Je kind alleen op pad

alleen op reis

Eigenlijk maakt het weinig verschil: een kind dat voornamelijk op haar kamer of op haar werk is, of een kind dat een weekje alleen op vakantie is. Maar toch voelt het anders als moeder… Het lijkt ook wel of de mannen hier thuis opeens meer samenspannen met hun flauwe grapjes.

Op haar 13e bleef ze al eens 4 nachtjes alleen thuis, op eigen verzoek. We zaten in een vakantiehuisje op een half uur rijden, maar ze wilde het gewoon ervaren: samen hadden we boodschappen gedaan en ze ging zelf koken.

Met 15 ging ze in haar eentje naar concerten bij Amsterdam Arena, de hele dag buiten ‘queuen’ met andere fans, om dan zodra het kon naar de beste staplaatsen te rennen. En dan om half 12 in de avond met de bus terug. Vele concerten volgden, ook alleen naar Antwerpen, en met vriendinnen op stedentrip.

En nu is ze 17, geslaagd, en in haar eentje een week naar het buitenland. In haar eentje! Haar vriendinnen zouden zoiets niet eens willen, en ik ken zat volwassenen die er ook niet aan moeten denken, maar ze wil het gewoon ervaren.

Een beetje apart

Het is dus wel apart. Dat ze dit wil en dat we het goed vonden. Het helpt dat ik een nuchtere man heb. We gingen zelf op ons 18e ook de wijde wereld in. We schatten haar verstandig in… en we zijn zelf ook een beetje apart: we gaan allebei wel eens een weekje alleen op vakantie. Ze heeft het niet van een vreemde…

Dus ik hielp haar met het boeken van een Airbnb en de vlucht en zette haar af op het vliegveld, voorzien van toestemmingsformulieren en een stoere rolkoffer. Ze heeft zelf een lijstje gemaakt wat ze allemaal kan gaan doen in die stad. En de kralen gaan mee, zodat ze ’s avonds op haar kamer armbandjes kan maken (de hobby van fans van Taylor Swift).

Ik zocht de balans tussen waarschuwingen meegeven en zelf dingen ontdekken. Als je paspoort of geld is gestolen moet je aangifte doen, dat soort dingen.

je kind alleen op pad

Alles goed en wel… ik ben blij dat ik haar locatie kan volgen. Gewoon om mee te genieten zonder dat ze last van me heeft. Ik wil haar niet de hele dag overstelpen met appjes en hou me in. Ze wilde alleen op pad en dan mag ze het ook zelf ontdekken.

Opgelucht haalde ik adem toen ze eind van de middag appte dat ze in haar appartement was. Dat was alvast goed gegaan.

Met een aansteker bij het gasfornuis

Tot ze me belde – met beeld – met een aansteker in haar hand bij het gasfornuis. “Hoe werkt zoiets, mam?” Adem in… adem uit, ze kent alleen elektrisch koken, dus dit is nieuw. “Doe het gas altijd uit als je klaar bent!” voegde ik later nog even toe per app.

De volgende avond appte ze “Als er nou brand in het fornuis is, moet ik dan wel of geen water erover doen?”. Die vraag zette ik door naar papa de BHV-er (NOOIT water, wel deksel of afdekken).

De plaatselijke Starbucks op 8 km wandelen had ze ook al ontdekt. “Ik heb een Uber terug genomen”. Deze oude moeder weet nog amper hoe Uber werkt.

“Morgen ga ik naar het strand de hele dag, ik kijk nog welk strand”. Ik gaf nog wat advies over spullen niet onbeheerd achterlaten… zover was ze al gelukkig. Ze koos een strand op een uur met OV. Tjemig wat wordt ze wereldwijs…

De hele dag onderdruk ik appjes als: “Schrijf ons telefoonnummer op, want als je telefoon weg is heb je niks meer”. Want ik hou me in… ik vertrouw erop dat ze het nog onthouden heeft uit haar kleutertijd, toen we onze nummers in hun hoofdjes geprent hebben.

’s Avonds komt er een appje dat ze ondanks het smeren enorm verbrand is, maar dat het een topdag was aan het strand. Gelukkig, ze is weer veilig ‘thuis’.

Balanceren

Vroeger kocht je dan een telefoonkaart op de camping. Dan ging je eens per week ’s avonds in de rij staan om even naar huis te bellen om te zeggen dat alles goed was. Ik moest destijds – toen ik daar 2 maanden werkte – heel wat zelf regelen en oplossen, maar leerzaam was het zeker.

Dus nu balanceer ik als moeder hevig tussen liefdevol uitreiken en me inhouden, controleren en loslaten, en toch beschikbaar zijn. En haar vooral niet lastig vallen met mijn proces. Nog 4 nachtjes, die gaan vast ook goed!

En dat is maar goed ook, want er komen nog meer van dit soort tripjes aan deze zomer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *