Sneller klaar dankzij de Pomodoro-techniek

Sneller klaar dankzij de Pomodoro-techniek

“Ik moet van mijn ouders altijd eerst een uur werken voor ik pauze houd”

“Ik mag niet vaker pauzeren van mijn moeder”

“Als ik een pauze houd, vergeet ik vaak de tijd en ben ik niet op tijd klaar”

Tijdens de training ‘Ik leer leren’ praten we ook over je werkritme met huiswerk en leren: hoelang kun je eigenlijk achter elkaar werken?

sneller klaar met de Pomodoro-techniek

Voor je concentratie is een uur eigenlijk ondoenlijk. De meeste mensen hebben een ‘concentratiecurve’ tussen de 15 en 45 minuten. Daarna wordt het minder en is doorwerken niet efficiënt: doordat je minder gefocust bent, doe je er langer over en gaat meer fouten maken. Daarom kan het fijn zijn om de Pomodoro-techniek te gebruiken. In dit blog leg ik je uit hoe dit werkt.

Waarom zou je hieraan meedoen?

Met techniek die ik hieronder uitleg, leer je jezelf om gedisciplineerd en geconcentreerd aan de slag te blijven. Je kunt je nu eenmaal niet uren achtereen concentreren en gaat dan gemakkelijk andere dingen doen, waardoor je misschien in tijdnood komt en spijt hebt dat je niet meer gedaan hebt die dag. Het is een fijne manier om je huiswerk elke dag met succes af te ronden, omdat je je concentratiepieken optimaal benut.

Je herkent misschien wel dat je aandacht verslapt na een tijdje, en dan is doorwerken zonde van de tijd: het duurt langer en je neemt minder op. Met deze Pomodoro-techniek gebruik je je tijd optimaal en oefen je jezelf in een discipline die je uiteindelijk veel oplevert: meer tijd voor leuke dingen, betere cijfers én meer zelfvertrouwen!

Wat is de Pomodoro-techniek?

Deze techniek is ontwikkeld door een Italiaanse student in de jaren ’80. Hij wilde de voorbereidingstijd voor zijn tentamens zo goed mogelijk benutten. Hij heeft deze naam erbij bedacht, omdat hij een keukenwekker gebruikte in de vorm van een tomaat (in het Italiaans ‘pomodoro’). Inmiddels is zijn methode wereldberoemd en geeft deze man nog steeds trainingen om mensen efficiënter met hun tijd om te leren gaan.

Hoe werkt de Pomodoro-techniek?

In de loop der tijd zijn er verschillende varianten bedacht. Ik raad je deze aan en adviseer je om een manier te zoeken die bij jouw leerstijl past:

  • Maak een lijst van de taken die je vandaag wilt gaan doen
  • Bepaal de volgorde en start met de eerste van je lijst
  • Zet je timer op 25 minuten en start de tijd
  • Werk door tot de wekker gaat
  • Schrijf dan achter de taak die je gedaan hebt een X (want je hebt hier 1 pomodoro (= blok van 25 minuten) aan besteed)
  • Houd een korte pauze om even los te komen (3-5 minuten)
  • Ga door met werken, misschien nog 1 of zelfs 2 pomodoro ’s aan die taak. Dat worden dan ook X’jes op je takenlijst. Zo leer je ook steeds beter inschatten hoeveel tijd bepaalde taken of vakken je kosten.
  • Na elke 4 pomodoro’s hou je een langere pauze (15-30 minuten)
  • Ben je tijdens een pomodoro klaar met een taak, dan streep je die door start je alvast met de volgende taak, tot de wekker gaat.

Extra tips

Bedenk vooraf al wat je in die korte pauzes kunt doen, maak daar ook iets nuttigs van door bijvoorbeeld dingen te kiezen die je sowieso nog moet doen: je sporttas klaarleggen, je bed verschonen, je kamer opruimen. Of iets met beweging: 10x opdrukken, plankoefeningen, de trap op en af… Als je het zo aanpakt krijg je zelfs van je pauzes een voldaan gevoel!

Je kent jezelf… een filmpje kijken of gaan gamen is misschien niet zo handig, want voor je het weet duurt je pauze te lang…

Hak grote taken in stukken: niet in 1x het hele hoofdstuk woordjes, maar een deel ervan; niet het hele werkstuk maken, maar het onderwerp verzinnen, informatie verzamelen, indeling maken, enzovoort.

En dan gaat opeens je wekker…! Niet iedereen vindt het fijn om dan meteen te stoppen, je zult er maar net helemaal in zitten. Kijk wat bij jou het beste past: als het voor jou beter werkt om even door te gaan, je zin af te maken, die laatste 3 woordjes, voel je daar dan vrij in.

Kijk voor jezelf of 25 minuten de ideale maat is. Misschien werkt voor jou 20 minuten als maximum, of juist 45. Dit moet je leren aanvoelen: hoe lang kun jij geconcentreerd blijven werken?

Hou je timer in beeld, zodat je de tijd voorbij ziet gaan. Elke minuut die je verdoet met niksen is zonde van je tijd. Bedenk hoe het voelt als je straks al je taken hebt afgestreept en gewoon echt vrij bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *