Help, mijn puber is niet gemotiveerd en voert niks uit
Het zit de hele dag op zijn kamer en voert niks uit voor school… een veel gehoorde klacht van ouders. Deze tips gaan je zeker helpen als je beter contact wilt met je puber.
Als ze zo doorgaat, gaat ze niet over
Als ouders maak je je misschien zorgen, je kind stond al niet helemaal op overgaan, en had misschien juist deze eindsprint nog nodig. Je stoort je aan het hangen, gamen, laat naar bed, laat opstaan… Dus dit is voer voor ruzies in huis. En als je er eenmaal extra op gaat letten, word je daar nóg kribbiger van… Maar helpen doet het niet. Dus hoe krijg je je puber nou een beetje in beweging?
Wat kun je doen als je puber niet gemotiveerd is?
Om je kind wat meer in beweging te krijgen om dingen voor school te doen, is het belangrijkste dat je goed in contact blijft. Dat werkt altijd beter dan autoritair en bestraffend optreden. De 10 tips in dit blog gaan je daar zeker bij helpen!
1. Erkenning
Geef erkenning: ieder mens wil begrepen worden, ook je puber. Snap je echt niet dat dat gamen leuker is dan huiswerk maken? Of dat ze liever sporten of met vrienden zijn?
En snap je dat pubers nu eenmaal als leguanen op de bank hóren te hangen? (zoals Tjitske Reidinga dat zo geweldig omschreef vanaf haar toilet)
2. Denk aan het puberbrein
Denk aan het puberbrein: het is logisch dat pubers eerst de leuke dingen willen doen en de gevolgen van hun uitstelgedrag nog niet overzien. Daar komt jouw rol om de hoek, dit is wat jij kunt helpen ontwikkelen. Soms ben je als ouder nog plaatsvervangend de ‘prefrontale cortex’ van je kind: het gedeelte van het brein dat je verstandige beslissingen laat nemen. Het maakt je een stuk geduldiger als je snapt dat dit erbij hoort.
3. Wat gaat wel goed?
Focus op wat wel goed gaat: wat ging er goed de afgelopen maanden/weken/dagen? Wanneer heeft je kind je positief verrast? Benoem die dingen ook. En zeg dat je het knap vindt dat je kind dit heeft gedaan/bereikt ondanks die rare jaren die we achter de rug hebben. Als je in een mopperspiraal bent beland met je kind, heb je waarschijnlijk ook weinig complimentjes gegeven de laatste tijd. Probeer eens ‘groen’ te kijken naar wat góed gaat. Daar groeit het zelfvertrouwen van je kind van.
4. Let op je timing
Timing is alles voor een goed gesprek: wacht het juiste moment af en sla dan toe. Dus niet als je puber net wakker is. Of nog moet eten. Of je zelf enorm opgefokt bent omdat het aanrecht vol rommel staat. Juist op de momenten dat er eigenlijk niets speelt, is er ruimte om rustig te praten. Je voelt zelf wel aan wanneer dat is.
5. Denk aan je taalgebruik
Verwijten, beschuldigen en sarcasme werken averechts. Dan gaat je kind in de verdediging, draaien en liegen. Vermijd ook de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’: je bent dan aan het generaliseren en meestal niet op een positieve manier… Veel beter werkt het als je gewoon nieuwsgierig bent en vraagt: “Denk jij dat je overgaat, met hoe het nu gaat?”.
6. De gunfactor
Pubers zijn vaak nog erg gefocust op zichzelf en hoe ze zelf de wereld zien. Help je kind naar zichzelf te kijken door de ogen van bijvoorbeeld een leraar. Je kunt bijvoorbeeld je kind vragen hoe de docenten straks over hem praten als hij eind juni een bespreekgeval is: “Bij welke docenten heb je de gunfactor, denk je?”. Dat zet ze even aan het nadenken over ‘de andere kant’. Onbewust gaan ze dan ook meer letten op hun eigen gedrag en werkhouding.
7. Hou vaak je mond tijdens het gesprek
Laat je kind uitpraten. laat stiltes vallen en blijf nieuwsgierig naar wat dit wezen drijft. Als jij overal tegenin gaat met ‘Ja, dat zei je vorige keer ook’ of ‘Oh, vind je dit soms normaal gedrag’ en ‘Denk je nou echt dat ik dit geloof?’, dan is het mooie moment van contact snel voorbij. Laat je kind vertellen, vat het nog eens met jouw woorden samen (check of je het goed begrepen hebt), en vraag dan door.
8. Waar heeft jouw kind wél behoefte aan, als het niet gemotiveerd is?
Kijk naar de behoefte van je puber. Het ene kind kan het prima zelf regelen, en doet het ook beter al jij je er niet mee bemoeit. Het andere kind heeft meer sturing en liefdevolle aansporing nodig, en dat weet je kind zelf ook donders goed. Lach er samen om, en vraag hoe vaak je hem of haar mag helpen herinneren vandaag.
9. Pak je plek als ouder: stel grenzen
Hoezeer ik ook ben van het contact zoeken en gesprekken voeren, vergeet niet dat jij hier de autoriteit bent en de grenzen bepaalt. Hoe ver die lange puber ook boven je uittorent. Dit heeft met je innerlijke houding te maken en komt tot uiting in je stem, blik, en woorden: met jou valt niet te sollen, hoeveel protest of rollende ogen je ook krijgt. Wees duidelijk over gedrag en consequenties, en hou jezelf er ook aan.
10. Have fun
Tenslotte: blijf het relativeren. Het komt echt wel goed met jouw kind, of het nu overgaat of niet. Misschien gaat het niet op jouw manier… of hoe jij het zou hebben gedaan. Maar deze puberfase is óók belangrijk in de ontwikkeling van je kind: geniet van de dwarse buien, neem het niet te persoonlijk op, ga lekker in discussie, lach samen om elkaars zwakke plekken, praat over dingen die je kind interesseren, ga samen sporten. Dát is waar je kind van groeit, waar de luikjes van open gaan. Als jij vertrouwen hebt in je kind, zal het dat ook steeds meer laten zien!
De 10 dingen die je niet en wel moet doen
Ik heb al honderden pubers en ouders geholpen rondom dit thema. Wil je meer weten over motivatie, wat je vooral níet moet doen en natuurlijk vooral wat wél werkt? Vraag dan mijn nieuwste gratis ebook aan:
De 10 dingen die je NIET moet doen om je kind te motiveren. En natuurlijk ook wat wél werkt.
Je ontvangt het meteen in je mailbox zodat je snel aan de slag kunt met je nieuwe aanpak.
Of laat me jullie helpen
Maak je je zorgen over je kind en wil je hier verder over praten? Weet dat je altijd een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten met me kunt inplannen via deze pagina. Dan kunnen we samen kijken welke hulp daar het beste bij zou kunnen passen.