Oudercoaching: hoe gaat dat dan?

Oudercoaching: hoe gaat dat dan?

Hoe meer ervaring ik opdoe als  kindercoach, hoe meer ik de behoefte heb om ouders nóg meer bij de coaching te betrekken. Veel van het gedrag dat kinderen vertonen, heeft ook  te maken met de dynamiek binnen de familie. Dus ik nodig regelmatig een ouder uit om een keertje alléén bij mij langs te komen voor oudercoaching – ook al kwamen ze voor het gedrag van hun kind… en ouders gaan hier ook graag op in.

Eén sessie kan al zoveel brengen. In dit blog lees je hoe zo’n sessie meestal gaat. Wat oudercoaching in elk geval níet is: ik ga je geen standaard tips geven hoe je je kind moet opvoeden. Elk gezin en elke situatie is anders, en we hebben elkaar nodig om te bedenken wat de beste stappen in jullie situatie zijn.

Oudercoaching alleen of samen?

Soms komen ouders samen, en soms komt een ouder alleen. Natuurlijk is het goed om allebei mee te denken, en soms is het juist goed als iemand even alleen bij mij is. Vaak kiezen ouders onbewust al voor wat passend is bij de situatie, bijvoorbeeld omdat je aanvoelt bij wie de meeste lading op het probleem zit. Sowieso is oudercoaching altijd zonder het kind zelf.

Een sessie bestaat uit 2 elementen, praten én doen. Over beide elementen lees je hieronder meer.

Gesprek over de hulpvraag

Uiteraard praten we over het gedrag van je kind, de hulpvraag. Daarna onderzoeken we wat je kind nog moet leren, waar het behoefte aan heeft en vooral hoe jullie kunnen helpen om dit te leren. En misschien moet je daar zelf eerst ook iets voor leren… en moeten we ook kijken waar jullie als ouders behoefte aan hebben.

Zo’n gesprek is positief ingestoken: we kijken ook naar waar het al wel wat beter gaat, en wanneer je kind al wel wat van het gewenste gedrag laat zien. Vaak zit daar ook al een sleutel naar de oplossing. Na zo’n gesprek heb je een duidelijke actielijst van de dingen die je thuis in de praktijk gaat brengen.

Actie: een kleine opstelling

Het is niet alleen maar zitten en praten. Vaak komen de oplossingen pas goed als je dingen zelf gevoeld en ervaren hebt. Ik gebruik hiervoor matjes op de grond. “Leg eens een matje neer voor jezelf. En een matje voor je kind.” En dan kijken we hoe het ligt:

oudercoaching
  • waar kijk jij naar
  • waar kijkt je kind naar
  • zien jullie elkaar
  • hoe is de afstand

Er is niet echt een vast script over hoe het verder gaat, maar door de juiste vragen die ik stel, en wat jij voelt op de verschillende matjes, en misschien andere matjes die we toevoegen… onderzoeken we samen hoe de situatie weer kalm en ontspannen kan worden.

Het kan gaan over de dynamiek tussen jou en je kind, maar ook die van je partner met je kind (zie voorbeelden hieronder), het kan gaan over iets uit je familie, waar je misschien toch nog wel last van hebt… En soms is dat spannend, maar als je jouw gedoe niet door wilt geven aan je kind, en je kind vrij daarvan wilt laten leven, dan heb je dat er vast voor over. En we stoppen pas als alles rustig is en jij je weer gesterkt voelt!

Wil je meer weten over de impact van je familiegeschiedenis op het gedrag van je kind? Lees dan hierna eens: “Waarom een opstelling helpt bij kindercoaching

Twee persoonlijke voorbeelden

Ik ben zelf moeder van twee kinderen. Op bijscholingsdagen grijp ik ook mijn kans om aan de dingen te werken die bij ons spelen. Hieronder lees je over twee voorbeelden, die een paar maanden geleden aan bod kwamen.

Voorbeeld 1: onze dochter

Het eerste voorbeeld van een opstelling gaat over de band tussen mijn dochter en mij. En dit thema is een veel voorkomende situatie tussen moeder en dochter. Ik voelde me héél erg verbonden met  onze dochter (12). Het liefst zou ik haar de hele dag vasthouden en knuffelen. “Wat is daar het probleem mee?” kun je denken. Maar ik voelde dat het VEEL is, en de natuurlijke beweging van pubers is dat ze hun eigen weg gaan. En ik merkte dat ze me in alles volgde en heel erg op mij lette. Bepaalde dingen uit mijn leven was ze op dezelfde leeftijd bewust of onbewust aan het kopiëren. En ondertussen kwam ze op sociaal vlak op school ook niet echt verder, alsof ze vast stond.

Onder begeleiding van een andere coach heb ik dit via matjes op de grond neergelegd: eentje voor mij, eentje voor haar. En ik ging op beide posities voelen wat er gebeurde, hoe benauwend dit eigenlijk voor onze dochter was. Ik voelde meteen waar onze behoeften lagen, en waar ze vandaan kwamen. En samen hebben we gekeken hoe we het anders konden leggen, zodat het op beide posities prettig en rustig voelde.

Wat er na die dag gebeurde, is ongelooflijk. Ze ging dwarser doen, ze ging tegen me in, ze sloot zich van me af. En ik voelde van binnen hoe dubbel dit was: ik voelde me afgewezen, maar ik wist ook dat dit een oude pijn was die niets met haar te maken had. Het was niet haar taak om voor mij te zorgen: zij moet haar eigen weg gaan en dat doet ze nu een stuk beter! Inmiddels is het gewoon goed in balans en doen we lief tegen elkaar, maar op een meer onafhankelijke manier, er is de juiste afstand. Ik voel nu beter aan vanuit welke beweging ik haar benader of knuffel: om haar te geven wat zij nodig heeft, niet om bij haar bij te tanken.

Voorbeeld 2: Onze zoon

Het tweede voorbeeld van een opstelling gaat over onze zoon (14). Op het moment van de opstelling was ik erg bezig met het feit dat er zoveel ruzie thuis was, vrijwel dagelijks. En dan met name tussen vader en zoon. Ik voelde mij hier zo naar over, omdat ik natuurlijk van allebei hou en ik begreep ze allebei altijd heel goed in hun discussies.  

Het voert te ver om uit te leggen hoe alles precies ging, maar er kwamen veel emoties bij de verschillende matjes: eenzaamheid, niet gezien worden, het ‘goed’ willen doen… en uiteindelijk is alles zo gelegd dat het ‘klopte’.

Ik heb hier met beiden niet over gesproken, maar vanaf het moment dat ik thuis kwam, zijn de ruzies zó enorm verminderd. Nu is het nog eens per week maximaal, en de manier waarop ik er nu mee omga is ook erg veranderd: het raakt me niet meer, ik hoef er niets mee te doen. De sfeer in huis is dus een stuk verbeterd.

Wil jij dit ook? Vraag dan een sessie oudercoaching aan

Met bovenstaande voorbeelden krijg je een idee van de impact van oudercoaching op je gezin. Keer op keer merk ik hoe fijn het voor ouders is om er ook eens op deze manier naar te kijken. En wat het ze oplevert!

Of zoals een moeder laatst zei: “Sinds die opstelling ga ik heel anders met haar en met school om. Ik kom nog steeds voor haar op, maar op een veel minder hysterische manier. En zij ontwikkelt zich nu ook sneller“.

Je kunt zo’n sessie doen als aanvulling op het kindercoachtraject, maar ook gewoon helemaal los. Interesse? Neem dan even contact met mij op!

Lees meer over de impact van je familiegeschiedenis op het gedrag van je kind: “Waarom een opstelling helpt bij kindercoaching“.

oudercoaching kindercoach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *