Als die ander nou eens normaal deed

Dit blog in de serie over de NLP-vooronderstellingen gaat over:

De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt.

Hoe vaak ben je niet gefrustreerd, boos of teleurgesteld over de manier waarop iemand reageert? Je zegt of doet iets, in de hoop dat je partner iets aardigs terug doet, maar hij negeert je. Je legt je kind uit dat iets niet mag, en dan doet hij het toch. Je presenteert aan een zaal vol mensen, maar ze zitten allemaal ongeïnteresseerd met hun smartphones te spelen.

Communicatie is tweerichtingsverkeer
Stel nou, je draait het om. Stel, dat hóe iemand reageert een logische reactie is op hoe jij zojuist gecommuniceerd hebt. En je weet het, communiceren kan van alles zijn: wat je zegt, wat je niet zegt, de intonatie van je stem, je ogen die rollen, wenkbrauwen die omhoog gaan, je zucht, je lichaamshouding. Al die dingen zet je in bij het communiceren. Je kunt niet niet communiceren!

Als iets niet werkt, doe dan wat anders
Als jij een andere reactie krijgt dan je had verwacht, heb je blijkbaar iets niet duidelijk genoeg gecommuniceerd. Zit je publiek te slapen als je iets presenteert? Zorg dan dat je ze wakker houdt! Doet je kind na 10x uitleggen nog steeds niet wat je wilt? Probeer het dan eens op een andere manier. Snapt je man niet dat je gewoon even een arm om je heen wilt? Vraag er dan eens om.

Wat wil je bereiken?communicatie kijk naar jezelf
Natuurlijk kun je zeggen “ja maar hij weet toch dat als ik dit zeg, ik dát verwacht?”. En dan zeg ik: maar blijkbaar werkt dat nu niet meer. Alles draait hier om wat je wilt bereiken. Sta je voor een klas pubers die niet stil willen worden? Dan kun je zeggen ‘Ze weten dat ik de leerkracht ben, wat mijn regels zijn, en tóch doen ze het niet, die brutale apen’. Of je kunt denken: “Mmm vandaag werkt mijn gewone aanpak niet, tijd voor plan B”. Wees creatief!

Alles draait bij deze vooronderstelling om het kijken naar jezelf: wat heb ík in mijn communicatie gedaan, om deze reactie bij de ander los te maken? En hoe kan ik het anders aanpakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *