Schoolplein-vrees?

Als ik het schoolplein op kom lopen, word ik al helemaal naar van binnen: overal staan groepjes en ik hoor nergens echt bij

Zo vertelde een moeder mij laatst. schoolplein vrees mariette dietz coachingEen andere moeder vroeg: “Denk je dat ik als werkende moeder het sociale leven van mijn kind voorgoed heb verknald, omdat ik er in zijn eerste weken op school niet bij was om speelafspraakjes te regelen?” Ze was bang dat de pikorde op dat moment al voor de komende 8 jaar in gang was gezet.

Groepjes moeders op het schoolplein

Deze moeders zijn niet de enige die zich zorgen maken over de schoolplein-etiquette. Het triggert allerlei oude gevoelens bij ons: sta je expres een beetje afzijdig, of hoor je bij de populaire groep die het hoogste woord voert? Sta je bij een klein groepje op te sommen welke moeders zich nooit opgeven als hulpouder, of laat je je in een ander groepje informeren over wie het inmiddels met wie d’r ex doet? Misschien wil je wel bij een groepje horen, maar durf je niet? Of ben je er gewoon zelden omdat je kinderen naar de naschoolse opvang gaan?

Goed voorbeeld doet goed volgen

Het onderwerp houdt de gemoederen in elk geval bezig, zelfs het vakblad van de onderwijsbond heeft er vorig jaar een artikel aan gewijd. Ben jij je bewust van de plek die jij inneemt op het schoolplein? Ben je goed in het small talk-gebeuren? Of ben je nog wat verlegen als je met een andere ouder moet praten, als jullie kinderen willen afspreken? Sommige kinderen durven zelf niet op een ander kind af te stappen: jij kunt daarin juist een voorbeeld geven, door te laten zien hoe jij wel op die vader of moeder af stapt.

Echt contact

Je kunt natuurlijk alle contact vermijden, maar kennismaken met andere ouders kan je ook veel opleveren. Juist vanwege het zelfde-schuitje-aspect. schoolplein vrees mariette dietz coachingHoe mooi zou het zijn als je met iemand kunt praten over zaken waar je onzeker over bent? Toegeven of grenzen stellen, strafbankje of stickerlijst, de juiste balans tussen rust en sportactiviteiten… Dat je tips uitwisselt over hoe het jou lukt om je kind ’s avonds wat sneller in slaap te krijgen? Geloof me, achter elk vrolijke gezicht zitten dezelfde soort vragen!

Samen staan we sterk

Niets staat je in de weg om eens iets informeels te organiseren met ouders en kinderen van de klas van je kind. Een borrel, een uitje in een binnenspeeltuin of ergens lekker buiten. Kom je uit de omgeving van Hoofddorp, dan zijn de ochtenden Moedercontact Hoofddorp misschien iets voor jou?

Bovenste foto van Flickr/Ronaldo Quercia
Onderste foto van Flickr/Topos Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *