namelijk samen een oude telefoon en dat geeft zeer regelmatig gedoe met een erg grote G. Zeker nu hij er ook op kan chatten met de kinderen van zijn klas… Ze vonden het een goed onderwerp en legden de ketting languit op de vloer. En ik vroeg aan allebei om een cijfer te geven voor hun gevoel over de verdeling van hun game-tijd. Een 1 is ‘slecht gevoel’ en een 10 staat voor ‘superblij gevoel’.

 

Geuren en kleuren

Dochter ging bij de 5 staan, dus in het midden van de ketting. Ik begon wat oplossingsgerichte vragen te stellen: “Wat gaat er allemaal al goed, wat zit er in die 5? Wat maakt dat je bijvoorbeeld geen 3 geeft?”. Ik vroeg haar waar ze het liefst zou willen staan; ze ging bij de 8 staan. Nu liet ik haar in geuren en kleuren beschrijven hoe de samenwerking gaat als het een 8 is. En dan niet alleen ‘nou dan doet hij dit, en dan doet hij dat’cijferketting mariette dietz coaching hoofddorp maar ook wat zíj anders doet waardoor ze die 8 voelt. Ze ging helemaal los in het beschrijven van die droom. En broerlief genoot mee vanaf de zijlijn.

 

Het eerste kleine stapje

Vervolgens mocht ze weer op de 5 gaan staan. Ik zei ‘Wat zou je nou morgen meteen kunnen dóen, om van die 5 een 6 te maken? Als ze het wist, mocht ze het zeggen en op de 6 gaan staan. Vol trots zette ze haar stap. Daarna herhaalde ik het hele verhaal met haar broer, bij wie weer hele andere dingen naar voren kwamen. Het was geweldig om te zien hoe ze erin op gingen. En hoe ze uiteindelijk samen allemaal oplossingen bedachten voor hun gezamenlijke probleem.

 

En dus…

Of het werkt? Dat moeten we even afwachten. Sinds vandaag is de bewuste telefoon zoek in huis…. Dat geeft óók rust trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *