Zo zorg je dat je als moeder ook vakantie hebt

Voordat we zelf kinderen hadden, zag ik mijn schoonzus en zwager afgepeigerd terugkomen van hun vakantie met drie kinderen. Nog vermoeider dan ze waren vóór ze vertrokken. In de jaren erop werden hun vakantieverslagen steeds positiever: van géén boek gelezen ging het naar één boek gelezen naar twéé boeken gelezen… “Elk jaar kun je weer een boek méér lezen”, stelde ze ons gerust, toen wij een paar jaar later in de kleine kinderen zaten.

Vakantie met kleintjes is soms écht niet leuk

Inmiddels weet ik heel goed hoe het is, vakantie met kleine kinderen:

 • tijdens de heenreis besef je dat ze continu aandacht vragenmoeder vakantie kleine kinderen
 • een stadje bezoeken met 2 peuters draait vooral om ijsjes
 • je kinderen zijn ontregeld door ander ritme en andere omgeving
 • slapen doen ze niet
 • opletten moet je nog meer dan thuis
 • tijd voor elkaar heb je niet
 • tijd voor jezelf al helemaal niet
 • je hebt het op je bestemming even druk als thuis, alleen in een primitievere omgeving

Elk jaar kun je weer een boek méér lezen…

Je oude beeld van vakantie spat wreed uiteen… En terwijl je droomt van een rustige dag op kantoor, maak je foto’s van alle leuke momenten. Zodat het achteraf in elk geval een relaxte vakantie lijkt. Natuurlijk is het niet altíjd zo, maar iedere ouder zal beamen dat het heus niet allemaal één grote roze wolk is op vakantie. Ik herinner me driftbuien en huilbuien van onze kinderen waarbij het tentdoek écht niet geluiddicht was. Ik verontschuldigde mij na een zware nacht bij een buurvrouw, die sussend zei: “Ach, dat hebben we allemaal meegemaakt, en wij lagen er tenminste niet met onze oren zo dichtbij als jij”.

Wat wil je dan wél?

vakantie kleine kinderen druk moeder
Onze dochter ligt uitgeput op schoot, na een driftbui van drie kwartier op een camping…

Dit is de tijd om heldere afspraken te maken over de vakantie. Want wat is het wat je wél wilt in de vakantie? Waar zet je in elk geval op in? Denk eens aan je ideaalbeeld van vakantie, een bepaalde vakantie waar je aan terug denkt: wat maakte het toen zo ideaal? Was dat een gevoel van vrijheid, van lekker uit eten gaan, van nieuwe dingen ontdekken, of van mooie wandelingen? Bedenk eens op welke manier jij de dingen die jíj belangrijk vindt, kunt integreren in de vakantie die je straks hebt. Zorg voor jezelf: jij moet naast je rol als moeder je terrein zelf terugpakken, je zult het niet vanzelf toegeworpen krijgen!

10 tips om de vakantie ook voor moeder* leuk te houden

Met deze tips zul jij de komende vakantie ook zélf genieten en misschien wel meer dan één boek uit krijgen!

 1. Zorg dat er voldoende vermaak voor je kinderen is, zowel onderweg als op je plek van bestemming.
 2. Maak afspraken met je partner: spreek verwachtingen uit. Heb je allebei behoefte aan tijd voor jezelf? Wissel elkaar eens af: de een gaat een wandeling of autotochtje maken, terwijl de ander bij de kinderen blijft. De een neemt ze mee naar het zwembad terwijl de ander even gaat chillen.
 3. Neem bewust ook tijd voor elkaar, naast vader en moeder ben je ook man en vrouw. Maak van de spaarzame uurtjes samen ook gezellige momenten.
 4. Durf nee te zeggen: mijn kinderen wilden de hele dag wel met mij tafeltennissen of tafelvoetballen of andere spelletjes doen. Je bent echt geen slechte moeder als je zegt dat ze het ook even zelf mogen uitzoeken.vakantie ook voor moeder
 5. Maak afspraken met je kinderen over hoeveel tijd je samen iets doet, hoeveel tijd ze zelf spelen, wat je van ze verwacht als je een uitje maakt, of als ze naar bed moeten. Laat ze zelf een lijstje maken met afspraken over bijvoorbeeld wat je eerst samen doet en wat ze daarna gaan doen. Het to-do lijstje hiernaast dicteerde onze dochter mij ooit… En hoe groter ze zijn, hoe meer ze kunnen helpen met klusjes zoals de afwas.
 6. Knijp een oogje toe… Het is vakantie, het hoeft allemaal niet volgens het regime van thuis. Dan slapen ze maar wat later, dan eten ze maar wat minder, maak het jezelf niet te moeilijk.
 7. Slaap mee als een van je kinderen een middagslaapje doet. Dat deden wij vaak om de beurt, als de ander dan iets met het andere kind ondernam.
 8. Pak tijd voor jezelf. Bij mij willen man en kinderen niet altijd op pad, dus dan pak ik zelf de auto en rij ik ergens heen. Je kunt ook een rondje hardlopen of wandelen natuurlijk. Het belangrijkste is dat jij ervaart dat je iets doet wat je graag wilt.
 9. Laat je kinderen vrij: in die vrijheid ontdekken ze nieuwe dingen, maken ze nieuwe contacten en leren ze zóveel. Natuurlijk hou je in de gaten of het veilig is, maar als je de neiging hebt om overal bovenop te zitten, neem dan eens voorzichtig een stapje terug…
 10. Speel mee… genieten is ook mee-leven met je kind: speel mee, doe mee, doe gek, en leef in het moment! Ik voel me nu al een oma als ik het schrijf, maar het cliché dat ze zó groot zijn, is echt waar… Melancholisch bladerde ik door oude foto’s om beelden bij dit blog te vinden…!

vakantie kleine kinderen druk

*) en vader natuurlijk…!

 

En verder is het gewoon even uitzitten deze jaren… elk jaar komt er weer een boek bij en kun jij weer wat meer de dingen doen die jíj leuk vindt op vakantie. En wie weet… wie weet komt er een tijd dat jij je in allemaal bochten moet wringen, om ze nog een jaartje met jóu mee op vakantie te laten gaan!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *