En nu jij… nu is het tijd voor jou!

En nu jij… nu is het tijd voor jou!

Het was een drukke tijd voor ouders de afgelopen maanden. Daar is al genoeg over gezegd: thuis juf of meester spelen voor je kind, naast je eigen baan, dat vraagt nogal wat van een mens. Het hele ritme stond op zijn kop: in plaats van kinderen op school afzetten en je volledig op je werk concentreren, was het nu continu switchen tussen die twee. Opgeven was geen optie, we moesten allemaal door.

Kleine dingen als een koffiemomentje voor jezelf, het huis even voor jezelf, waren opeens een enorme luxe geworden.

En nu jij…

Alsof het combineren van ouderschap en werk de afgelopen jaren al niet voldoende uitdaging aan je leven bracht, moest je ineens 5 tandjes bijzetten en alles door elkaar doen en nog steeds al die bordjes in de lucht houden. Plus misschien de zorg om je ouders en andere geliefden die je niet meer mocht zien.

En nu jij…

Alsmaar doorwerken tijdens deze crisistijd: misschien werkte je wel van huis, of misschien werkte je buitenshuis in een winkel, in de logistiek, schoonmaak, of in de zorg. Je steeds maar bewust zijn van risico’s die jij en je collega’s liepen, maar je moest wel door. Terwijl je thuis nog wat pubers had die niet echt gemotiveerd waren om uit hun bed te komen voor een online les.

En nu jij…

zorgen crisis en nu jij

Of je kon helemaal niet doorwerken omdat je bedrijf ineens stil stond. Misschien was je wel net opgestart en kon je meteen weer dicht. Misschien stond je agenda volgepland maar moest je alles schrappen. Met de bijbehorende geldzorgen. Ga er maar aan staan om dan een gezellige vader of moeder te zijn en een inspirerend voorbeeld voor de rest van het gezin te zijn.

En nu jij…

En dan denk ik aan ouders die er alleen voor staan, bij wie het netwerk van hulptroepen opeens weg viel. Die niet meer even een knuffel bij een vriend of vriendin of bij hun eigen ouders konden halen. En alleen nog maar aan het werken en zorgen waren.  Zonder een maatje om eens even lekker bij uit te huilen. Maar wel met kinderen die om aandacht vroegen.

En nu jij…nu is het tijd voor jou!

Nu is het tijd voor jou, voor jouw wensen en verlangens. Misschien weet je niet eens meer wat die zijn. Of hou je het voor onmogelijk en durf je er zelfs niet eens meer over na te denken. Of heb je geen idee hóe je daarmee om gaat.

Daarom leg ik hieronder een fijne oefening uit, speciaal voor jou. Lees het eerst maar eens rustig door, dan kun je hem daarna stap voor stap uitvoeren.

Oefening

Stap 1: bedenk een doel wat jij diep van binnen zo graag wilt bereiken. Wat zou jij graag willen? Meer tijd voor jezelf? Meer rust in de tent? Een bepaalde prestatie? Een andere baan? Een studie kiezen? Een sportprestatie? Gewichtsverlies? Meer sociale contacten? Een fijne relatie? Bedenk een doel en probeer het specifiek te beschrijven, wat dit doel voor jou betekent.

Stap 2: Leg twee papiertjes op de vloer: eentje staat voor ‘jij nu’ en de ander voor je doel. Dat tweede briefje leg je verderop in de kamer.

Stap 3: Loop nu langzaam naar je doel toe, zó langzaam als nodig is om elke stap ook echt te voelen, die jij moet nemen richting je doel. Neem hiervoor goed de tijd, en voel wat elke stap met jouw lijf, je ademhaling en je gevoel doet.

Stap 4: Als je op je doel staat, doe je je ogen dicht, haal je diep adem en bedenk je hoe het is als je dit doel eindelijk bereikt hebt, na alle stappen die je genomen hebt: waar ben je, hoe zie je eruit, wie zijn er bij je, hoe kijk je, wat hoor je mensen tegen je zeggen, hoe beweeg je, hoe voel je je, wat gaat er door je heen… het is heel belangrijk dat je je helemaal inleeft alsof je het al bereikt hebt. Maak het beeld in gedachten zo groot en intens mogelijk. In deze stap gebeurt het!

Stap 5: Dan doe je je ogen open en draai je je om: kijk naar het papiertje van ‘de oude jij’ en de weg die je hebt afgelegd om te komen waar je nu staat. Beantwoord nu voor jezelf dit soort vragen:
Wat moest je allemaal doen om dit doel te bereiken?
Welke stappen moest je zetten?
Wat moest je laten?
Wat kon je al goed en wat moest je nog bij leren?
Hoe ging je om met tegenslag?
Wat zei je tegen jezelf om door te zetten?
Wie hielpen je allemaal?

Let op dat je alles in de verleden tijd vraagt en beantwoordt, alsof je het al achter de rug hebt en je doel al bereikt hebt.

Stap 6: En daarna ga je nog eens op het papiertje van ‘nu’ staan. Kijk vooruit, naar je doel, en bedenk je welke eerste kleine stap je vandaag al gaat doen om richting je doel te gaan.

doelen halen

Wat is nou de kracht van deze oefening? Door je helemaal in te leven in je doel, en in de stappen die je daarvoor moet zetten, maken je hersenen al verbindingen aan alsof je het al bereikt hebt. En daardoor wordt de weg ernaartoe ook gemakkelijker.

Het is echt de moeite waard deze oefening, bij elke dip kun je hem nog eens doen. En hij werkt nog beter als iemand anders je begeleidt en de vragen stelt, zodat je je nog meer kunt inleven.

Laat hieronder eens weten hoe je hem ervaren hebt! En wil je hierover graag wat meer met mij sparren, dan kunnen we altijd even een afspraak maken, online of in mijn praktijk. En wie weet is de online training ‘Jij blij, zij blij’ ook wel iets om nu mee te starten.

Hoe dan ook, denk aan de uitspraak: als je doet wat je altijd hebt gedaan, zul je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Wil je nu écht iets veranderen, dan kun je vandaag nog beginnen met de eerste kleine stap. En na bovenstaande oefening weet jij welke stap dat is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *