Rode en groene gedachten

Rode en groene gedachten

Per dag schieten er wel 50.000 gedachten door ons hoofd, waarvan tot wel 70% negatief is. Ongelooflijk toch, dat we tussen al dat piekeren nog tijd hebben om werk uit onze handen te krijgen en voor kind en huishouden te zorgen?

zoveel gedachten per dag

En knap eigenlijk, hoe je kind zich toch nog staande weet te houden bij alle nieuwe dingen die het de hele dag aan het leren en ontdekken is… dit heeft allemaal te maken met je mindset: heb je meer rode of meer groene gedachten.

Rode gedachten zetten je vast

Rode gedachten werken verlammend, ze blokkeren je of ze maken je boos, ze helpen je niet echt verder. Rode gedachten zijn bijvoorbeeld:

“Dat lukt mij nooit”

“Ik kan dat niet, voor een groep spreken”

“Dat wordt niks” (echt, ik ken een moeder langs de lijn bij voetbal, die dat voor elke wedstrijd zegt)

“Mijn kind kan zich niet concentreren”

“Ik mag geen fouten maken”

Met dit soort gedachten kom je niet echt verder, of je geeft iets bij voorbaat al op. Mensen met veel rode gedachten hebben een ‘ixed mindset. Met deze mindset geloof je dat bepaalde eigenschappen een vast gegeven zijn, die je hebt, of niet: eigenlijk heb je dan geluk of pech. Je gelooft dan niet zo in de de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden bij te leren.

Groene gedachten scheppen ruimte

Tegenover de fixed mindset staat de growth mindset: de groeimindset. Mensen met die mindset hebben meer groene gedachten. Groene gedachten zijn helpend: ze scheppen ruimte voor mogelijkheden. Ze gaan ervan uit dat je het nog kunt leren. Ze weten dat je hersenen ‘kneedbaar’ zijn: dat je je hersenen op iets nieuws kunt trainen, net zoals je je biceps kunt trainen in de sportschool. Door iets nieuws te herhalen, zullen je hersenen het op een gegeven moment kunnen en zelfs normaal vinden! Dat gaat niet vanzelf, daar moet je moeite voor doen. Maar door die groene gedachten hou je het makkelijker vol.

Als je nu eens terugkijkt naar de rode gedachten hierboven … en we maken daar een paar mogelijke groene varianten van, dan zien ze er zo uit:

“Dat lukt mij nooit” -> “Ik ga het gewoon proberen”

“Ik kan dat niet, voor een groep spreken” -> “Hoe meer ik oefen, hoe gemakkelijker het wordt om voor een groep te spreken”

“Dat wordt niks” -> “Ik ben benieuwd hoe het vandaag gaat!”

“Mijn kind kan zich niet concentreren” -> “Mijn kind moet nog leren om zich af te sluiten van zijn omgeving”

“Ik mag geen fouten maken” -> “Van je fouten leer je”

Merk je dat je van deze zinnen meteen een heel ander gevoel krijgt?

Carol Dweck

Er zijn hele studies over dit onderwerp (fixed/growth mindset), Google maar eens op Carol Dweck. In dit filmpje legt ze uit hoe je in de manier waarop je een compliment geeft aan je kind, al stuurt richting een fixed mindset of een growth mindset. En wat dat dan doet met een kind:

Niet alleen maar denken… ook doen!

webinar 20160224030354

In mijn werk als ondernemer heb ik natuurlijk ook mijn eigen rode en groene gedachten. Een jaar geleden leek het me onhaalbaar en doodeng een webinar te geven: hoe doe je dat, hoe werkt dat, en dan kom je ook nog eens in beeld. Maar het is me wel gelukt, en het volgende webinar staat al in de planning. Dankzij de trainerstraining vorig jaar heb ik beter leren presenteren, wat ik eerst zo spannend vond. Vervolgens heb ik mij de techniek eigen gemaakt. En ik weet dat ik dat soort dingen gewoon kan leren: voor alles bestaat uitleg, is het niet via internet dan is er wel iemand die kan helpen! Zo heb ik ook geleerd om nieuwsbrieven te maken, om een e-book te publiceren, klanten te vinden. Juist die groene gedachten zorgen ervoor, dat de stap van ‘denken’ naar ‘doen’ opeens minder groot lijkt.

Ga er eens mee oefenen!

rode en groene gedachten

Door zo ‘groen’ te denken, wordt je wereld veel groter. Laat je niet tegenhouden door je eigen rode gedachten, en buig ze om! Bij kinderen werk ik als coach met de rode en groene taartpunten: bij elke omgebogen gedachte mogen ze een blokje omdraaien. Zo leuk om te zien dat ze vooraf nog hun schouders vragend ophalen, en dan toch in hun enthousiasme telkens meer groene gedachten weten te verzinnen! Ga eens na bij jezelf: zijn de gedachten die jij hebt, over jezelf of over je kind, meer rood of meer groen? Zijn ze meer rood, oefen dan eens wat je voor alternatieve gedachten ernaast kunt zetten.

En leg het eens aan je kind uit, hoe het werkt met groene gedachten. Je zult zien dat het dan gemakkelijker zal omgaan met de uitdagingen die het tegenkomt, zoals zwemmen door het gat, leren fietsen, en Franse woordjes leren… De onderliggende boodschap is namelijk altijd: doorzetten, blijven proberen, en nog eens herhalen, dan zul je merken dat het vanzelf steeds beter gaat lukken!

4 gedachte over “Rode en groene gedachten

  • Chantal de Vrieze

    Wauw! Een tool waar ik als coach meteen jeukende vingers krijg om me aan de slag te gaan op het VMBO. Eindelijk een bruikbare tip. THx. Kan niet wachten om het om te buigen naar een manier die bij mij past en ermee aan de slag te gaan!!!

  • Anneke Driessen

    Onwijs gaaf om iedere keer weer te zien, dat het meer dan de moeite loont om te investeren in een groeimindset. Voeg dan het woordje NOG toe aan “ik kan het niet” om vooral te motiveren om te starten met proberen. Ik weet inmiddels dat het werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *