Drie methodes om minder te piekeren

 

Soms speelt er iets in je leven, dat een soort van sluier over alles heen gooit. Het houdt je constant bezig. En áls je dan eens een moment niet aan het piekeren bent, en kunt genieten van iets leuks, valt het plots weer BOEM voor je neus: oh ja, daar is mijn probleem weer.

Ik heb zo’n probleem momenteel: ik moet over 3 maanden mijn praktijkruimte verlaten, vanwege een nieuwbouwproject. En hoe ik ook zoek, bezichtig en onderhandel, ik heb nog niets passends gevonden. Zonder ruimte heb ik geen werk en geen inkomen… En misschien herken je dat, als je piekert over het voortbestaan van je werk, dan heeft dat een enorme impact op je humeur.

Ook al heb ik nog zoveel opleidingen gedaan op het gebied van NLP, coaching, positieve gedachten: ik blijf een mens en ook ik kan de dingen soms zwart zien. Mijn gepieker maakt dat ik uitstelgedrag vertoon, dat ik blokkeer, dat ik urenlang rondhang op internet, moeilijk opsta en dat ik geen creativiteit voel. Maar… *schop!* vandaag wil ik dit gevoel omzetten in iets positiefs: ik ga in dit blog een paar werkvormen op een rij zetten die helpen om niet teveel ‘in problemen’ te denken. Ik leg ze uit aan de hand van mijn situatie, ik voer ze zelf ter plekke uit, en schrijf erbij wat ze met mij doen. Een zeer actief blog dus…!

Antipiekermethode 1: propje weggooien

 1. Doe je ogen dicht en denk aan je probleem
 2. Maak er een beeld van met je gedachten
 3. Bekijk het beeld eens, hoe dichtbij staat het, hoe groot is het?
 4. Vervolgens tel je langzaam tot 3, en bij 3 verfrommel je in gedachten het beeld tot een propje papier en gooi je het heel ver weg: achterin de tuin, naar de overkant van de straat, als het maar klein en ver is!

Hoe het bij mij ging: Ik sloot mijn ogen, en dacht aan mijn probleem. Maar helaas, er kwam geen beeld naar voren (zo irritant, tijdens mijn opleiding heb ik vaak ook al dat iedereen iets voor zich ziet en ik nog niet, visualiseren blijft een kunst voor me). Het beeld dat ik zag was helemaal zwart. Ik voelde wel veel, hoe langer ik zo zag: ik voelde me verdrietig.
Ik haalde een paar keer diep adem en besloot om dan maar met dit beeld te werken: een groot zwart vlak was op dat moment blijkbaar mijn beeld bij dit probleem. Ik telde tot 3, en verfrommelde in gedachten het beeld en gooide het uit het raam. Dit werkt razendsnel!
Resultaat: het voelt meteen lichter. Het probleem is niet opgelost, maar het voelt minder groot, minder aanwezig, en het verdrietige gevoel is weg.. Dit kan ik gewoon telkens toepassen als ik me weer overvallen voel door somberheid.

Antipiekermethode 2: over de berg heen denken

 1. Stel jezelf eens voor als dit poppetje dat als een berg ergens tegenop ziet. Je ziet gewoon geen uitweg en alles stopt bij die hoge berg.
 2. Visualiseer dan eens hoe het leven áchter die berg is: ga met je gedachten denken aan hoe het is als deze situatie achter de rug is: wat doe je dan, hoe voel je je dan, hoe ziet je leven er dan uit….En als het helpt doe je bij het visualiseren ook weer even je ogen dicht.

Hoe het bij mij ging: Deze werkte meteen erg goed. Zodra ik mijn ogen sloot en terugdacht aan dat plaatje met die smiley achter de berg, begon ik te glimlachen. Ik bewoog mijn hoofd alsof ik een virtual reality-bril op had, om nog meer te genieten van alles wat ik zag: een fijne coachruimte, waar alles was wat ik nodig had, ik kreeg het warm en kippenvel tegelijk. Binnen een paar seconden!
Deze methode lost ook het probleem niet op, maar het brengt je in een positievere stemming: vanuit piekeren kom je in een negatieve spiraal van probleemdenken. Met een positieve stemming is je geest veel meer gericht op het bereiken wat je wilt: actie dus!

Antipiekermethode 3: kijk naar wat er wél is

Als je naar dit plaatje kijkt, wat zie je dan?

Waarschijnlijk zeg je: een zwarte stip. Niemand zegt daarbij: ik zie een groot wit vlak met daarin een zwarte rechthoek, en daarin een heleboel witte ruimte. We fixeren ons automatisch op die stip. En dat is hoe we met problemen omgaan, we zien alleen nog maar die zwarte stip.

Wat als je je gedachten nou eens oefent om te kijken wat er nog meer is in je leven?

Dus voor deze derde antipiekermethode zijn dit de stappen:

 1. Bedenk wat er allemaal wél goed gaat
 2. Bedenk waar je dankbaar voor bent
 3. Bedenk waar je blij mee bent
 4. Bedenk waar je trots op bent
 5. Bedenk van hoever je al gekomen bent
 6. Bedenk hoeveel bergen je in het verleden al overwonnen hebt
 7. Enzovoort… bedenk je eigen groene stippen

Hoe het bij mij ging: Natuurlijk weet ik dat positief denken helpt tegen piekeren. En ik weet dat ‘wat je aandacht geeft, groeit’. En toch heb ik het ook af en toe nodig om naar dat plaatje met die groene stippen te kijken. En mezelf te dwingen op bovenstaande vragen antwoord te geven. Want hey, er gáát toch heel veel goed? De praktijk loopt als een tierelier, het gaat thuis goed met man en kinderen, we zijn allemaal gezond, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Niet om mijn probleem weg te relativeren, maar om het in perspectief te zetten. Ook helpt deze mij erg om mijn eigen kracht te voelen: ik heb al zoveel gedaan en bereikt, dan moet het me toch ook wel lukken om dit probleem te tackelen?

Ik wens je veel succes met het uitproberen van deze methodes! En laat me weten wat ze met je doen, en welke je het liefste inzet!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *