Hoe je mij onder de koude douche krijgt

Ik ben nogal goedgelovig van aard. Als ik lees of hoor dat iets goed is, dan geloof ik dat meteen. Dat is best lastig met een technisch aangelegde man. citroenzuurcyclusVoor je het weet beantwoordt hij je enthousiasme over de nieuwste voedingshype met een betoog over je citroenzuurcyclus. Wil je hem ergens van overtuigen, dan moet je van heel goede huize komen… Dus dat probeer ik allang niet meer, ik ga lekker mijn eigen gang en probeer links en rechts eens wat uit. En alleen al de suggestie dat het goed voor me is, maakt dat ik me er geweldig bij voel…!

Lui en selectief

Ik ben wel luie kopieerder, want ik verdiep me er totaal niet in waaróm iets goed voor me zou zijn, wat het nu precies doet in mijn lijf. En ik ben ook nog eens een selectieve kopieerder, ik doe alleen de leuke dingen mee. Suiker afschaffen, dat lijkt me nou zo’n ingewikkelde stap, daar ga ik me voorlopig niet aan wagen. Maar experimenteren met kleine veranderingen vind ik leuk:

  • Sinds een jaar eet ik ’s morgens een havermoutpapje met kokosmelk. Heerlijk zo’n warme bak in de ochtend. Ik heb ook met soya en amandelmelk geprobeerd, maar kokos is heerlijk!
  • Sinds een jaar gebruik ik geen shampoo meer! Eerst waste ik het nog een paar maanden tweewekelijks met baking soda en appelazijn. En nu ben ik echt een die hard: ik was het alleen nog maar met water, ‘water only’. Google maar eens op ‘no poo’
  • water met citroenIk drink ’s morgens een groot glas warm water met citroen. Ik ben vergeten waar dat goed voor is, maar het is vast enorm goed voor me, want dat lees ik steeds op Facebook.
  • Ik laat bij het koken de pakjes steeds meer links liggen, om zelf soepjes en sausjes te brouwen. As we speak staat er een pan bolognesesaus te pruttelen: nu ik van huis werk, heb ik ook veel meer tijd voor dit soort fratsen.

Niet voor sissies

Maar de verandering waar ik nú aan begonnen ben, is écht niet voor sissies! Sinds een week hoor ik aan alle kanten over de ‘IJsman’ Wim Hof, die propageert hoe goed het is de dag te starten met een ijskoude douche. Geen wisseldouche, dat heb ik natuurlijk al gedaan in m’n experimenterende leven, maar gewoon 10 minuten lang een ijskoude douche.

Alleen maar positief

spinning lesDat leek me nog eens een nuttige uitdaging. Want: het is niet alleen goed voor de bloedcirculatie, maar het maakt je resistenter tegen stress en ziekten, is goed voor huid en haar, en geeft je een adrenaline-rush waar je U tegen zegt: inclusief een euforisch positief gevoel dat nog uren na dreunt…. En het beste argument ooit: 10 minuten ijskoud douchen staat gelijk aan een spinning work-out van maar liefst 1 uur! Toen was ik natuurlijk om. Lees hier maar eens meer over de voordelen, en over hoe je dit moet aanpakken.

Adrenaline

Dag 1 draaide ik de warme kraan langzaam maar zeker steeds meer uit. Bibber! Goed diep blijven ademhalen, rustig ademhalen. En ja, ik kón het! En wat een zalig gevoel daarna de warme handdoek op mijn huid… de hele ochtend voelde ik mijn huid tintelen alsof ik flink gesport had. En keek ik oprecht uit naar de volgende work-out, eeeh koude douche. Zo gaat dat dus met adrenaline! ’s Avonds kon ik me niet meer beheersen en deed ik het nog eens, nieuwsgierig naar het effect. En terwijl ik normaal met koude voeten in bed lig te lijden, was ik nu over mijn héle lijf koud maar had ik het warm! En manlief vroeg of ik lippenstift op had, nóg een positief bij-effect…

Dansen door de kamer

De tweede dag ging de kraan al wat sneller op koud en raakte ik weer in zo’n meditatieve staat. Alsof je huid een filmpje warm aanmaakt en je de kou niet voelt. En vervolgens stond ik zowaar te dansen door de kamer, terwijl ik ontbijt voor de kinderen klaar zette. Zo vrolijk ben ik in tijden niet geweest in de ochtend. Toen ze daarna naar school waren, kon ik even rustig zitten, met mijn tintelende huid, mijn glaasje citroenwater en mijn havermoutpapje, nagenietend van het uur spinning dat ik al achter de rug had. Intens tevreden met mijn leven!

 

 

Foto’s:
Citroenzuurcyclus: wikipedia
Douchekop: Flickr/Steve Burke
Citroen: Flickr/Yasser Abusen
Spinning: Flickr/Nottingham Trent University

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *