Met je kinderen in de auto: 20 tips voor vermaak

Met je kinderen in de auto: 20 tips voor vermaak

De zomervakantie komt er weer aan…veel gezinnen gaan weer met de auto op reis. Voor de kinderen is dat een hele uitdaging, zo lang stilzitten in zo’n beperkte ruimte. Misschien is het wel een uitdaging voor het hele gezin… Hoe kun je nou zorgen dat de kinderen zich goed vermaken op de achterbank, zodat jullie voorin ook een lekker vakantiegevoel hebben? Met deze 20 tips gaat het je zeker lukken!

Vroeger…

Ik herinner me nog de tijden dat ik met mijn ouders met de auto op vakantie ging, drie kinderen achterin, dat begon al met ruzie wie er bij het raampje mocht. Ik weet nog dat mijn vader, die een beetje nachtblind was, bij de Gotthardtunnel wat gespannen raakte en riep ‘nu allemaal héééééél stil’ en zo waren we muisstil die 18 km lang door een tunnelbuis met tweerichtingsverkeer. Op andere momenten maakten we elkaar af, zo erg dat de auto begon te schudden. Menigmaal werd er gedreigd: als jullie nú niet rustig zijn zet ik je hier langs de weg en rij ik verder…

Goede voorbereiding

Een relaxte autovakantie begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je hier in de dagen voor je op vakantie gaat tijd voor vrij houdt. En misschien helpen deze tips je om alles voor onderweg op tijd klaar te hebben:

 1. Maak een tas met kleine cadeautjes voor onderweg, dingen waar ze ook even wat aan hebben: een stickerboek, een vakantieboek, kleurtjes, speeltjes, iets om te lezen, luisteren of snoepen. Die kun je onderweg op vaste momenten uitdelen, bv bij elke grensovergang, of na elke 200 kilometer.
 2. Bereid je kinderen goed voor: we gaan op vakantie, en dan gaan we dus 2 dagen achter elkaar in de auto zitten. In die dagen hebben we geen andere vriendjes om mee te spelen, alleen maar elkaar. Als team kunnen we de hele wereld aan: we gaan elkaar helpen, we gaan voor elkaar zorgen, we gaan samen leuke spelletjes bedenken, we gaan muziek luisteren, etc. Laat je kinderen ook zelf met ideeën komen wat ze onderweg kunnen doen.
 3. Pak (samen met je kind) per kind een eigen tas in met autogeschikte speeltjes, bijvoorbeeld: kleurboeken, potloden, schriften, schetsboeken, spelletjes, stickers, muziek, oortjes, portemonneetje met wat kleingeld om onderweg wat te kopen… Leuk om er ook bij te stoppen: een routekaart voor op de achterbank zodat ze kunnen bijhouden hoe de reis vordert; en hun kussen en een fleecedeken; een magnetisch tekenbord dat je kunt wissen: handig als onderzetter, of gewoon om te tekenen.
 4. vermaak achterbankZorg dat elk gadget dat meegaat voorzien is van de juiste muziek, films en luisterboeken voor onderweg. Betrek je kinderen bij het verzamelen hiervan: wat vinden ze leuk? En waar haal je alles vandaan? Oh en zorg natuurlijk dat elk apparaat goed geladen is, dat opladers mee gaan, en dat je ze zelfs in de auto nog kunt opladen!
 5. Bedenk wat voor lekkers je meeneemt voor onderweg: broodjes, eten en drinken, koffie, snoep,: komkommer, worteltjes, mini tomaatjes, druifjes…
 6. Print wat versies van ‘autobingo’ bijvoorbeeld deze van de ANWB… en als je creatief bent, maak je je eigen variant!

En dan ben je onderweg… tips voor in de auto

 1. Geef de kinderen af en toe cadeautjes uit de tas die je hebt voorbereid.
 2. Altijd belangrijk, maar zéker met kinderen op autovakantie: doe het rustig aan, hou regelmatig pauzes op plekken waar ze even kunnen rennen en uitrazen, zorg voor een voetbal bij de hand. Hoe ver je reisdoel ook is: vakantie begint op het moment dat de deur op slot gaat, geniet ook van de weg ernaartoe! Maak ook de reisdag in zijn geheel niet te lang… lekker spelen op de plek van bestemming en de volgende dag weer verder.
  vakantie kleine kinderen auto
 3. Neem niet altijd de snelste route, kies soms bewust voor iets bijzonders. Zo nemen wij in de Alpen liever een pas dan een tunnel. Dat magische moment van sneeuw zien (en soms ook voelen) middenin de zomer zal het eerste hoogtepunt van de vakantie worden! Zie foto hiernaast…
 4. Naar radio/muziek luisteren via de autoradio of via hun eigen apparaten met koptelefoon/oortjes.
 5. Er is nog een klein taboe op dit onderwerp, maar persoonlijk kan ik een apparaat met filmpjes niet missen op zo’n lange reis… En zo zijn er meer ouders die gewoon denken: ze mogen non-stop kijken, die paar dagen in het jaar moet dat kunnen. Zij een koptelefoon op, wij een gezellig muziekje aan, iedereen blij! Op de vakantiebestemming doen ze genoeg andere actieve dingen.
 6. Hetzelfde geldt voor gamen… niet wat je wilt misschien, maar in de auto megahandig: iedereen blij! En dan zijn er van de ‘analoge’ spelletjes ook vaak ‘onderweg-versies’, wat kleiner verpakt en geschikt voor in de auto. Spelletjes als Uno zijn ook prima te doen op de achterbank.
 7. Kleurboeken, schriften en schetsboeken. Onze dochter schrijft graag verhalen. Een ander kind kleurt graag of tekent graag. achterin! Ze hebben allebei standaard een schetsblok in de auto en potloden. Laat ze een dagboekje bijhouden!
 8. Oefen zinnetjes in de taal van het land waar jullie heengaan.
 9. En dan zijn er allerhande spelletjes die je met elkaar kunt doen op autovakantie:
  • Dieren verzinnen met letters van voorbijkomende auto’s
  • Autobingo
  • Ik zie, ik zie.
  • Rode, groene of gele auto’s zoeken (wie na half uur de meeste heeft gezien wint)
  • ‘Gedachten raden’. Door om beurten vragen te stellen, vind je uit wat (voorwerp (broodrooster)/persoon/iets (zon)) iemand in gedachten heeft.
  • Woorden maken van nummerborden
  • Kijkopdrachten: roep wanneer je een dier of kleur auto ziet
  • Zwaaien naar iedereen in andere auto’s
  • Nederlandse kentekens tellen
  • Samen een verhaal maken. Om beurten ieder een zin of een woord zeggen. Je krijgt de leukste verhalen. Of in de file een verhaal verzinnen over de mensen die in de auto naast je zitten. Of als je ze ziet praten, hun gesprek invullen.

De allerkleinsten in de auto

 1. Het grootste voordeel is dat ze nog veel slapen, vakantie achterbank kind tipskijk hoe je daar slim mee omgaat. Vertrek rond dutjestijd, of rij ’s avonds of ’s nachts. Toen onze kinderen 3-4 waren gingen we op campings juist in de siësta een autotochtje maken: zij sliepen en wij genoten van de omgeving.
 2. Ga gewoon eens zelf achterin de auto zitten naast je kind. En laat een ander kind voorin zitten op de passagiersstoel.
 3. Tip van iemand op Facebook: “Toen mijn ventje 9 maanden was gaf ik hem een potje erwten die hij een voor een op at. Wel een opvangbak anders vind je overal erwten. Gezond vermaak!”
 4. Stickerboeken en raamstickers, heel nostalgisch … wie heeft er vroeger zelf niet zo’n gele leeuw op de ruit geplakt?
 5. Denk aan de favoriete knuffel, zorg dat de
  ze binnen handbereik is.

Aanvuling in 2020: filmpje!

De ANWB vond dit zo’n leuk blog dat ze eind 2019 een filmpje kwamen draaien in mijn praktijk. Klik op de afbeelding hieronder voor het resultaat!

5 gedachte over “Met je kinderen in de auto: 20 tips voor vermaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *