Meer motivatie met hypnose?

hypnose motivatie

Meer motivatie met hypnose?

Misschien heb jij je het wel eens afgevraagd: hoe zou het zijn als iemand iets met m’n kind kan doen waardoor hij wél in beweging komt, wél die drive voelt om te gaan leren, om er iets van te maken. Ook leerlingen in mijn praktijk kijken me soms vol verwachting aan, of ik wat motivatie bij ze naar binnen kan lepelen. En dan grap ik altijd meteen: “Ja jongen, helaas, daar bestaat geen pil voor”. Ze zullen toch aan de bak moeten, is dan mijn boodschap.

Leerlingen denken trouwens vaak dat motivatie betekent dat je het LEUK gaat vinden. Maar het zit hem vaak meer in de discipline om dingen te doen en vol te houden, dan dat je het leuk vindt. Gewoon omdat je iets wilt bereiken.

Maar hypnose, zou dat dan niet helpen…? Zou dat niet geweldig zijn? In dit blog leg ik je uit hoe zoiets gaat en in welke situaties het helpt.

Wat is hypnose?

Hypnose is een vorm van trance, een andere staat van zijn. Je bent vaak in een natuurlijke trance, bijvoorbeeld als je soms even in de verte zit te staren. Of als je van de snelweg naar huis rijdt en opeens beseft: ‘Huh? Ben ik al hier?’. Als je wel eens filmpjes hebt gezien van mensen die op een podium die gehypnotiseerd, dan ziet dat er bizar uit. Die mensen zitten ook in een soort trance, namelijk die van: ‘Ik doe wat die persoon zegt’. Ze zijn niet gek geworden, ze doen gewoon mee met de opgezweepte sfeer van zo’n zaal, daar gaat vaak heel wat voorwerk aan vooraf.

angst spinnen

Wat er dan ook gebeurt als je in hypnose bent, is dat je kritische stemmetje wordt uitgezet. Dus je denkt niet meer: waarom doe ik dit, ik zit voor gek, dit werkt niet. Alles komt ongefilterd binnen. Dus als iemand dan zegt: ”Je zit in de tropen, het stikt van de muggen en je krijgt overal jeuk!” dan denk je niet “Nee hoor ik zit hier in een zaaltje met jou”, maar je gaat mee met die suggestie en krijgt ook echt jeuk. Je brein doet mee met het verhaal. Dus in die trance neem je gemakkelijker aan wat iemand zegt, gewoon omdat je mee wilt doen. En dus vooruitlopend op het thema van dit blog: hoe zou het zijn als er ongefilterd binnenkomt: “Je kúnt dit! Jij gaat dit gewoon fixen, je voelt aan alles in je lijf dat je het gaat halen”… voel je hem al?

Er zijn experts die over hypnose zeggen: “Het probleem dat je nu ervaart, is al een vorm van hypnose”. Het is een verhaal dat je jezelf vertelt, dat je bang bent voor spinnen, de spinnenangst-trance. En iemand anders kan je dan uit die trance helpen richting een handiger verhaal, en betere trance, bijvoorbeeld dat de meeste spinnen ongevaarlijk zijn.

Hypnotherapie is een samenspel

Bij hypnose als therapievorm zit iemand bij mij in een stoel en help ik die persoon om in een fijne trance te komen: je zit met je ogen dicht zit en focust je aandacht op wat ik zeg. Het verschil met dat podium is dat therapie een soort van samenwerking is. De cliënt wil iets veranderen en wil hier hulp bij, dus die wil juist in die trance raken om er het optimale effect uit te halen.

hypnotherapie kind

Dus als de therapeut zegt: “Sluit je ogen en stel je voor dat je ergens op een tropisch strand bent en je voelt je helemaal ontspannen”, dan doe je ook je best om je dat voor te stellen. Ik gebruik ook bepaalde woorden en zinsbouw die ervoor zorgen dat je gemakkelijker dieper wegzakt. Iedereen kan in hypnose. Je moet het alleen wel willen, het vertrouwen voelen en dus ook meewerken.

Het verschil met ‘gewoon praten met je ogen open’ is dat je meer op onbewust niveau bezig bent. Dan hoef je niet alleen op basis van wilskracht en stappenplannen te veranderen, maar krijg je ook van binnenuit alle wind mee.

Als je in hypnose bent, voelt het heel dubbel: een deel van je is wakker en hoort ook de geluiden van de straat, en vraagt zich ook af “Is dit het?” terwijl een ander deel van je zegt: “Sssst stil, dit is fijn, laat me even aan het werk gaan hier”.

Bij jonge kinderen, gaat hypnotherapie vaak meer spelenderwijs, die gaan niet 20 minuten stil liggen luisteren. Maar met pubers en jongeren werkt het prima. Ze komen er vaak vol verbazing uit: “Wow! Dat was gek!”.

