Het roer om

Het roer om

In deze woelige periode ben ik lekker druk in mijn praktijk en toch ook op zoek naar vernieuwing. Ik probeer altijd elke 1-2 jaar een grote nieuwe opleiding te volgen. Zo verken ik telkens nieuwe mogelijkheden, nieuwe tools voor mijn gereedschapskist. Soms doe ik iets op het niveau van coachvaardigheden en soms een opleiding waarin ik zelf weer verder groei. Mijn volgende stap is daar een mooie combinatie van!

Ze denken dat je gewoon wat praat…

De laatste maanden ben ik nog wat meer geïntrigeerd geraakt in hoe je mensen op onbewust niveau nog een stukje verder helpt: via visualisaties, maar ook via gewone gesprekken: ze denken dat je gewoon praat, maar ondertussen gebeurt er van binnen al een verandering… De basis hiervoor heb ik al jaren geleden geleerd met NLP. Dat zijn de taaltechnieken die je ook dagelijks in de politiek en in de reclame hoort gebruiken. Die worden ook in coaching gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan positieve suggesties als: “Als jij dit kunt, dan kun je alles aan!” of “Hiermee laat je zien dat je echt een doorzetter bent”.  En ik wil daar méér van inzetten in mijn praktijk: hoe kun je een nog diepere verandering bij mensen teweeg brengen.

Leuk én spannend

​​Waar ik me binnenkort op toe ga leggen is hypnotherapie. Ik start in april een grote opleiding aan het Hypnose Instituut Nederland en sta echt te popelen om het komend jaar alle ins en outs te leren en te oefenen! Vind ik het leuk? Ja! Vind ik het spannend? Enorm! Met name om weer dat stukje te voelen dat ik tijdens de opleiding dingen ga oefenen die eerst niet goed lukken. In groepjes oefenen. Mensen die op mijn vingers kijken. Dat ik examen moet doen. Ik heb genoeg oefenthema’s voor mijn medecursisten!

Het woordje ‘hypnose’ roept bij mensen allerlei associaties op, dat iemand je allemaal rare dingen kan laten doen. Dus een beetje uitleg is hierbij wel handig.

Je denk-brein omzeilen

Als therapievorm is hypnose een erg krachtige tool: in een diepe ontspanning gaat namelijk je denk-brein uit. Het denk-brein dat altijd beren op de weg ziet en zegt ‘ja maar dat gaat toch niet lukken’ . En als je denk-brein uit staat, staat je onbewuste open voor allerlei positieve veranderingen: meer zelfvertrouwen, minder angst, minder verdriet. Oude overtuigingen opruimen die je jezelf vroeger hebt aangeleerd – omdat dat tóen handig voor je was – maar die nu helemaal niet meer nodig zijn. Eigenlijk krijg je zo wat meer je ‘fabrieksinstellingen’ terug en sta je lekkerder in het leven.

Het kind weer ‘vrij’ maken

Juist met de lastiger thema’s (kinderen die moeilijk vooruit te branden zijn, kinderen bij wie het met een paar sessies niet beter gaat) is het goed om het eens op een andere manier aan te pakken. Eigenlijk zoek ik al jaren naar hét gouden ei om pubers meer te motiveren. Als iemand echt niet vooruit wil, dan zit er vaak iets systemisch achter vanuit het familiesysteem, dat maakt dat het kind het ‘leven’ nog niet goed kan nemen.

Misschien werkt hypnose bij deze groep kinderen wel beter dan gewoon praten. Of misschien werkt het bij hun ouders, die nog iets meedragen dat niet verwerkt is. Sowieso zit de oplossing vaak meer bij de ouders dan bij het kind: daarom doe ik ook vaak een opvoedopstelling om het kind meer ‘vrij’ te maken: dan hoeft het kind zich niet meer zo te gedragen als het nu doet. En die hoeft jouw gedoe niet meer mee te dragen naar de volgende generatie. Hoe fijn is dat, als je de keten kan doorbreken?

Jouw superpower!

Daarnaast wil ik de wereld meer over dit onderwerp vertellen, want eigenlijk hypnose jouw superpower! Als ouders zijn wij namelijk de grootste ‘hypnotiseurs’ van onze kinderen. Al van jongs af aan leert je kind van jou hoe de wereld in elkaar zit, waar je voor moet uitkijken, waar je mee ‘scoort’ en waar je juist niet mee scoort. We geven ons eigen beeld van de wereld door, onze helpende en niet helpende overtuigingen en ook onze suggesties.

Als we zeggen “Sem is niet de snelste” en “Eva is zo’n sloddervos”, hoe goed bedoeld ook, dan komt dat ook in de hoofden van Sem en Eva. Wat handiger is, is dat je zegt dat Sem ok is, en soms niet zo snel dóet. En dat Eva een leuke meid is die er af en toe een bende van maakt. Voor het zelfvertrouwen van je kind is het belangrijk dat ze zich op ‘identiteitsniveau’ (ik ben …) prima voelen. Gedrag is namelijk makkelijker aan te passen.

Als je meer begrijpt van wat je met deze superpower kunt, dan kun je hem dus nog meer inzetten richting de positieve kant. Geef bijvoorbeeld vooral veel positieve suggesties. Daar wil ik de komende tijd meer over leren én meer over delen!

2 gedachte over “Het roer om

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *