Een jaar geleden kwam hij al uit, de Lego-film. Je hebt hem misschien ook wel gezien. Ik zag hem afgelopen weekend en was aangenaam verrast: niet alleen door de geweldige beelden (echt álles wat je ziet is van Lego) en natuurlijk de grappige scenes, maar wat een prachtige levenslessen gieten ze zo onbewust bij de kleine en grote kijkers naar binnen!
Wat als je je gevoel volgt?
Hoofdpersoon Emmet, bouwvakker, bouwt alles volgens plan. Hij is een wat saaie doorsneepersoon die nergens echt in opvalt. Raakt in de stress als er iets gebeurt waar geen instructies voor bestaan. Tot hij op een dag in een situatie terecht komt, waar een handleiding ontbreekt. Hij is even helemaal de weg kwijt en zegt dan: ‘Ik vóel dat ik dat daar moet aanraken’ en volgt zijn gevoel… en dat is het startschot van alle gebeurtenissen in de Lego-film!
Een nieuwe overtuiging geeft ook nieuw gedrag
Als iemand zegt dat je ‘de speciale’ bent, dan ga je je ook zo voelen en uiteindelijk ook zo gedragen. Emmet vond zichzelf niet speciaal, en stelde zich ook zo op, tot zijn ‘saaie’ ideeën geluk bleken te brengen en men vaststelde dat hij toch ‘de speciale’ moest zijn. Waarop hij het lef kreeg nog meer van zijn ideeën te opperen, die nog eens goed uitpakten ook, wat zijn overtuiging weer versterkte!
Doe dat waar jij goed in bent
Als ‘speciale’ stond Emmet hij helemaal in zijn kracht, hij liet iedereen volgens de methode werken die hij zijn leven lang trouw was geweest: niet ongeorganiseerd erop los bouwen, maar een plan met instructies maken en dat als team uitvoeren, waarbij ieder weet waar hij aan toe is. Die vaardigheid van hem was op dat moment ook precies nodig.
Je hebt meer in je dan je denkt
Emmet dacht dat hij gewoon was, niet bijzonder, onopvallend. Maar toen het erop aan kwam, redde hij de wereld. En zo sprak hij later ook tegen de grote Lord Business: ook jij hebt het in je om de wereld beter te maken, we hebben het allemáál in ons om goed te doen!
Tegenpolen maken een sterk team
Enerzijds heb je in de Lego-film de vrije bouwers en anderzijds Emmet die alles precies volgens het boekje doet. Het een is niet altijd beter dan het ander: juist als ze samen aan het werk gaan, ontstaan de mooiste resultaten!
Durf je mening bij te stellen
Het hele verhaal van de Lego-film blijkt te zijn ontstaan in de fantasie van het jongetje Finn dat met de Lego van zijn vader speelt. Waar Finn creatief is, dingen bouwt, en zijn fantasie de vrije loop laat, is zijn vader het andere uiterste: al zijn Lego is precies volgens het boekje gebouwd, en daarna liefst ook nog vastgelijmd, er mag niet mee gespeeld worden. Finns vader herkent ziet in het verhaal van zijn kind (Emmet vs Lord Business) hun eigen situatie beseft dan dat hij het voortaan anders wil doen. Soms zorgen nieuwe ervaringen ervoor dat je anders over dingen gaat denken.
De Lego-Film: leerzaam voor jong en oud!
Op een gegeven moment krijgt Emmet te horen:
Don’t worry about what the others are doing. You must embrace what is special about you
Hoe mooi is deze levensles voor opgroeiende mensen! Voor bijvoorbeeld kinderen die twijfelen of ze iets moeten doen ‘omdat iedereen het doet’. Veel belangrijker is dat ze eerst beseffen wát dat speciale in hunzelf is, waar ze goed in zijn, en dat ze dat verder kunnen ontwikkelen.
Foto 1 van Pixabay/Maky_Orel
Foto 2 van Pixabay/Sonlandras