Met wat voor problemen helpt hypnose?

Kinderen en volwassenen die komen voor hypnotherapie, die willen iets veranderen. Óf ze willen ergens vanaf (roken, bedplassen, nagelbijten, angsten, fobieën, trauma’s), óf ze willen meer van iets (zelfvertrouwen, motivatie, rust in het hoofd, afvallen). En zo’n sessie begint dan met een uitgebreid voorgesprek: hoe ziet je leven er dan uit, als die verandering gelukt is? Wat ga je meer doen? Wat ga je minder doen?

Dat voorgesprek is al een belangrijk deel van de therapie. Want vaak komt iemand met een bepaald probleem, maar speelt er eigenlijk een heel ander probleem. Zo kwam er een keer iemand bij me met angst voor medische ingrepen, maar het hele voorgesprek ging over de frustratie over haar relatie en haar bonuskinderen en haar verlies van grip op de situatie. En dat gevoel van controleverlies kwam ook weer van vroeger. Dus we verkennen eerst wat nu eigenlijk het probleem is, zodat we dááraan gaan werken voor het maximale effect.

Alles is motivatie

Als je dan al die hulpvragen hierboven leest, dan gaat het eigenlijk altijd wel al motivatie: namelijk motivatie om te veranderen. De wil om voor eens en altijd met je angsten te dealen en de snelweg op te durven. Of om nu voorgoed van die kilo’s af te komen. Om nu echt beter je grenzen aan te geven. Voor elke verandering is motivatie nodig. En dat is waar hypnose net dat extra zetje geeft. Je hebt motivatie nodig om voor hypnose te kiezen, en dan helpt hypnose weer om die motivatie extra te vergroten.

De drie voorwaarden waarmee het zeker gaat werken

motivatie puber hypnotherapie

Het beste werkt het met mensen van wie ik in het voorgesprek al een duidelijke ‘ja’ krijg op deze 3 punten:

  • Er moet IETS veranderen
  • Ik ben ZELF degene die moet veranderen
  • Het moet NU gebeuren

Dus er moet een verlangen zijn, je moet beseffen dat jij het bent die iets moet doen, en er moet een gevoel van urgentie zijn. Dit zijn de ideale ingrediënten van een succesvolle verandering.

Het moet niet zo zijn dat ik jóu moet overtuigen dat deze dingen kloppen, dat je moet afvallen of dat je moet stoppen met nagelbijten. En hier hebben we nu precies waar je ook als ouders vaak tegenaan loopt in de opvoeding van je puber. JIJ vindt dat er dingen moeten veranderen, maar je kind nog niet… en dat geeft strijd! Iemand die niet wil veranderen zal minder open staan voor hulp. Een kind zonder hulpvraag kan ik ook minder goed coachen.

Motivatie voor school

Het grootste verschil tussen volwassenen met een hulpvraag en ongemotiveerde pubers is dat zij in een schoolsysteem zitten waar ze zelf niet voor gekozen hebben. Ze vinden bepaalde vakken stom of zinloos, ze vinden alle tijd die aan school besteed wordt zonde, er zijn leukere dingen te doen. Dus dan is het een heel ander uitgangspunt dan een volwassen vrouw die zegt: “Ik wil zo graag weer maatje 38 aan op dat feest komende zomer en ik weet ook wat ik daarvoor moet doen”.

Maar kan jouw kind wél ‘ja’ zeggen op die 3 voorwaarden? En staat hij of zij ook open voor zo’n ervaring met je ogen dicht bij een mevrouw? Dan kan ik daar prima mee werken.

We kunnen namelijk zóveel moois doen met hypnose:

  • Obstakels uit de weg helpen die je van je voornemens weghalen
  • Oude frustraties, onzekerheden en weerstand opruimen
  • Angsten opruimen
  • Overtuigingen veranderen (van ‘ik kan het niet’ naar ‘ik kan het wel leren’)
  • Beter leren focussen
  • Nieuw gedrag en nieuwe gewoontes visualiseren, zodat je brein ze gemakkelijker doet (zoals een sporter zijn wedstrijden mentaal voorbereidt)
  • Je helemaal inleven in je doel (doe alsof je het al bereikt hebt) en dan terugkijken wat er moest gebeuren
  • Het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen om nieuwe dingen te leren

Kortom

motivatie

Ik blijf zeggen: die magische pil heb ik niet. Maar als je als leerling denkt ‘Ik wéét dat ik harder moet werken, maar het lukt me nu nog niet, en ik wil wel graag over’, dan biedt hypnotherapie goede mogelijkheden. Vaak ook in combinatie met coaching rondom je leeraanpak. Dan ben je met 2-3 sessies zo weer op de rit!

Plan gewoon eens een gratis kennismakingsgesprek in en dan bespreken we of het bij jullie situatie past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *