Ongemotiveerde pubers en bange moeders

Ongemotiveerde pubers en bange moeders

Je weet dat je kind binnenkort toetsen of examens heeft, maar toch lijkt het soms of dat aapje meer op jouw schouder zit dan op die van je ongemotiveerde puber. Alsof jij je meer zorgen maakt dan hij of zij.

Ik herken de worsteling, en hoewel ik al honderden kinderen en ouders geholpen heb rondom dit thema, stap ik zelf soms ook even in die paniekvalkuil: ik herken het aan mijn stem, ik voel het in mijn lijf, ik hoor het aan de woorden die uit mijn mond komen.

Hier spreekt niet zomaar een moeder, hier spreekt een moeder die bang is. Bang dat het niet goed komt, bang dat hij het niet alleen kan, bang dat ik het verkeerde zeg waardoor hij nog minder gaat doen. Laten we duidelijk zijn: deze houding helpt je zeker niet. Zodra ik mezelf hoor uitvaren tegen dat lijf dat daar lamlendig in bed hangt, voel ik: ‘oeps daar ga ik weer’. En dan lach ik maar weer om mezelf. Er zijn zoveel manieren die beter werken.

Waarom doen ze het niet gewoon zoals wij willen?

Dit is iets van alle tijden… natuurlijk doen ze niet gewoon wat wij willen. Omdat ze puber zijn. En omdat ze zich automatisch tegen ons afzetten. Want hun brein overziet de gevolgen nog niet zo goed . En heeft de neiging heeft de eigen inzet te overschatten: ”Ik ga heus wel over”.

ongemotiveerd puber

Als ouders gaan we dan vaak zeuren, hinten, mopperen, etc. Met als gevolg: ruzie, stiekem gedrag en nog meer vermijden en uitstellen. Als er al motivatie was, wordt dat de kop in gedrukt doordat je erover begint. Zo gaat het immers ook met kamer opruimen: “Ik wou het al doen, maar omdat jij het nu zegt heb ik al geen zin meer”…

Wat dan? Een beetje duidelijkheid en grenzen mag je echt wel bieden. Dat is ook vaak nodig. En hulp hebben ze vaak ook nog nodig, want veel kinderen, hoe oud ook, weten soms echt niet hoe ze het allemaal aan moeten pakken. En dan is loslaten ook een stap te ver.

Tips om je ongemotiveerde kind aan het werk te krijgen

  • Werk eerst aan de relatie met je kind. Die is zoveel belangrijker dan dat schooldiploma, die wil je opbouwen voor het leven. Dus geen sarcasme, niet snauwen, blijf rustig en vriendelijk.
  • Werk aan je eigen angst. Je kunt het zelfvertrouwen van je kind breken met jouw angst dat het nooit meer goed komt. Blijf vertrouwen uitstralen dat het goed komt, hoe dan ook. Vanuit jouw rust kun je je kinderen beter leiden naar ander gedrag.
  • Zoek de juiste balans, en dat verschilt per dag en per kind. Soms is een stapje naar achteren juist nodig, zodat je puber zelf een stap naar voren zet. Soms moet je juist een harde grens geven en daar consequenties aan verbinden.
  • Accepteer dat je kind een andere motor heeft dan jij: misschien heb jij zo’n hele snelle zoals Max Verstappen, maar heeft je kind meer een dieselmotor die wat langzamer op gang komt.
  • We zijn allemaal anders als het om leren en plannen gaat. Wees nieuwsgierig naar wat bij jouw kind werkt, dat is voor hem of haar ook leerzaam!

Zoek je hier hulp bij? Overweeg dan eens een coachingstraject, voor jezelf of voor je kind. Vaak zijn 2-3 sessies al genoeg om de boel weer in beweging te krijgen…

Sowieso heb ik erg veel blogs over motivatie geschreven, doe er je voordeel mee! En dan heb ik natuurlijk ook nog de training ‘Motiveer je puber’ waarin je voor een paar tientjes uitgebreide informatie krijgt over hoe je je puber beter kunt motiveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *