6 dingen die ik nog niet wist over coaching

Een jaar of 10 geleden had ik nog niet echt van het woord coach gehoord. Ja in de sport natuurlijk, en loopbaancoaches. Maar een coach die je leven even helpt op de rit te zetten, dat was nieuw voor me. Dus in het begin waren er natuurlijk ook dingen die ik nog niet van coaching wist, en die nu vanzelfsprekend voor me zijn.

1. Coaching is er voor iedereenMariette Dietz Coaching

Coaching is erg laagdrempelig. Je hoeft niet in een zware emotionele dip te zitten, je hoeft geen etiket of stoornis te hebben. Mensen zoals jij en ik, die gewoon even een tijdje met iemand willen sparren, over werk, ouderschap, het leven, keuzes waar je voor staat. Een coach haalt je uit je vertrouwde gedachtencirkel en brengt je weer in contact met je eigen hulpbronnen. Zodat je na een paar sessies weer op eigen houtje verder kunt.

2. Coaching duikt niet in je verleden

Heb je een nare ervaring meegemaakt, iets wat je gedrag nú nog onbewust aanstuurt, dan hoef je daar niet nog eens helemaal doorheen te gaan. Via visualisatietechnieken kunnen we er wel vanaf een veilige afstand naar kijken… En misschien wat van de ervaring, kracht of wijsheid die je nu hebt, toevoegen aan die hulpeloze situatie van toen. Vervolgens kijken we vooral vooruit: welke leerervaring neem je mee, wat wil je bereiken en hoe ga je nu verder.

3. Als je eenmaal je doel hebt omschreven, ben je al halverwege

Het blijkt bij veel cliënten al een klus te zijn om helder te omschrijven wat ze wél willen. Vaak hebben ze wel een onbestemd gevoel, iets gaat niet lekker, iets zuigt energie en dat moet stoppen. Met behulp van je coach maak je je doel echt ‘smart’ en omschrijf je wat je wél wilt bereiken. En als je daarbij ook nog eens visualiseert hoe het eruit ziet en hoe het voelt als je je doel hebt bereikt, dan ben je meteen een reuzensprong verder: dan is het vooral nog een kwestie van in stukjes hakken van de stappen die je bij je doel brengen.

4. Coaches komen niet met oplossingen

Ik dacht altijd dat een coach heel creatief moest zijn in het verzinnen van oplossingen voor de problemen van een ander. Maar het leuke is: de cliënt kent zichzelf het beste, en zal dus ook eerder geneigd zijn een oplossing te accepteren die hij zélf bedacht heeft. De kunst van een coach is om de cliënt met de juiste vragen de juiste dingen te laten zeggen. En vaak is de aanwezigheid van een coach al helend op zich: iemand die er voor je is, en naar je luistert, en je helpt de dingen op een rij te zetten.

5. Coaching is meer dan gesprekken voeren

systeemopstelling dietzcoaching

Natuurlijk zijn gesprekstechnieken heel belangrijk bij coaching. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld veel oplossingsgerichte vragen. Maar naast gesprekken doen coaches ook andere dingen, oefeningen waarbij je even moet gaan staan, lopen, of juist zitten en rustig ademhalen. Of je werkt met materialen: je zet poppetjes in een systeemopstelling neer, om eens vanuit een andere hoek naar je situatie te kijken.

6. Met coaching kun je echt veranderen

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat iets in de ‘aard van het beessie’ zit en niet kan veranderen. En natuurlijk zit daar een kern van waarheid in. Maar ik heb ook zoveel om mij heen gezien van mensen die wél zijn veranderd. Die altijd een bepaalde belemmerende overtuiging hadden (bv ‘ik kan niet voor een groep spreken’) en deze weten om te keren in een versterkende overtuiging (dat is spannend, maar ik kan het wel). Of mensen die nooit hun emoties uitten, omdat ze dat bijvoorbeeld vroeger geleerd hadden, en die toch stap voor stap hebben geoefend en nu heel anders in het leven staan. Als je maar wilt, is er een heleboel mogelijk!

 

 

Foto poppetjes: Pixabay/geralt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *