De double bind – spelen met keuzes

Een van de betere opvoedgeheimen die je leven een stuk gemakkelijker kunnen maken. Deze truc is vooral toepasbaar bij jongere kinderen.

Je kind zal:

  • minder frustratie voelen, omdat hij het zelf mag bepalen
  • minder snel een drifbtui krijgen.
  • minder met onuitvoerbare voorstellen komen
  • minder verdwalen in alle prikkels die er zijn
  • je gemakkelijker volgen

Je kent hem misschien allang, maar kunt hem nóg bewuster inzetten.

Hij is heel simpel:

Geef je kind twee keuzes! 

En jij bepaalt natuurlijk welke dat zijn. Ik gebruikte hem bij onze peuters al regelmatig. Je wilt iets gedaan krijgen van je peuter, je hebt geen zin in gedoe (“Neeeeeeeeeeeeeeeeeeee dat wil ik niet”), dus je vraagt enthousiast:

  • Ga je zelf naar boven of zal ik je dragen? (want naar boven ga je!)
  • Kom je zelf uit bad of zal ik je optillen? (want je gaat er nu uit!)

En bij grotere kinderen:

  • Zet je de vuilnisbak buiten of ruim je de tafel af? (want helpen zul je!)
  • Ga je vanmiddag of morgenmiddag aan je werkstuk werken? (want eraan werken zul je!)

Double bind

In NLP-termen heet dit een ‘double bind’, een dubbele binding. En de reden dat dit zo goed werkt, ook bij volwassenen, is dat de ander op onbewust niveau al ‘ja’ zegt tegen wat je wilt bereiken. En natuurlijk is dit een vorm van manipuleren, en gebruiken autoverkopers dit soort taalconstructies ook… maar hey, als het je af en toe een scène scheelt thuis, waarom zou je het dan niet inzetten? En natuurlijk gaat je grotere kind protesteren en ‘geen van beiden’ roepen.

Moeite met kiezen?

In bovengenoemde voorbeelden gaat het om gedrag dat je bij wilt sturen door middel van keuzes. Maar niet alle kinderen vinden kiezen zo makkelijk. t-shirts-1144189_1920Veel kinderen hebben al moeite met kiezen welke kleding ze uit de kast pakken. Of welk potlood ze in de winkel uitkiezen. Tip: laat je kind via de kleding al dagelijks wennen aan het maken van keuzes: bied bijvoorbeeld regelmatig 2 mogelijkheden, en breid dat dan langzaam uit naar meer. En om de druk ‘s morgens te voorkomen, kun je dit natuurlijk ook al de avond ervoor doen.

Dit is een leerproces: het ene kind is daar sneller in dan het andere. Je zult zelf goed aanvoelen wanneer het moment daar is, om je kind wat meer keuzevrijheid te geven!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *